1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
TOPUL asiguratorilor la finalul ...

TOPUL asiguratorilor la finalul lui 2023

Piata asigurarilor din Romania continua sa fie caracterizata de un grad mediu spre ridicat de concentrare. Vezi clasamentele asiguratorilor, ce schimbari au avut loc si cat a subscris fiecare, conform calculelor realizate de XPRIMM Publications in baza datelor publicate de ASF.

Asiguratorii au cumulat în anul 2023 prime brute subscrise (PBS) în valoare de aproximativ 18,2 miliarde lei (sunt incluse si primele brute subscrise de societatea Euroins Romania în trimestrul I 2023), volum în crestere cu circa 10% fata de cel înregistrat în anul anterior: 

  • primele brute subscrise aferente asigurarilor generale (AG) au fost în valoare de circa 15,2 miliarde lei, în crestere cu aproximativ 10% fata de anul 2022;
  • primele brute subscrise aferente asigurarilor de viata (AV) au fost în suma de aproximativ 3 miliarde lei, în crestere cu 12% comparativ cu 2022.

La finalul lunii decembrie 2023, 25 de societati de asigurare erau autorizate de ASF sa desfasoare activitate pe piata asigurarilor. În cursul lunii august 2023, SIGNAL IDUNA Asigurari de Viata, fosta ERGO Asigurari de Viata, a primit aprobarea pentru a-si transfera portofoliul catre SIGNAL IDUNA Asigurare Reasigurare. În luna septembrie 2023, EAZY Asigurari a primit autorizatia de functionare pentru a derula activitate pe piata asigurarilor generale, inclusiv pe segmentul RCA. 

Dintre cele 25 de societati autorizate sa desfasoare activitate la finalul lunii decembrie 2023, 13 societati sunt autorizate sa practice numai activitate de asigurari generale („AG”), 6 practica numai activitate de asigurari de viata („AV”) si 6 practica activitate compozita.

Topul jucatorilor

În anul 2023, aproximativ 91% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societati de asigurare.

Pe primul loc in piata (asigurari generale + asigurari de viata) s-a mentinut, in 2023, compania GROUPAMA Asigurari, cu o cota de piata de 22,5% si prime brute subscrise in valoare de peste 4 miliarde de lei, potrivit calculelor realizate de XPRIMM Publications in baza datelor publicate de ASF.

Pe locul 2 a ramas ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, cu o cota de piata de 19,22% si prime brute subscrise in valoare de circa 3,5 miliarde de lei in 2023. OMNIASIG VIG a urcat un loc fata de 2022 si a ajuns pe locul 3, cu o cota de piata de 13,11% si prime brute subscrise aproape 2,4 miliarde de lei.

Topul este completat de ASIROM VIG (+1 loc), GENERALI Romania (+2 locuri), NN Asigurari de Viata (si-a pastrat locul 6), GRAWE Romania (+1 loc), EUROINS Romania  (in luna martie 2023, Consiliul ASF a decis retragerea autorizatiei de functionare a societatii EUROINS Romania si constatarea indiciilor starii de insolventa), BCR Asigurari de Viata si UNIQA Asigurari (ambele si-au mentinut locurile).

A screenshot of a data sheet

Description automatically generated

Prime brute subscrise pentru asigurari generale

Volumul total al primelor brute subscrise pentru asigurarile generale, în anul 2023, a fost de aproximativ 15,2 miliarde lei, în crestere cu 10% fata de anul anterior.

Primele 10 societati de asigurare au subscris prime brute aferente asigurarilor generale în valoare de 14,7 miliarde lei, ceea ce reprezinta circa 97% din totalul acestui segment de activitate.

Pe segmentul asigurarilor generale, tot GROUPAMA Asigurari este lider, cu o cota de piata de 26,48% in 2023. ALLIANZ-TIRIAC a urcat pe al doilea loc, cu o cota de 20.6%, iat OMNIASIG VIG a avansat pe locul trei.

