1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Cele mai multe pensii platite in istoria sistemului. Fondurile private sar de 8 milioane de viitori pensionari cu contributii obligatorii si cresc cu peste 15% in primele trei luni din an

Fondurile de pensii administrate privat au depasit mai multe bariere importante in primele trei luni din 2023, arata datele publicate in Raportul privind evolutia pensiilor private in trimestrul I 2023, elaborat de specialistii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Pensia medie platita a ajuns la 8.135 de lei, dupa 15 ani de la lansarea sistemului, in 2008, potrivit studiifinanciare.ro.

Fondurile de pensii administrate privat au depasit mai multe bariere importante in primele trei luni din 2023, arata datele publicate in Raportul privind evolutia pensiilor private in trimestrul I 2023, elaborat de specialistii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Pensia medie platita a ajuns la 8.135 de lei, dupa 15 ani de la lansarea sistemului, in 2008.

Potrivit sursei citate, peste 8.700 de romani au beneficiat in primele trei luni din 2023, de pensia privata Pilon II, acesta fiind cel mai mare numar din istoria de 15 ani a sistemului, releva datele cuprinse in Raportul ASF privind evolutia pensiilor private in trimestrul I al acestui an.

Evolutia este fireasca, iar curba de crestere se va accentua din ce in ce mai mult in urmatorii ani, avand in vedere ca tot mai multi participanti la sistem ajung la varsta pensionarii. De altfel, pensionarea la termen este principalul generator de plati in T1 2023, circa 57% din cele 158 de milioane de lei platite de fonduri in perioada amintita fiind pentru participanti carora li s-a deschis dreptul la pensie. 19% din plati au mers spre mostenitorii participantilor decedati, in timp ce in jur de 23% din bani s-au dus catre persoane care au iesit la pensie ca urmare a invaliditatii.

"Amintim ca o Ordonanta de Urgenta elaborata la nivelul ASF si intrata in vigoare la finalul anului trecut a dat dreptul mostenitorilor participantilor decedati sa incaseze integral sau in transe de pana la 5 ani activul contributorului. Pana la aparitia acestei noi reglementari, activul persoanelor decedate era transferat in contul de pensie privata al mostenitorului, iar acesta din urma putea incasa banii doar atunci cand iesea la pensie", se precizeaza in comunicat.

Este, de asemenea, important de retinut ca, in prezent, plata pensiei se face fie integral, in momentul in care se naste dreptul la pensie sau la mostenire, fie in transe, pe o perioada de maximum 5 ani.

De asemnenea, trebuie subliniat ca banii incasati de la fondurile private sunt supusi impozitarii. Este vorba despre impozitul pe venit de 10% si de contributiile de 10%. Daca pensia se incaseaza lunar ea vine cu o deductibilitate de pana la 2000 de lei. Administratorul isi ia comisioanele pe perioada de contributivitate.

Tot la propunerea ASF a fost eliminat, de anul acesta, comisionul aplicat de administratori pe contributie.

Plata medie bruta urca la peste 18.100 de lei. La cat se ridica suma media incasata efectiv de participanti?

Un alt record stabilit in T1 2023 de sistemul de pensii administrate privat vizeaza numarul participantilor care contribuie obligatoriu cu 3,75% din salariul lor brut. Acest indicator a depasit penru prima data 8 milioane si a ajuns la 8,04 milioane, dupa o crestere de aproape 2,5% fata de perioada similara a anului trecut. Numarul celor care au incasat banii din conturi a urcat, asa cum aratam mai sus, la 8.712, iar plata medie a fost de 18.135 de lei. Asa cum aratam, acesti 18.135 de lei reprezinta suma platita de administrator, insa suma incasata de participant este mai mica, valoarea bruta fiind supusa impozitarii.