1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Chestionar de evaluare a aplicarii ...

Chestionar de evaluare a aplicarii IDD in piata de asigurari

Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA) a lansat un chestionar online de evaluare a modului de aplicare a Directivei (EU) 2016/97 a Parlamentului European si a Consiliului European din 20 ianuarie 2016 privind distributia de asigurari - IDD, la doi ani dupa implementarea prevederilor acestei directive in legislatiile nationale.

Chestionarul, care poate fi accesat AICI - evaluaza aspecte precum imbunatatirea metodelor de vanzare si consultanta in domeniul asigurarilor, impactul implementarii IDD asupra intermediarilor in asigurari cu statut de IMM dar si alte aspecte care pot fi considerate relevante in ceea ce priveste aplicarea prevederilor directivei, precizeaza ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Acest demers se adreseaza in principal societatilor de asigurare si intermediarilor in asigurari din Europa - inclusiv Romania, asociatiilor profesionale si asociatiilor de consumatori precum si reprezentantilor domeniului academic.

Contributiile vor fi publicate pe website-ul EIOPA. Chestionarul trebuie completat pana la 1 februarie 2021.

AIOPA poate lansa un al doilea sondaj intr-o etapa ulterioara, pentru a colecta informatii suplimentare.

La 2 ani de la intrarea in vigoare a directivei europene privind Distributia in Asigurari - IDD (Insurance Distribution Directive), Insurance Europe - federatia europeana a asiguratorilor si reasiguratorilor - a facut o scurta evaluare a acesteia, considerand ca directiva demonstreaza eficacitatea unor norme sectoriale bine elaborate.

"In cei doi ani de la intrarea in vigoare a IDD, la 1 octombrie 2018, asiguratorii au adoptat pe deplin acest nou cadru legal, care ofera beneficii semnificative atat pentru consumatori, cat si pentru asiguratori", noteaza Insurance Europe.

Conform specialistilor, legislatia IDD a adus schimbari semnificative la nivelul pietei de asigurari din Romania, cu impact asupra tuturor actorilor - asiguratori, brokeri si consumatori.

Rolul directivei este de a creste nivelul de protectie ridicat de care beneficiaza consumatorii, indiferent de canalul de vanzare prin care cumpara produsele de asigurare. Directiva stabileste informatiile pe care consumatorii ar trebui sa le primeasca inainte de a semna un contract de asigurare si, de asemenea, impune norme de conduita si transparenta pentru distribuitori.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
2 ani de la intrarea in vigoare a IDD