Aproape 8% dintre romanii (7,9%) care au avut nevoie de examinari medicale nu au putut sa le realizeze din motive financiare, liste prea mari de asteptare, sau distanta, conform Eurostat, Biroul de Statistica al Uniunii Europene.
Tarile din UE care au raportat cele mai mari valori au fost: Grecia (16,7%), Finlanda (9,6%), Romania (7,9%) si Letonia (7,1%). La celalalt capat al intervalului se aflau Germania (0,5%), Cehia (0,3%) si Cipru (0,1%) cu cele mai mici cote.
In 2022, la nivelul UE, 3,3% dintre persoanele care aveau nevoie de examinari medicale nu au putut sa le primeasca din motive financiare, liste lungi de asteptare sau distanta.
Ponderea persoanelor expuse riscului de saracie din UE care au raportat astfel de nevoi nesatisfacute a fost de 6,1%, de doua ori mai mare decat a celor care nu sunt expusi riscului (2,8%).
Modele similare au fost vizibile in UE, cu exceptia Spaniei (unde 2% dintre persoanele care nu sunt expuse riscului de saracie au raportat nevoi nesatisfacute fata de 1,6% dintre persoanele expuse riscului) si Tarile de Jos (0,8% dintre persoanele care nu sunt expuse riscului si 0,6% din cei expusi riscului de saracie). In Grecia, ponderea raportata a fost cu 14,5 puncte procentuale (pp) mai mare in randul celor expusi riscului de saracie (28,8%) comparativ cu cei care nu sunt expusi riscului (14,3%). Discrepante mari au aparut si in Romania, unde diferenta a fost de 9,4 pp (15,5% fata de 6,1%), si in Portugalia, cu 8,5 pp (11,7% fata de 3,2%).