1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Decontarea directa ar putea deveni ...

Decontarea directa ar putea deveni obligatorie in curand. Soferii isi vor putea repara masina la propriul asigurator RCA

Legislatia RCA este in plin proces de modificare, iar clauza de decontare directa, optionala in prezent, ar putea deveni obligatorie, astfel ca, in caz de accident, soferiul nevinovat isi va repara masina la propriul asigurator RCA, acestia recuperand prejudiciul ulterior de la asiguratorul celui vinovat.

Decontarea directa reprezinta serviciul auxiliar de gestionare a daunelor de catre asiguratorii RCA a propriilor asigurati, care se oferteaza obligatoriu de catre asigurator, iar achizitia acestuia este optionala de catre asigurat, potrivit Legii 132/2017.

Surse din piata precizeaza ca aceasta clauza de decontare directa va deveni obligatorie pentru toate politele RCA odata cu modificarea Legii RCA (132/2017), dezbatuta inca de la inceputul acestui an. Potrivit acestora, decontarea directa poate creste nivelul de incredere al consumatorilor in sistemul de asigurari, sustinand astfel stabilitatea financiara a pietei, precum si loializarea consumatorilor prin prisma calitatii serviciilor primite de asiguratu.

Si Nicu MARCU, Presedintele ASF, a declarat la Digi24 ca "Intr-o perioada imediat urmatoare se va modifica legislatia, astfel incat sa dam posibilitatea consumatorului sa i se deconteze dauna de catre societatea la care s-a asigurat. Si in momentul acesta are posibilitatea sa opteze sa-i fie decontata dauna de catre asiguratorul la care a incheiat, dar asigurarea aceasta are costul mai mare. (...) Sigur, intr-o perioada scurta vom modifica. Ideea este ca trebuie sa lucram la cauze si nu la efecte si cauzele se rezolva numai prin reglarea acestui mod de decontare. Atata timp cat eu cumpar serviciul de calitate si cel la care m-am asigurat imi deconteaza si dauna cred ca problema cea mai mare a fost rezolvata".

Insa, daca clauza de decontare directa va fi inclusa obligatoriu in asigurarea de raspundere civila - RCA, va trebui sa vedem si cum se va aplica practic si, mai ales, cum se va derula intregul proces intre companiile de asigurari. In acest sens va trebui creat un fond care va gestiona decontarile directe din piata si ar fi complicat daca nu vor adera toti asiguratorii la acesta. O alta problema care poate pune presiune pe companii va fi modul de recuperare al regreselor in situatia in care vor exista intarzieri si alte divergente. Si clientii vor trebui sa decida care optiune este mai utila pentru ei.

Clauza este aplicata in mai multe tari din Europa, fiecare avand propriile reglementari, dar in cele mai multe tari este optionala. Posibile exemple pentru Romania ar putea fi sistemele din Italia (obligatorie) sau Polonia (optionala).

De exemplu, in Italia decontarea directa RCA este obligatorie din februarie 2007. Ea este valabila pentru accidentele in care sunt implicate doua masini inmatriculate in Italia (si in Republica San Marino sau in Vatican). Pot fi decontate direct: daune suferite de vehiculul asigurat, vatamari minore suferite de sofer (adica vatamari corporale cu handicap permanent care nu depasesc 9%), pagube asupra bunurilor transportate in vehicul si detinute de asigurat sau sofer. Clauza nu se aplica daca in accident sunt implicate mai mult de 2 autovehicule, este implicat un vehicul neasigurat in mod regulat, un biciclist sau o proprietate imobiliara (o masina loveste o locuinta / un magazin - n.red.) si chiar un utilaj agricol. Totodata, compensarea directa este posibila doar intre asiguratorii care au aderat la Acordul dintre asiguratori privind decontarea directa - CARD (Convenzione tra Assicuratori per il Risarcimento Diretto). Companiile de asigurari RCA din Italia au aderat la CARD, insa nu toate companiile straine cu activitate in Italia au aderat la aceasta conventie.

In Polonia, decontarea directa a fost implementata din 2015 si este optionala, dar utilizata frecvent. PIU (Polish Insurance Association) a fost insarcinata cu crearea unui sistem de decontare directa si efectuarea decontarilor intre companiile de asigurari. La finalul lui 2019, decontare directa era utilizata de opt companii de asigurari, parti ale Acordul DCS (Direct Claims Settlement). Pana la sfarsitul anului 2019, 211.595 de daune au fost solutionate in acest sistem.

Soferii romani au platit, in medie, 112 lei pe clauza ce le permite sa isi repare masina la propriul asigurator RCA

In primul semestru al anului 2020, asiguratorii RCA, autorizati si supravegheati de ASF, au incheiat un numar 108.455 de clauze de decontare directa, prima bruta subscrisa aferenta acestora fiind de 10,96 milioane de lei, potrivit datelor ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Astfel, a rezultat o prima medie anualizata de 112 lei, in crestere fata de S1 2019, cand prima medie a fost de 104 lei.

La data de 30 iunie 2020 erau in vigoare un numar de 186.329 clauze de decontare directa.Totodata, in primul semestru al anului 2020, asiguratorii RCA au platit un numar de 3.066 dosare de dauna aferente clauzei de decontare directa, in valoare totala de 23,97 milioane de lei, rezultand o dauna medie platita per dosar de 7.819 lei.

La data de 30.06.2020, in soldul rezervei de dauna avizata erau inregistrate 1.348 dosare de dauna, in valoare estimata de 9,72 milioane de lei.Decontarea directa, ca serviciu auxiliar de gestionare a daunelor de catre asiguratorii RCA a propriilor asigurati, a fost definita si implementata prin Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie - RCA. Modalitatea de decontare directa este prevazuta in Norma nr. 20/2017 privind asigurarile auto din Romania.

Decontarea Directa este un serviciu care presupune ca reparatia sa fie platita de catre asiguratorul RCA al pagubitului, care isi va recupera prejudiciul de la asiguratorul soferului vinovat.

Achizitia serviciului este optionala pentru asigurat, iar asiguratorii RCA sunt obligati sa o oferteze.

Optiunea de decontare directa intre asiguratorii RCA este aplicabila la indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
  • accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei;
  • vehiculele implicate in accidentele auto sunt inmatriculate/inregistrate in Romania;
  • prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
  • ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurare RCA valabila la data evenimentului;
  • prejudiciile exclud vatamarile corporale.
Decontarea directa nu afecteaza dreptul persoanei prejudiciate in urma unui accident auto produs de un vehicul asigurat RCA de a exercita actiunea directa pentru recuperarea prejudiciului produs impotriva asiguratorului RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului auto.

Piata de asigurari de raspundere civila auto RCA a avansat cu circa 2% in primul semestru din 2020 fata de perioada similara a anului trecut, la aproximativ 1,96 miliarde de lei. Totodata, prima medie RCA anualizata s-a majorat cu aproximativ 1% - la 622 lei, iar dauna medie a crescut cu 4% - la 8.609 lei. Gasiti AICI clasamentul jucatorilor!

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Ce afaceri au avut cei mai mari jucatori de pe piata asigurarilor si cea de brokeraj, in S1 2020 - calcul XPRIMM