1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Decontarea directa ar putea fi ...

Decontarea directa ar putea fi inclusa in toate politele RCA. Afla ce spun specialistii din piata! UPDATE

In cazul unui accident auto, soferii ar putea sa isi deconteze pagubele direct de la asiguratorul RCA propriu dupa ce clauza de decontare directa ar fi inclusa obligatoriu in toate politele RCA. Afla care este opinia specialistilor din cadrul UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare Romania, BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania si UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania!

Nicu MARCU, Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), a declarat intr-un interviu acordat Agerpres ca Guvernul pregateste, la initiativa ASF, o ordonanta de urgenta pentru ca decontarea directa sa devina obligatorie pentru toate politele RCA. Astfel, soferii isi vor putea deconta imediat dauna, iar companiile de asigurari vor rezolva mai departe problema intre ele.

Si in prezent soferii pot include clauza de decontare directa in politele RCA, insa aceasta este optionala.

UNSAR: Este foarte important ca un astfel de sistem sa includa si anumite parghii juridice

"Apreciem eforturile depuse in ritm accelerat de ASF in ceea ce priveste imbunatatirea functionarii pietei asigurarilor din Romania. Mai ales in contextul actual si in ultimul an pandemic, au fost implementate mai multe initiative, inclusiv unele lansate direct de catre asiguratori, care au oferit o dinamica buna a acestui sector", a declarat, pentru 1asig.ro, Adrian MARIN, Presedintele UNSAR.

"Sustinem ca principiu acele masuri care pot conduce la cresterea gradului de satisfactie a clientilor si consumatorilor si la o mai buna protectie a celor pagubiti. Spre exemplu, efectuam in mod constant cercetari sociologice pentru a analiza perceptia romanilor privind asigurarile, tocmai pentru a vedea cum putem sa ne imbunatatim serviciile", a adaugat el.

"Precum intotdeauna, suntem pregatiti sa contribuim cu experienta membrilor nostri la dezvoltarea si implementarea unui sistem functional de decontare directa in Romania. In prezent, suntem in asteptarea unei propuneri de text in acest sens, conform declaratiilor recente ale oficialilor ASF. Este foarte important ca un astfel de sistem de decontare directa sa includa si acele parghii juridice si operationale prin care sa fie asigurata o buna functionare, in beneficiul tuturor partilor implicate.

In acest cadru, ne exprimam si pe aceasta cale deschiderea pentru dialog constructiv la nivel tehnic, avand in vedere complexitatea subiectului si diversitatea variantelor de decontare directa posibile din punct de vedere tehnic", a mai spus Presedintele UNSAR.

BAAR: Acest proiect poate aduce o reglare fina in piata

Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania apreciaza ca binevenite declaratiile presedintelui Autoritatii pentru Supraveghere Financiara Nicu MARCU referitoare la emiterea unei Ordonante de Urgenta de catre Guvern, care sa permita soferilor sa isi deconteze daunele la firmele de asigurari unde au incheiat polita RCA.

"O astfel de reglementare ar putea fi in masura sa trateze anumite deficiente cu care se confrunta piata in acest moment. Din punct de vedere tehnic, mai multe putem spune, insa, dupa ce vedem proiectul final al Ordonantei", declara Madalin ROSU, Presedintele BAAR.

Oficialul Biroului puncteaza faptul ca acest proiect poate aduce, pe de o parte, o reglare fina in piata, iar, pe de alta parte, o redeschidere a relatiei asigurator - asigurat, fracturata momentan chiar de Legea132/2017.

"Ar fi de asteptat o reducere a numarului de reclamatii si o servisare a clientilor asa cum se intampla in zona asigurarilor Casco, unde numarul de reclamatii este aproape inexistent raportat la numarul total de daune", considera Presedintele BAAR.

Mai mult, dialogul constructiv dintre piata si conducerea autoritatii de supraveghere avem convingera ca poate fi replicat si in ceea ce priveste alte provocari cu care industria se confrunta in activitate, mai ales ca actuala reglementare RCA are, in continuare, aspecte care, odata remediate, pot usura viata consumatorilor si contribui la dezvoltare si evolutie si in acest domeniu.

"Ma refer aici atat la problemele vechi, pe care noi le-am tot semnalat, cum sunt cele ce decurg din modul de evaluare a daunelor si din felul in care unele unitati reparatoare aleg sa-si trateze clientii si partenerii de afaceri, dar si despre proiecte constructive, orientate catre client si catre viitor, pe care le-am proiectat alaturi de colegii de la BAAR", a spus Madalin ROSU.

UPDATE: UNSICAR sustine propunerea de introducere a obligativitatii clauzei de decontare directa

"UNSICAR sustine propunerea de introducere a obligativitatii clauzei de decontare directa la achizitionarea politelor RCA. Consideram ca propunerea, daca va fi pusa in practica, va contribui la cresterea gradului de constientizare a rolului politei de asigurare RCA, in sensul ca acesta nu va mai fi o asigurare pentru altcineva ci va fi o asigurare pentru tine. In felul acesta, asiguratul va beneficia in totalitate de serviciile societatii de asigurare pe care singur si-a ales-o", a declarat Dorel DUTA, Presedintele UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania.

"Totodata consideram ca Asiguratorii care emit polite RCA ar trebui sa aiba in vedere crearea unui mecanism functional de decontare intre societati, mecanism care sa asigure o fluiditate a decontarilor si care sa evite eventuale blocaje", a adaugat Dorel DUTA.

Cat au platit soferii romani pe clauza de decontare directa?

Asiguratii RCA, care au optat si pentru clauza de Decontare directa odata cu incheierea politei de asigurare obligatorie de raspundere civila auto - RCA, au achitat, in primele noua luni din 2020, in medie, 112 lei, in crestere usoara fata de aceeasi perioada a anului 2019, cand au platit 107 lei, conform datelor ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, analizate de 1asig.ro.

In primele noua luni ale anului 2020, asiguratorii RCA, autorizati si supravegheati de ASF, au incheiat un numar de 162.469 de clauze de decontare directa, primele brute subscrise aferente acestora fiind de 16,13 milioane de lei. Astfel, a rezultat o prima medie anualizata de 112 lei.

La data de 30 septembrie 2020 erau in vigoare un numar de 192.142 clauze de decontare directa.

Decontarea directa, ca serviciu auxiliar de gestionare a daunelor de catre asiguratorii RCA a propriilor asigurati, a fost definita si implementata prin Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie. Modalitatea de decontare directa este prevazuta in Norma nr. 20/2017 privind asigurarile auto din Romania.

Optiunea de decontare directa intre asiguratorii RCA este aplicabila la indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
  • accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei;
  • vehiculele implicate in accidentele auto sunt inmatriculate/inregistrate in Romania;
  • prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
  • ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurare RCA valabila la data evenimentului;
  • prejudiciile exclud vatamarile corporale.
CITITI PE ACEEASI TEMA:
ACADA sustine includerea decontarii directe in toate politele RCA