Cheltuielile romanilor cu politele de asigurare au crescut cu 15% in anul 2023 fata de anul anterior. De asemenea, gradul de penetrare a asigurarilor in PIB a urcat usor, conform raportului publicat de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Astfel, in anul 2023, densitatea asigurarilor in Romania se afla la o valoare de 1.102 lei/locuitor, in crestere cu circa 15% comparativ cu anul precedent, cand a fost de 959 lei/locuitor.
Densitatea asigurarilor, calculata ca raportul dintre valoarea primelor brute subscrise (exclusiv activitați de reasigurare si prime brute subscrise pe teritoriul altor state) pe teritoriul Romaniei (inclusiv PBS de sucursale in baza dreptului de stabilire, FOE) si numarul de locuitori ai acesteia, este un indicator care arata cat cheltuieste, in medie, locuitorul unei țari pentru produse de asigurare.
Tot in anul 2023, gradul de penetrare a asigurarilor in PIB, indicator calculat ca raportul dintre valoarea primelor brute subscrise (exclusiv activitați de reasigurare si prime brute subscrise pe teritoriul altor state) de catre entitațile autorizate si supravegheate local si sucursale (autorizate in alte state membre UE ce au subscris in baza dreptului de stabilire, FOE - freedom of establishment) si produsul intern brut, a inregistrat o valoare de 1,35% in 2023, in crestere usoara fața de anul anterior, cand era de 1,30%.
Potrivit ASF, Produsul intern brut pentru anul 2023 a fost calculat ca suma ultimelor patru trimestre, seria bruta, prețuri curente (T4 2022 si T1+T2 2023+T3 2023).
Piata asigurarilor din Romania a insumat in 2023 prime brute subscrise (PBS) in valoare de aproximativ 18,2 miliarde lei (sunt incluse si primele brute subscrise de societatea Euroins Romania in trimestrul I 2023), volum in crestere cu circa 10% fata de cel inregistrat in anul anterior. Din care:
- primele brute subscrise aferente asigurarilor generale (AG) au fost in valoare de circa 15,2 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 10% fata de anul 2022;
- primele brute subscrise aferente asigurarilor de viata (AV) au fost in suma de aproximativ 3 miliarde lei, in crestere cu 12% comparativ cu 2022.
La finalul lunii decembrie 2023, 25 de societati de asigurare erau autorizate de ASF sa desfasoare activitate pe piata asigurarilor. In cursul lunii august 2023, SIGNAL IDUNA Asigurari de Viata, fosta ERGO Asigurari de Viata, a primit aprobarea pentru a-si transfera portofoliul catre SIGNAL IDUNA Asigurare Reasigurare. In luna septembrie 2023, EAZY Asigurari a primit autorizatia de functionare pentru a derula activitate pe piata asigurarilor generale, inclusiv pe segmentul RCA.
Dintre cele 25 de societati autorizate sa desfasoare activitate la finalul lunii decembrie 2023, 13 societati sunt autorizate sa practice numai activitate de asigurari generale („AG”), 6 practica numai activitate de asigurari de viata („AV”) si 6 practica activitate compozita.