1asig.ro
1asig.ro

Cu ce suntem diferiti fata de... Suedia

5 min. / 1.540 cuvinte
...tara cu cele mai sigure sosele din Europa? Si in ce privinta ar trebui sa reprezinte pentru noi un exemplu, o cale de urmat?

PROMO


In primul rand, Suedia desfasoara, an de an, campanii nationale de educare, de constientizare sau de informare in domeniul rutier.

Noi, mai putin, dar situatia a inceput sa se schimbe. In bine.

Anual, Comisia Europeana prezinta un studiu complex referitor la numarul de accidente raportat la numarul de locuitori. Ierarhia, din anul 2016, este una neschimbata: tarile nordice, in frunte cu Suedia, au cele mai sigure sosele, iar tarile din Est, in frunte cu Romania si Bulgaria, dispun de cele mai putin sigure drumuri.

Pe langa diferentele clare de infrastructura si de calitate a parcului auto, cele mai multe accidente mortale din Romania au ca principala cauza indisciplina pietonilor sau cea a soferilor. Urmeaza viteza - neregulamentara sau neadaptata la conditiile de drum, neacordarea de prioritate, oboseala la volan, utilizarea mobilului sau conducere masinii in stare de ebrietate.

Altfel spus, ceea ce ne diferentiaza in primul rand de tarile nordice este nivelul de EDUCATIE RUTIERA. E adevarat ca acest nivel de educatie este unul mostenit si ca va afecta si pe viitor, in mod direct, indicatorii pietei de asigurari: tarife, daune - atat materiale, cat si pe vatamari corporale, rata combinata, profituri s.a.m.d.

E la fel de adevarat insa ca sta in puterea noastra, a tuturor, sa schimbam aceasta stare de fapt. Cum? Printr-o mai buna informare, constientizare, educatie si preventie rutiera - numai astfel vom putea controla si reduce toti acesti factori favorizanti.

Cum? Cu investitii de timp, de imaginatie, de energie si... de fonduri.

Si o veste buna: Campania Nationala de Siguranta si Preventie Rutiera "FII TREAZ LA VOLAN!" derulata de ApPA - Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor in fiecare an, pe durata verii, a fost nominalizata la "Excellence in Road Safety Awards - Good Practice 2016", premiile Comisiei Europeane "Road Safety Charter".

1.318 accesari