1asig.ro
1asig.ro

CCIFER: Pilonul II este singura forma reala de economisire care ofera garantia absoluta asupra contributiilor proprii

5 min. / 1.540 cuvinte
Pentru majoritatea angajatilor romani, Pilonul II reprezinta singura forma de economisire, fiind si singura forma reala de economisire care ofera garantia absoluta asupra contributiilor proprii, atrage atentia CCIFER - Camera de Comert, Industrie si Agricultura Franceza din Romania.

PROMO


Evolutiile demografice pe termen mediu indica faptul ca, in urmatorii 15 ani, fiecare angajat din Romania va ajunge sa sustina aproximativ 2,5 pensionari. Mai mult, Expert Forum estimeaza ca la orizontul 2040, Pilonul I va acoperi doar 25% din salariul mediu brut pe economie, iar Pilonul II poate suplimenta aceasta suma cu 10 -15 procente.

"In acest context demografic, acum 10 ani, a aparut necesitatea dezvoltarii unui sistem de Pensii coerent, bazat pe 3 (trei) piloni de pensii complementari, menit sa asigure o stabilitate financiara la varsta pensionarii. In conditiile in care exista o tendinta generala de subestimare a nevoilor reale de economisire, pentru majoritatea angajatilor romani, Pilonul II reprezinta singura forma reala de economisire care ofera garantia absoluta asupra contributiilor proprii", se arata in comunicatul transmis de CCIFER.

Evolutia Fondurilor de Pensii in Romania a inregistrat "cele mai bune randamente reale (ajustate cu inflatia si comisioanele)" intr-un panel de 15 state membre UE, pentru perioada 2008-2017 . Pilonul II din Romania ocupa de 3 ani consecutiv aceasta prima pozitie in raportul BetterFinance, ceea ce plaseaza pensiile private pe o pozitie fruntasa in categoria instrumentelor financiare de economisire pe termen lung.

Conform unui studiu realizat de BERD la cererea ASF , "Pilonul II a inregistrat randamente investitionale pozitive de la lansarea sa din 2008." In plus, asa cum rezulta din studiul realizat de OECD referitor la performanta in termeni reali (ajustati cu inflatia) a fondurilor de pensii din 38 de state la nivel global, in perioada 2008-2016, fondurile de pensii din Romania ocupa locul 2.

"Prin mandatul asumat de fondurile de pensii fata de participanti, acestea urmaresc o abordare investitionala pe termen lung, fiind din acest motiv un investitor strategic in economie. Dovada o reprezinta faptul ca, 92% din activele de aproximativ 9 mld. euro ale Pilonului II sunt investite in economia romaneasca, ceea ce face din fondurile de Pensii unul dintre principalii piloni ai dezvoltarii economice din Romania. Totodata, fiind investitori importanti strategici in companii locale si respectiv ai datoriei guvernamentale, acestia actioneaza ca un stabilizator al pietelor financiare, cat si ca un actor important al dezvoltarii guvernantei corporative in Romania", mai arata CCIFER.

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Franceza din Romania se alatura mediului de afaceri din Romania si altor organizatii si organisme internationale care sustin dezvoltarea sau cel putin mentinerea la nivelul actual al sistemului de pensii private lansat in perioada 2007-2008 ca masura minim necesara pentru imbunatatirea capacitatii generale a intregului sistem de pensii de a face fata asteptarilor populatiei active.

Anterior, 15 organizatii din domeniul financiar, printre care APAPR, APPA si UNSAR, au facut un Apel catre Guvern pentru a mentine legislatia sistemului de pensii administrate privat - Pilonul II, atragand atentia asupra efectelor negative asupra pietelor financiare si a venitului viitorilor pensionari. "Predictibilitatea si stabilitatea legislativa sunt cruciale pentru succesul oricarui sistem de economisire pe termen lung menit sa asigure prosperitatea la pensie a celor peste 7 milioane de romani care contribuie la aceste fonduri", au transmis acestea.

Si organizatia Romanian Business Leaders (RBL) a solicitat, la randul sau, cresterea la 6% a contributiilor pe Pilonul II aratand ca 7 milioane de angajati romani au astazi cu 12,9% mai putini bani in conturile lor de pensii din cauza nerespectarii calendarului de majorare a contributiilor.

Aceasta solidaritate vine ca reactie la Programul legislativ 2018 publicat pe site-ul Ministerului pentru Relatia cu Parlamentul, care anunta existenta unui proiect de lege potrivit caruia contributiile la Pilonul II ar urma sa fie suspendate in perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018.

Dupa aparitia documentului in spatiul public, Premierul Viorica DANCILA a dat asigurari, luni, ca Pilonul II de pensii nu se va desfiinta, dar nu a exclus o eventuala modificare ulterioara a legislatiei referitoare la acesta" "Exclud faptul ca am putea desfiinta Pilonul II de pensii, dar faptul ca vom face analize, ca vom vedea daca este bine ca sa avem o optiune pentru Pilonul I sau Pilonul II din partea cetatenilor, acest lucru il vom prezenta populatiei, dar nu vom desfiinta Pilonul II de pensie", a transmis Digi24.

26.037 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO