1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Despre ierni, veri si economisiri

"Omul gospodar isi face vara sanie si iarna car", ar zice romanul intr-un vechi proverb... Insa, la fel ca multe alte proverbe, ilustreaza, in cele mai multe cazuri, un ideal si nu neaparat o realitate, cel putin atunci cand vine vorba de lucruri mai putin tangibile si aflate la "distante temporale" mai mari decat un anotimp sau doua.

Conform unui studiu realizat de KPMG in luna mai a acestui an, doar 19% dintre romani economisesc pentru batranete, fapt deloc surprinzator avand in vedere ca 4 din 10 romani nu detin un cont bancar (conform datelor publicate recent de Banca Mondiala).

Dincolo de depozitele bancare, o alta solutie de economisire, sau, cel putin, de protejare a viitorului, ar putea fi si asigurarile de viata, ca instrument complex care imbina atat componenta de protectie, cat si pe cea investitionala. Insa si aceste produse sunt, in continuare, insuficient utilizate de catre romani.

In prezent, ponderea asigurarilor de viata in Romania este de 20% din totalul pietei de profil, prin comparatie cu media Uniunii Europene, care se situeaza la 60%, arata acelasi studiu. Un roman cheltuie, in medie, 18 euro pe an pentru asigurari de viata, media in statele europene fiind de 1.300 euro pe an. Dincolo de diferenta veniturilor disponibile, una dintre cauzele acestei situatii o reprezinta si nivelul scazut de educatie financiara a romanilor.

Tocmai de aceea, APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, cu sustinerea METROPOLITAN Life, desfasoara, pana la sfarsitul acestui an, campania de educatie financiara "Traieste Viitorul!". Aceasta are ca scop informarea publicului larg privind instrumentele de economisire si protectie pe care romanii le au la dispozitie pentru a-si pastra acelasi standard de viata la pensie, precum si in cazul producerii unor situatii neprevazute - accident sau imbolnavire.

Pentru ca iarna ar trebui sa ne facem car, vara sa ne construim sanie, iar atunci cand suntem bine din punct de vedere financiar, sa ne punem cate ceva deoparte si pentru zile mai negre...