1asig.ro
1asig.ro

Cat au platit asiguratii RCA pentru clauza de Decontare Directa in S1 2019

5 min. / 1.540 cuvinte
In primele sase luni din anul 2019, asiguratorii RCA autorizati si supravegheati de ASF au incheiat un numar de 120.156 clauze de decontare directa, primele brute subscrise aferente acestora fiind de circa 11,1 milioane de lei, conform raportului publicat de Autoritatea pentru Supraveghere Financiara - ASF.

PROMO


Astfel, a rezultat o prima medie anualizata de 104 lei.

La finalul lunii iunie 2019 erau in vigoare un numar de 204.915 clauze de decontare directa, in scadere usoara fata de finalul lunii martie a.c., cand erau 217.258 de clauze.


Decontarea directa, ca serviciu auxiliar de gestionare a daunelor de catre asiguratorii RCA a propriilor asigurati, a fost definita si implementata prin Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie.

Modalitatea de decontare directa este prevazuta in Norma nr. 20/2017 privind asigurarile auto din Romania.

Totodata, in primele sase luni din anul 2019, asiguratorii RCA au platit un numar de 2.498 dosare de dauna aferente clauzei de decontare directa, in valoare totala de 16,69 milioane lei, rezultand o dauna medie platita per dosar de 6.683 lei.

La data de 30 iunie 2019, in soldul rezervei de dauna avizata erau inregistrate 1.193 dosare de dauna, in valoare estimata de 8,28 milioane de lei.

Introdus in 2017 in legislatia locala pentru a veni in sprijinul consumatorilor de asigurari RCA, Decontarea Directa este un nou serviciu care presupune ca reparatia sa fie platita de catre asiguratorul RCA al pagubitului, care isi va recupera prejudiciul de la asiguratorul soferului vinovat.

Achizitia serviciului este optionala pentru asigurat, iar asiguratorii RCA sunt obligati sa o oferteze.

Optiunea de decontare directa intre asiguratorii RCA este aplicabila la indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
  • accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei;
  • vehiculele implicate in accidentele auto sunt inmatriculate/inregistrate in Romania;
  • prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
  • ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurare RCA valabila la data evenimentului;
  • prejudiciile exclud vatamarile corporale.
695 accesari