Curtea de Apel București a respins apelul formulat de EUROINS Romania Asigurare-Reasigurare S.A. impotriva Hotararii pronuntata in 2023 de Tribunalul București, prin care s-a dispus deschiderea procedurii falimentului acestei societati.
”Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a luat act de hotararea Curtii de Apel București, care a respins astazi, 11 februarie 2025, apelul formulat de EUROINS Romania Asigurare-Reasigurare S.A. impotriva Hotararii nr. 2920/9.06.2023, pronuntata de Tribunalul București in dosarul nr. 8813/3/2023, prin care s-a dispus deschiderea procedurii falimentului acestei societati”, a anuntat ASF.
Decizia instantei este definitiva.
Consiliul ASF a decis, in data de 17 martie 2023, sa retraga autorizatia de functionare a societatii EUROINS Romania Asigurare-Reasigurare S.A., constatand indiciile starii de insolventa a companiei. Consiliul a mai hotarat la acea data promovarea de catre ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment a companiei.
Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a decis sa retraga autorizatia de functionare a societatii EUROINS Romania, constatand indiciile starii de insolventa a companiei. Consiliul a mai hotarat promovarea de catre ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA) ca administrator interimar al societatii, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activitatii asiguratorului și adoptarea masurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atributiile conducerii societatii se suspenda de drept. Mandatul FGA inceteaza la numirea lichidatorului judiciar.
ASF a constatat ca la data de 30.06.2022 societatea nu detine fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situatie care se mentine și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerintei de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri in cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri in cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizatiei a fost luata in conditiile in care situatia EUROINS Romania nu face fiabila aplicarea unei proceduri de rezolutie, a transmis Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Decizia Consiliului ASF se bazeaza pe o ampla analiza a situatiei EUROINS Romania. In acest sens, mentionam faptul ca, incepand cu anul 2020, EUROINS a facut obiectul unor actiuni intense de control care au avut drept rezultat evidentierea situatiei reale a societatii. Intre februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat EUROINS 26 de sanctiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 actiuni de control. Toate sanctiunile aplicate de ASF societatii EUROINS Romania au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instantele de judecata carora societatea li s-a adresat in contestarea masurilor.
Mai multe detalii privind decizia Consiliului ASF, din martie 2023, in cazul EUROINS gasiti AICI.
In iunie 2023, Tribunalul Bucuresti a dispus deschiderea procedurii falimentului EUROINS Romania Asigurare Reasigurare. "Tribunalul Bucuresti a confirmat astazi starea de insolventa constatata de Autoritatea de Supraveghere Financiara prin Decizia nr. 262/17.03.2023. Dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a respins, in doua randuri, solicitarea EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A. de a suspenda aplicarea deciziei A.S.F., Tribunalul Bucuresti a hotarat sa deschida procedura falimentului societatii de asigurare", se arata in comunicatul transmis atunci de ASF.
EUROINS a fost una dintre cele mai mari companii din asigurari, cu cea mai mare pondere in piata de asigurari RCA. In martie 2023, EUROINS detinea circa 27% din piata RCA. La momentul deschiderii procedurii de faliment, peste 2 milioane de polite RCA EUROINS erau in vigoare.
EUROINS a fost al patrulea mare faliment RCA care a avut loc in mai putin de 10 ani in asigurari, dupa ASTRA, CARPATICA si CITY Insurance.
CITITI PE ACEEASI TEMA:• ASF. Contributiile societatilor de asigurare catre BAAR, diminuate din 2025