1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

AURSF solicita o ampla dezbatere nationala privind viitorul pensiilor administrate privat

Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) a anuntat ca a luat cunostinta despre aparitia in spatiul public, in contextul aplicarii diferitelor masuri cuprinse in PNRR, a intentiei de promovare in regim de urgenta a unui proiect care vizeaza reglementarea platii pensiilor administrate privat (Pilonul II si Pilonul III).

"Consideram extrem de important, in ciuda faptului ca nu am fost consultati pana acum de cei care lucreaza la fundamentarea unei legi necesare, indelung amanate, dar care trebuie in mod obligatoriu sa tina cont de interesele participantilor, sa facem publice cateva idei de baza despre acest subiect", au transmis oficialii AURSF.

"Trebuie sa se inteleaga foarte bine ca eliminarea posibilitatii de incasare integrala a sumei acumulate in patrimoniul personal al fiecarui participant nu este o varianta acceptabila pentru participanti. Acestia trebuie sa aiba dreptul sa opteze intre incasarea banilor integral, la momentul pensionarii, respectiv incasarea unei pensii pe o perioada de timp determinata, convenita de comun acord impreuna cu viitorul platitor al pensiei private sau a unei pensii viagere. Desigur, vor putea exista diferente, inclusiv in zona impozitarii, pentru cei care vor opta pentru una sau alta dintre solutii. Insa optiunea libera si asumata a participantului este temelia pe care trebuie sa se aseze constructia viitoarei legi privind plata pensiilor administrate privat", au mai spus acestia.

De asemenea, cu exceptia cazului in care participantul opteaza pentru o pensie viagera, pariind pe faptul ca va trai mai mult decat media sperantei de viata din Romania, si isi asuma astfel in mod constient sa renunte la proprietatea sumelor acumulate in contul sau de pensie privata, in toate celelalte situatii, inclusiv in cazul in care participantul inceteaza din viata in perioada platii pensiei pe perioada determinata, convenita de comun acord cu platitorul pensiei, toti banii ramasi trebuie sa ajunga la mostenitorii legali sau testamentari ai participantului, care sa poata fi incasati integral si nu prin intermediul unui transfer in conturile lor de pensie administrata privat.

In plus, in perioada in care banii vor fi administrati de platitorul pensiei, fondurile detinute vor trebui investite, pentru a produce in continuare randamente pentru participanti, insa doar in plasamente cu grad redus de risc, pentru a garanta plata pensiei participantului.

"Consideram ca este nevoie de o ampla dezbatere nationala, cu participarea tuturor stakeholderilor, dar in special a celor care reprezinta participantii, pe viitorii beneficiari de pensii, pentru realizarea unei legi de plata a pensiilor private care sa raspunda tuturor exigentelor si in care sa se regaseasca interesele acestora. De asemenea, in cadrul acestei dezbateri trebuie identificate si masuri prin care sumele retinute in mod incorect in ultimii 4 ani din venitul brut al participantilor sa fie compensate corespunzator", afirma Alin IACOB, Presedintele AURSF.

AURSF a sustinut in mod constant pastrarea echivalentului vechii contributii de 5,1%, prin majorarea procentului de contributie de la 3,75% (cat este in prezent) la 4,25% (cat ar fi trebuit sa fie, pentru a nu ii prejudicia pe participanti fata de situatia anterioara), insa din pacate solicitarile organizatiei au fost ignorate de cei chemati sa adopte decizii in acest sens, se mai precizeaza in comunicatul de presa. "In consecinta, 0,5% din salariul brut al fiecarui participant este deturnat luna de luna din patrimoniul personal al participantului in bugetul de pensii publice".

In ultima perioada au aparut in spatiul public o serie de informatii privind legislatia referitoare la plata pensiilor private, care va reglementa modul de plata a sumelor acumulate in conturile individuale ale pensiilor private Pilon 2, fiind vorba de plata unica sau incasarea esalonata pe o perioada de timp.

Conform APAPR, in prezent, fondurile de pensii private (Pilonul II si III) fac plati in urmatoarele situatii:

  1. Decesul participantului. In aceasta situatie, mostenitorii legali sau testamentari sunt beneficiari ai participantului decedat si pot revendica activul acestuia.
    La Pilonul II, mostenitorii care sunt la randul lor participanti la fondurile de pensii obligatorii vor primi sumele cuvenite sub forma de virament in contul personal de pensie privata, iar cei care nu sunt participanti pot beneficia direct de bani. Mostenitorii participantilor trebuie sa fie informati de catre notarii publici despre existenta acestor sume din Pilonul II pentru a fi introduse in certificatul de mostenitor si in masa succesorala, astfel incat eventualii mostenitori sa poate revendica cota-parte din activul cuvenit al participantului decedat.
    La Pilonul III, mostenitorii primesc sumele cuvenite, la cerere si dupa completarea documentatiei specifice, independent de calitatea lor de participant la un fond de pensii facultative.
  2. Invaliditate. In aceasta situatie, plata catre participantul (la Pilonul II sau III) ramas invalid se efectueaza strict in cazul unei decizii medicale de invaliditate de grad 1 sau 2, nerevizuibila, care sa contina precizari cu privire la incapacitatea de munca a persoanei respective.
  3. Pensionare. La Pilonul II, participantii care beneficiaza de pensie pentru limita de varsta in conditiile Legii pensiilor pot revendica activul personal acumulat in contul de pensie privata. La Pilonul III, participantii care au implinit varsta de 60 de ani pot revendica activul personal acumulat in contul de pensie facultativa.