1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Alte 1,2 milioane de persoane ar ...

Alte 1,2 milioane de persoane ar putea obtine dreptul la pensie

Aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obtine dreptul la asigurari de sanatate si la pensie, odata ce activitatile casnice, care in prezent se desfasoara in mare parte la negru, vor fi reglementate corespunzator, a transmis Raluca TURCAN, Ministrul Muncii si Protectiei Sociale.

Ministerul Muncii are in dezbatere un proiect prin care bonele, menajerele, bucataresele si alte categorii de lucratori casnici sa fie platite printr-un sistem de tichete inregistrate de ANOFM.

"Am dezbatut reglementarea activitatilor casnice cu reprezentantii patronatelor si ai sindicatelor, avand cu totii convingerea ca acest demers va aduce o serie de avantaje pentru piata muncii si pentru sistemul public de pensii, dar mai ales pentru toti cei care astazi muncesc in acest fel, fara a fi asigurati medical si fara a putea sa obtina un drept de pensie", a scris Raluca TURCAN pe pagina de Facebook.

"Potrivit datelor INS, avem 39% din populatie inactiva si estimam ca aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obtine aceste drepturi odata ce activitatile casnice, care in prezent se desfasoara majoritar la negru, vor fi reglementate corespunzator", a adaugat ea.

Conform ministrului, "efectele acestui proiect vor consta in reducerea muncii nedeclarate, in introducerea de categorii profesionale care nu se regasesc in prezent in piata muncii si in cresterea numarului celor care vor plati contributii de asigurari sociale pentru a avea acces la servicii medicale ori la obtinerea unui drept de pensie".