1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

ASF constituie un grup de lucru extins pentru actualizarea legislatiei RCA

ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, prin sectorul asigurari - reasigurari, isi propune constituirea unui grup de lucru extins care sa analizeze efectele noii legislatii cu privire la asigurarea de raspundere civila auto si sa identifice solutii de imbunatatire a acesteia, avand in vedere implinirea unui an de la aplicarea noilor prevederi, care au contribuit la stabilizarea pietei RCA.

"Analiza se circumscrie obiectivului ASF de protejare a drepturilor asiguratilor si de asigurare a stabilitatii pietei in contextul in care indicatorul rata daunei combinata s-a situat in primul trimestru 2018 la nivelul de 109,38%. Totodata, se vor analiza si alti factori care exercita o influenta semnificativa asupra activitatii de asigurare, cu accent asupra procesului de lichidare a daunelor", se arata in comunicatul transmis de Autoritate.
 
De asemenea, ASF va lua in considerare aspectele precizate in informarea oficiala din data de 23 iulie 2018 a Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana referitoare la deschiderea procedurii de infringement privind modalitatea de transpunerea in legislatia nationala a anumitor dispozitii continute in Directiva Solvabilitate II si in Directiva privind asigurarea auto, cu scopul de a asigura convergenta legislatiei nationale cu directivele europene in materie.

Consiliul ASF a aprobat in data de 25 iulie 2018 infiintarea Grupului de lucru RCA in vederea analizarii aspectelor mentionate, a identificarii masurilor ce se impun in urma analizei si a formularii de propuneri in vederea modificarii legislatiei RCA. Grupul va include reprezentanti A.S.F., ai asociatiilor de protectie a consumatorilor, ai pietei de asigurari si de intermediere in asigurari, ai asociatiilor de transportatori, reprezentanti ai unitatilor reparatoare, ai RAR, Consiliul Concurentei, reprezentanti ai producatorilor auto si ai sistemelor specializate in domeniu.

In acest sens, Leonardo BADEA, Presedintele ASF, declara:  "Dupa un an de aplicare a noii legislatii RCA, in care schimbarile radicale aduse de aceasta au asigurat o mai buna sustinere a intereselor cetatenilor si a mediului economic romanesc, este momentul unei analize. In plus, prin solicitarea Uniunii Europene, trebuie sa ne asiguram de convergenta legislatiei romanesti cu cea europeana, aspect de asemenea prioritar pentru noi. In acelasi timp nu vom face rabat de a apara drepturile si interesele cetatenilor romani, eventualele modificari aduse urmand a fi sustinute de abordarile prevazute de cadrul european din perspectiva reglementarii, supravegherii, controlului, a aplicarii unor noi reguli de conduita corecte pentru piata romaneasca".

Cornel COCA CONSTANTINESCU, Vicepresedinte ASF, responsabil cu sectorul Asigurari-Reasigurari, declara: "Piata asigurarilor, in ultimul an, s-a stabilizat si a devenit mai predictibila indreptandu-se spre atingerea dezideratului de piata matura. Aceste aspecte au functionat in avantajul asiguratilor prin stabilizarea tarifelor si cresterea calitatii serviciilor.  Dialogul cu asociatiile de consumatori sau alte asociatii care urmaresc interesele asiguratilor, dincolo de interesele lor comerciale ramane un factor  esential pentru buna functionare a intregului sistem. Analiza pe care o propunem ar trebui sa identifice zonele unde putem aduce imbunatatiri, avand in vedere ca societatea, economia si implicit asigurarile se afla intr-o continua evolutie, la care trebuie sa ne adaptam prin identificarea celor mai bune solutii".

Piata de asigurari de raspundere civila auto RCA, subscrise pe teritoriul Romaniei, a scazut cu 13% in primul trimestru din 2018 comparativ cu perioada similara a anului trecut, conform datelor ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara. Doi asiguratori continua sa controleze peste jumatate din piata, in timp ce prima medie RCA a scazut considerabil. Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA, in primele trei luni din 2018, a fost de aproape 927 milioane de lei, fata de 1,06 miliarde de lei in T1 2017.
PROMO