1asig.ro
1asig.ro
Agentii si brokerii de asigurari ...

Agentii si brokerii de asigurari pot lua bani prin IMM Invest

5 min. / 1.540 cuvinte
In Plenul Camerei Deputatilor - in calitate de for decizional -, au fost adoptate miercuri, 20 mai a.c., noi modificari privind schema de ajutor de stat IMM Invest. Astfel, agentii si brokerii de asigurari au fost inclusi, printr-un amendament, pentru a beneficia de garantii in cadrul programului intreprinderile mici si mijlocii.

PROMO


Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.42/2020 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii - IMM INVEST ROMANIA, precum si pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 - a primit aviz de la Comisia pentru buget, finante si banci, dar si de la Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare.

"Deoarece pe parcursul procesului legislativ de aprobare in Parlament a OUG privind programul IMM Invest Romania, IMM-urile din domeniul asigurarilor au fost declarate neeligibile, UNSICAR a reactionat si a transmis catre Camera Deputatilor, Comisia pentru buget, finante, banci un amendament la proiectul de lege de aprobare a OUG, in sensul reintroducerii, ca eligibil, domeniul distributiei si intermedierii de asigurari (Cod CAEN 6622 Activitati ale agentilor si broker-ilor de asigurari)", a declarat, pentru 1asig.ro, Dorel DUTA, Presedintele UNSICAR.

"Joi, 20 mai 2020, in Camera Deputatilor a fost votata legea de aprobare a OUG cu amendamentul propus de catre noi. Prin urmare, Cod CAEN 6622 - Activitati ale agentilor si broker-ilor de asigurari  a ramas ca eligibil in Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii - IMM Invest Romania, precum si la aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID -19. Multumim colegilor pentru implicare!", a adaugat Dorel DUTA.

Amendamentul a fost initiat, documentat si transmis la Comisia de buget finante a Camerei Deputatilor de UNSICAR, si a fost promovat in comisie de Iulius Marian FIRCZAK, Deputat in Parlamentul Romaniei.

"Cu acest amendament votat in Comisia de Buget, legea a fost votata azi (miercuri - n.red.) in Camera Deputatilor; urmeaza sa fie promulgata de Presedinte si apoi publicata in Monitorul Oficial. Avand in vedere ca toate partidele au acceptat aceasta modificare si nu au fost obiectii nici la alte amendamente, cred ca legea va intra in cel mai scurt timp in vigoare", a declarat, pentru 1asig.ro, Iulius Marian FIRCZAK.

"Am introdus marti un amendament la lege, in Comisia de buget, care a fost votat de toate partidele. Amendamentul spune ca societatile care desfasoara activitiati auxiliare intermedierilor financiare, adica brokerii de credite, brokerii de asigurari si agentii de asigurari precum si agentiile imobiliare sunt eligibile penttu programul IMM Invest", a adaugat deputatul.

De asemenea, Plenul Camerei Deputatilor a adoptat majorarea plafonului total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul programului de la 15 miliarde lei la 30 miliarde lei.

Au votat "pentru" 308 deputati, iar 2 s-au abtinut.

IMM Invest este cel mai mare program de sustinere a IMM-urilor din Romania din ultimii 30 de ani. Principalele avantaje aduse de acesta sunt urmatoarele: statul asigura pana la 90% din valoarea creditului, dobanda creditelor este subventionata integral de stat cel putin pana la final de an, zero comisioane legate de garantia statului, zero comision de rambursare anticipata a creditului, iar perioada de acordare a garantiei este de pana la 72 de luni.

Pentru IMM-urile care solicita credite/linii de credit pentru capital de lucru, finantarile pot ajunge pana la 5.000.000 lei, garantate pana la 80% in cazul intreprinderilor mijlocii si pana la 1.000.000 lei, cu garantare de maxim 90%, in cazul intreprinderilor mici si micro. Durata finantarii pentru capital de lucru este de maxim 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire pentru inca 36 de luni, rata dobanzii fiind Robor la 3 luni +2,5 %/an.

In cazul ambelor tipuri de credite, dobanda, costurile de acordare, monitorizare si administrare a garantiilor acordate in numele si contul statului vor fi suportate de la bugetul de stat, pana la data de 31 decembrie 2020, cu posibilitate de prelungire.

1.501 accesari