Topul este completat de ASIROM VIG, GENERALI Romania, GRAWE Romania, EUROINS, UNIQA Asigurari, PAID Romania si ALLIANZ-TIRIAC Unit.

A table with numbers and lines

Description automatically generated

Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurari generale, cele mai mari ponderi le detin clasele A10 - Raspundere civila pentru utilizarea vehiculelor auto terestre (RCA), A3 - Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant si A8 - Incendiu si calamitati naturale (pentru alte bunuri decat cele asigurabile în clasele A3 - A7). 

În anul 2023, ponderea acestor trei clase este de aproximativ 88% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale: 

- A10 - Raspundere civila pentru utilizarea vehiculelor auto terestre, cu un volum al primelor brute subscrise de circa 8 miliarde lei, reprezentand circa 53% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale, în crestere cu circa 5,5% fata de anul precedent; 

- A3 - Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant, cu un volum al primelor brute subscrise de 3,5 miliarde lei, reprezentand circa 23% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale, a înregistrat în anul 2023 o crestere cu aproximativ 16% fata de 2022; 

- A8 - Incendiu si calamitati naturale (pentru alte bunuri decat cele asigurabile în clasele A3 - A7), cu un volum al primelor brute subscrise de 1,8 miliarde lei, reprezentand 12% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale, în crestere cu circa 19% fata de anul 2022. 

Prime brute subscrise pentru asigurari de viata

Primele brute subscrise de catre societatile de asigurare pentru activitatea de asigurari de viata au înregistrat o valoare de circa 3 miliarde lei în anul 2023, în crestere cu aproximativ 12% comparativ cu anul precedent.

De asemenea, s-a mentinut un grad ridicat de concentrare, astfel ca primele 5 societati au detinut o pondere de aproximativ 82% din volumul total al primelor subscrise pe acest segment, cu subscrieri cumulate în valoare de circa 2,4 miliarde lei.

Pe segmentul asigurarilor de viata, locurile din clasament au ramas neschimbate in 2023 fata de 2022.

Pe primele locuri se afla NN Asigurari de Viata  - cu o cota de piata de 34,4% si PBS de peste un miliard de lei, conform calculelor realizate de XPRIMM Publications, BCR Asigurari de Viata VIG - 16,1% si subscrieri de 479 milioane de lei, ALLIANZ-TIRIAC - 12,1% si subscrieri de 359 milioane de lei.

Din acest top mai fac parte ALLIANZ-TIRIAC, BRD Asigurari de Viata, SIGNAL IDUNA, UNIQA Asigurari de Viata, GENERALI Romania, ASIROM VIG, GROUPAMA Asigurari si GRAWE Romania.

A table with numbers and lines

Description automatically generated

Din analiza în dinamica se desprind urmatoarele concluzii: 

- Clasa C1 - Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare, ce reprezinta circa 56% din totalul subscrierilor pentru asigurari de viata, a înregistrat în anul 2023 o scadere cu aproximativ 4% fata de anul anterior; 

- Clasa C3 - Asigurari de viata si anuitati, legate de fonduri de investitii, ce reprezinta 32% din totalul subscrierilor pentru asigurari de viata, a înregistrat o crestere cu 50% fata de 2022. 

Analizand evolutia primelor brute subscrise pe clase de asigurari de viata, pe societati, se constata ca societatile de asigurare care au subscris cel mai mare volum al primelor pentru clasa C1, în anul 2023, au fost NN Asigurari de Viata, BCR Asigurari de Viata si Uniqa Asigurari de viata, cumuland un procent de 65%. 

În ceea ce priveste clasa C3, cel mai mare volum de prime brute subscrise a fost înregistrat de NN Asigurari de Viata, Allianz Tiriac Asigurari si BCR Asigurari de Viata, care au cumulat o cota de piata de circa 79%.

Nota: Companiile care activeaza in baza dreptului de libera circulatie a serviciilor nu sunt incluse in topul realizat de ASF, precum AEGON Romania si METROPOLITAN Life.