1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

CFA Romania: Indicatorul de Incredere Macroeconomica a crescut in luna iunie cu 4,7 puncte

Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut in luna iunie cu 4,7 puncte, pana la valoarea de 52,1 puncte, organizatia mentionand ca situatia s-a datorat majorarii cu 5,6 puncte a componentei de conditii curente a indicatorului si cu 4,3 puncte a componentei de anticipatii, conform unui comunicat de presa transmis de asociatie.

"Luna iunie a adus o ajustare suplimentara in sens crescator a deficitului bugetar asteptat pentru acest an. Anticipatiile atat in ceea ce priveste rata inflatiei, cat si ratele de dobanda si-au continuat trendul descendent. Insa reducerea ratei inflatiei catre tinta va fi lenta, anticipate in anul 2026, principalul risc fiind politica fiscala, majorarea taxarii fiind extrem de probabila in anul urmator", a declarat Adrian CODIRLASU, vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania in comunicat.

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (iunie 2025) s-a redus fata de exercitiul anterior si s-a situat la valoarea medie de 4,67%. In acelasi timp, aproximativ 71% dintre participanti anticipeaza o reducere a ratei inflatiei in urmatoarele 12 luni. De asemenea, cea mai mare parte a participantilor (46%) anticipeaza ca rata inflatiei va intra in intervalul tinta (1,5% - 3,5%) in anul 2026.

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, in jur de 86% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, iar restul o stagnare. Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0133 lei pentru un euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0722 lei pentru un euro.

Referitor la evolutia preturilor proprietatilor rezidentiale in orase, cea mai mare parte dintre participanti, 64% anticipeaza o stagnare in urmatoarele 12 luni in timp ce tot 21% anticipeaza o majorare. De asemenea 50% dintre participanti considera ca preturile actuale sunt corect evaluate iar 43% ca sunt supraevaluate.

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 este anticipat (valoarea medie a anticipatiilor) a crescut fata de exercitiul anterior si se situeaza la 6,5%, iar anticipatiile de crestere economica pentru anul curent au ramas relativ constante fata de exercitiul anterior si se situeaza la valoarea de 2,8%.

Datoria publica calculata ca procent in PIB este anticipata sa se majoreze la 53% in urmatoarele 12 luni.

In exercitiul din luna iunie a fost realizat si un sondaj privind evolutia ratei inflatiei in anii urmatori. Astfel, in ceea ce priveste intrarea ratei inflatiei in intervalul tinta (1,5% - 3,5%), 46% dintre participanti anticipeaza ca se va intampla in 2026, in timp ce 31% anticipeaza ca acest eveniment va fi ulterior anului 2026.

Sondajul este realizat lunar de Asociatia CFA Romania, de peste 12 ani, si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai Asociatiei CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Asociatia CFA Romania este organizatia profesionistilor in investitii din Romania, detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrata de CFA Institute (USA). Asociatia CFA Romania este una dintre cele peste 170 de societati membre ale CFA Institute, si are misiunea de a promova interesele specialistilor in investitii si de a mentine standarde ridicate de integritate si excelenta profesionala.

In prezent, Asociatia CFA Romania are peste 250 de membri, detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA). Comunitatea CFA mai cuprinde si aproximativ 100 de candidati la unul din nivelurile de examinare. Profesionistii care sunt membri ai Asociatiei CFA Romania lucreaza pentru institutii de reglementare, institutii supranationale, institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, sectorul public, institutii de invatamant, companii care activeaza in diverse sectoare economice etc.