"Incendiu intr-un bloc din Capitala. Mai multe persoane au fost evacuate" (Acum o ora). "Fum dens deasupra Sibiului, din cauza unui incendiu intr-o fabrica dezafectata" (Acum 3 ore). "Incendiu in judetul Prahova. O locuinta si anexele din curte au fost complet distruse" (Acum o zi). "Trei case au ars intr-un incendiu in comuna Siriu. Patru oameni au suferit atacuri de panica" (Acum o zi). "Incendiu violent intr-o localitate din Vaslui. Care ar fi cauza flacarilor izbucnite din senin" (Acum o zi). "Explozie urmata de un incendiu intr-un bloc din Capitala / 140 de persoane evacuate" (Acum 3 zile).
La momentul redactarii acestui editorial (prima parte a zilei de miercuri, 19 octombrie 2022), acestea sunt doar cateva dintre titlurile de stiri care apar la o simpla cautare pe Google dupa cuvantul "incendiu".
Doar in prima jumatate a acestui an, arata datele IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, au avut loc, in tara noastra, 27.483 de incendii, dintre care 4.195 s-au manifestat la locuinte. Printre cele mai importante cauze care determina incendiile la locuinte se numara cosuri de fum defecte sau necuratate, instalatii electrice defecte sau improvizate, mijloace de incalzire defecte, improvizate sau nesupravegheate, dar si fumatul.
"Si ce daca?", poate ca veti spune. "Eu nu am cos de fum, nu fumez, nu ma joc cu instalatia electrica." Veti spune ca sunteti precauti si ca luati toate masurile de prevenire a incendiilor. Si veti avea, bineinteles, dreptate. Dar vecinii vostri? Sunt si ei la fel de precauti?
Din pacate, focul se pot extinde usor - la bloc sau la casa, proximitatea este inevitabila. Iar casa noastra, de care am avut grija in fiecare zi, poate fi oricand afectata de un incendiu neprevazut. O asigurare facultativa de locuinta te protejeaza financiar impotriva daunelor produse de acest risc. Afla mai multe in cadrul campaniei "Luna Asigurarilor de Locuinte".