1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Bani mai multi pentru 8 milioane de viitori pensionari. Fondurile private, crestere record in 2023

Sistemul de pensii private din Romania a avut un inceput de an excelent, dupa un 2022 mai mult decat dezamagitor, primul an cu randamente negative din istoria de 14 ani a sistemului. Evolutiile din luna aprilie nu au facut decat sa consolideze un inceput de an cu recorduri aproape istorice, releva datele selectate de analistii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), in ultimul Raport lunar de monitorizare a tendintelor din pietele financiare, potrivit Studii Finanicare .

Conform sursei citate, activele fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II) erau, la finalul lunii aprilie 2023, cu aproape 19% mai mari decat in luna similara a anului trecut, releva Raportul lunar ASF privind tendintele din pietele financiare nonbancare. Desi evolutia activelor nu releva perfomanta "curata" a administratorului, aici fiind incluse si contributiile participantilor nu doar randamentele din investitii, este de subliniat ca avansul de 19% depaseste semnificativ inflatia din acelasi interval de timp (doar 11,2% in aprilie 2023 fata de aprilie 2022).

In ceea ce priveste castigul obtinut din plasarea activelor, datele ASF arata ca administratorii au obtinut un randament intre 4,5% si 6,5% in perioada decembrie 2022-aprilie 2023, de pana la doua ori mai mare decat inflatia din aceeasi perioada, ceea ce inseamna ca randamentele au fost real pozitive, situatie destul de rar intalnita in ultimii ani.