1asig.ro
1asig.ro

Decontarea directa - Pro sau contra?

5 min. / 1.540 cuvinte
Decontarea directa este un nou serviciu care presupune ca reparatia masinii sa fie platita de catre asiguratorul RCA al pagubitului, care isi va recupera prejudiciul de la asiguratorul soferului vinovat.

PROMO


Clauza a fost introdusa recent in legislatia locala si vine in sprijinul consumatorilor de asigurari RCA, fara a limita in vreun fel dreptul soferului pagubit de a merge direct la asiguratorul vinovatului pentru a-si recupera prejudiciul.

Decontarea directa iti ofera un avantaj foarte important: lucrezi direct cu asiguratorul tau, in care ai incredere. Astfel, in cazul in care esti implicat intr-un accident de a carui producere nu esti vinovat, nu mai depinzi de asiguratorul RCA al celuilalt sofer, iar reparatia masinii se poate face direct pe RCA-ul tau. Acest lucru ar putea face ca timpul de despagubire sa se reduca.

De aici poate rezulta un avantaj important pentru companiile de asigurari care sunt cunoscute in piata, in baza datelor publicate de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, ca bune platnice, acestea putand atrage un numar mai mare de clienti comparativ cu cele cu intarzieri mari la plata despagubirilor.

Un alt avantaj este ca achizitia ei nu este obligatorie pentru consumator, dar asiguratorii RCA sunt obligati sa o oferteze.

La aceasta lista "Pro" as adauga si faptul ca decontarea directa este valabila atat pentru accidentele solutionate de Politia Rutiera, cat si pentru cele solutionate prin formularul de constatare amiabila.

Probabil ca singura retinere a consumatorilor in a cumpara acest serviciu este pretul. Clauza de decontare directa presupune o prima suplimentara, pe langa cea platita pentru RCA. Dar si aici exista o veste buna. Fiecare asigurator are libertatea de a face propriile calcule pentru acest nou serviciu. Asadar, preturile fluctueaza de la o companie la alta, astfel ca poate incepe de la cativa zeci de lei si poate trece de 200 lei pentru un autoturism.

Reamintesc faptul ca, pana pe 11 decembrie a.c., APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor deruleaza campania nationala de informare "Totul despre decontarea directa". Demersul are ca obiectiv cresterea gradului de informare a asiguratilor RCA cu privire la existenta clauzei de decontare directa, precum si cu privire la avantajele pe care le ofera acest serviciu suplimentar adaugat politei de raspundere civila auto.

Descarca si tipareste brosura campaniei "Totul despre decontarea directa"!

11.242 accesari