1asig.ro
1asig.ro

Anul Zero al schimbarii!

5 min. / 1.540 cuvinte
Ultimii doi ani au marcat, pentru intreaga industrie de asigurari din Romania, momente pe care le-am putea caracteriza ca fiind cel putin... memorabile: falimente rasunatoare, modificari de ordin legislativ neasteptate, exit-uri spectaculoase, fuziuni surpriza si... lista poate continua.

PROMO


Desi "subiectele fierbinti" au variat de la un an la altul, totusi, daca ar fi sa tragem o linie, impresia generala este ca vedem si revedem... acelasi film: pierderi prea mari, tarife prea mici (sau prea mari, dupa unii), acelasi potential neexploatat pe non-auto, riscul sub-asigurarii pe partea de locuinte, o imagine in degradare a industriei in ansamblu, si altele, si altele...

De aici, am putea trage concluzia ca 2017 nu va face, nici el, exceptie de la aceasta regula, caci multe aspecte si mecanisme specifice acestei piete se impune a fiind reptate, corectate, imbunatatite.

Ne putem insa consola la gandul ca nu suntem un caz particular: fiecare piata nationala din ECE, conform structurii sale istorice, are "bubele" specifice, dar si probleme comune, precum tarifarea pe RCA sau plata deficitara a daunelor. Pe de alta parte, "vesticii" au si ei problemele lor: cyber asigurarile, payment protection insurance (PPI) sau utilitatea asigurarilor telefoanelor mobile se numara printre cele mai "hot" subiecte.

Si totusi, piata romaneasca are un specific national, si ne referim aici la cvasi-prezenta unui dialog de calitate. Aveminsa un semn bun - primul eveniment marca XPRIMM din acest an, "XPRIMM Time for Business - FORECAST 2017", care ne-a convins ca lucrurile incep sa se schimbe la nivel de ansamblu al domeniului: ASF, asiguratori, brokeri si presa.

Acesta este si motivul care ne determina sa apreciem ca, peste ani, cand ne vom uita inapoi, la 2017, vom putea sa il identificam ca fiind Anul Zero al schimbarii, anul demararii unui dialog constructiv, anul in care a prins contur o unitate si o solidaritate de breasla reale, an care ar putea si ar trebui sa se inchida, dupa amar de vreme, pe "plus", in dreptul liniei Profit.

1.470 accesari