1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Castigul salarial mediu net a crescut cu 32 lei in luna aprilie

Castigul salarial mediu net a fost 5.217 lei, in luna aprilie 2024, in crestere cu 32 lei (+0,6%) fata de luna anterioara, iar castigul salarial mediu brut a fost 8.532 lei, cu 30 lei (+0,4%) mai mare decat in luna martie 2024, potrivit datelor publicate de INS – Institutul National de Statistica.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net au fost inregistrate in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) – 11.971 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte – 2.787 lei.

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 14,3%.

Indicele castigului salarial real a fost 107,9% in luna aprilie 2024 fata de luna aprilie 2023. Indicele castigului salarial real a fost 100,5% in aprilie 2024 fata de luna martie 2024. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 254%, cu 1,4 puncte procentuale mai

mare decat cel inregistrat in luna martie 2024.

Conform INS, in cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori, in special in lunile luate ca baza de comparatie (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Evolutia castigului salarial real depinde, atat de fluctuatiile castigului salarial mediu net, cat si de rata inflatiei.

In luna aprilie 2024, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, cu 35,5%, si in extractia carbunelui superior si inferior, cu 27,4%..

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna martie 2024 au fost determinate de acordarea in lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale sau anuale, al 13-lea salariu, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun, cu 34,6%.

In sectorul bugetar, in luna aprilie 2024, castigul salarial mediu net a scazut usor fata de luna precedenta in invatamant (-1,7%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (-0,1%). Castigul salarial mediu net a crescut usor comparativ cu luna precedenta in administratia publica (+1,4%).