Astfel, Consiliul Director si cel de Supraveghere al Companiei vor fi suspendate, iar administratorul special va proceda la:
- inventarierea dosarelor de dauna inregistrate in evidentele societatii de asigurare, in vederea evaluarii daunelor reale si a stabilirii obligatiilor de plata fata de creditorii de asigurari;
- luarea masurilor necesare pentru calcularea corespunzatoare si in conformitate cu cerintele legale a rezervelor tehnice constituite de societate;
- interzicerea efectuarii de investitii in valori mobiliare si imobiliare cu exceptia plasamentelor in depozite bancare si titluri de stat sau certificate de trezorerie;
- interzicerea instrainarii bunurilor si/sau activelor societatii de asigurare fara aprobarea prealabila a ASF;
- luarea masurilor necesare in vederea accelerarii recuperarii imprumuturilor acordate in cadrul grupului (n. red. 110 milioane lei catre Medien Holding, controlat de Dan ADAMESCU, care editeaza cotidianul "Romania Libera") si interzicerea acordarii de noi imprumuturi;
- inventarierea si evaluarea, conform normelor in vigoare, a creantelor inregistrate in evidentele societatii si anularea creantelor din asigurare aferente contractelor iesite din perioada de valabilitate si inregistrarea rezultatelor in contabilitatea societatii;
- reanalizarea politicii de reasigurare si plasarea riscurilor catre reasiguratori cu rating acordat de agentii de rating recunoscute;
- efectuarea unui audit de catre un auditor reputat.
In perioada administrarii speciale, societatea va fi obligata sa onoreze din propriile disponibilitati financiare existente sau rezultate din administrarea speciala toate solicitarile care decurg din politele de asigurare, a mai anuntat ASF. Toate politele de asigurare ASTRA raman valabile de la momentul emiterii pana la momentul expirarii acestora.
Decizia are la baza un raport cu privire la activitatea ASTRA Asigurari, intocmit de ASF care arata ca, in cazul unui eveniment major ASTRA nu isi va putea onora obligatiile. Raportul de control si Nota Directiei Supraveghere si Stabilitate Financiara au facut obiectul unei evaluari comune cu BNR si Ministerul Finantelor Publice.
De asemenea, ASF anunta ca a indeplinit toate procedurile legale privind urmarirea respectarii termenlor stabilite prin planul de masuri impus de fosta conducere CSA in sarcina ASTRA. Prin nota de control s-a constatat ca planul de masuri, care avea termen 31 decembrie 2013, nu a fost realizat.
RUSANU a mai explicat ca expunerea sistemului bancar din Romania pe ASTRA Asigurari este redusa, problemele neantrenand risc sistemic pentru sistemul bancar. In acelasi timp, riscul de contaminare in sistemul asigurarilor este limitat.
[video|11366] |
Preluarea AXA Asigurari ramane in analiza
Preluarea afacerilor companiei franceze AXA ramane in analiza, au explicat reprezentantii ASF, urmand a se lua o decizie in acest sens. Intre timp, fiecare companie va functiona independent pana la fuzionare.
ASTRA Asigurari a cumparat subsidiara locala a grupul francez AXA la finele anului trecut. Tranzactia a fost aprobata de Consiliul Concurentei prin Decizia nr. 56 din 23.12.2013, asteptand, in prezent, avizul din partea ASF.
Dan ADAMESCU sustine ca ASF nu a respectat normele legale
In replica la anuntul facut de ASF, Dan ADAMESCU, omul de afaceri care controleaza indirect ASTRA Asigurari, a calificat aceasta masura, in cadrul unei conferinte de presa, drept "incredibila si incalificabila". Acesta a mai anuntat ca va contesta in instanta decizia ASF de punere sub administrare speciala a asiguratorului.
"Vom merge in instanta sa desfiintam aceasta decizie. Primul pericol: suntem in Romania. ASTRA are 2.800 de angajati, in jur de 16.000 de agenti si 400 de brokeri. Avem sucursala in fiecare judet. Cum vor reactiona ei? Ce se intampla maine daca agentii nu ne mai dau banii? Angajatii nostri se opresc pentru ca sunt nesiguri. Agentii vand alte asigurari", a comentat Dan ADAMESCU, citat de MEDIAFAX.
"Pericolul unei decredibilizari este urias. Daca clientii nu au incredere in noi, nu existam. ASTRA are 4,6 milioane de clienti. Socul international la care ei nu se refera (n. red. ASF) a fost urias. Partenerii straini cu care lucram ne urmaresc, ne controleaza, ne stiu datele", apreciaza Dan ADAMESCU.
"Dupa legislatia romana si dupa cea a ASF exista pasi care trebuie respectati atunci cand o companie de asigurari are probleme. Trebuia sa ne ceara o marire de capital, dar ei au sarit acest pas, peste propria norma. Pericolul este un dezastru natural", a mai precizat ADAMESCU.
"Ei zic ca suntem subrezervati si ca ar trebui sa aducem capital. Noi am propus o majorare de capital social de 140 milioane de lei, dar nu am primit niciun raspuns. In urma deciziei ASF, pericolul este un dezastru national. Conducerea ASTRA va fi decapitata de astazi. KPMG va avea nevoie de luni ca sa inteleaga situatia ASTRA", a spus ADAMESCU.
RUSANU il acuza pe fostul sef al CSA ca a protejat ASTRA Asigurari
Unul dintre motivele care nerespectarii de catre ASTRA Asigurari a normelor in vigoare este lipsa de reactie din partea autoritatilor de supraveghere anterioare.
"In ultimii cinci ani, ASTRA Asigurari nu a fost controlata aproape deloc. A fost un control inceput in 2012 si finalizat in 2013, mai precis vineri, 26 aprilie 2013, in conditiile in care noua conducere a ASF a venit luni, 29 aprilie 2013. Noi am gasit controlul finalizat. Fosta conducere CSA a stabilit un plan de masuri esalonat pe noua luni, pana la 31 decembrie 2013. Domnul Daniel TUDOR probabil ca va avea multe de raspuns. Domnul Daniel TUDOR a fost cel care a protejat ASTRA", a mai spus Dan Radu RUSANU, in cadrul aceleiasi conferinte de presa. De asemenea, acesta a mai aratat ca, in ultimii ani, ASTRA Asigurari a fost auditata de o "firma de apartament".
In replica la afirmatiile lui Dan Radu RUSANU, Daniel TUDOR a confirmat controlul efectuat de CSA, care a durat aproximativ 5 luni si dispunerea in sarcina ASTRA a unui plan de masuri menit sa corecteze deficientele identificate de echipa de control pana la data de 31 decembrie 2013. "Masura luata de ASF este efectul activitatii de control a CSA al carei presedinte am fost pana in aprilie 2013 si rezulta din nerespectarea de catre Astra Asigurari a planului de masuri dispus de catre Consiliul CSA. De altfel, administrarea speciala a ASTRA Asigurari (...) nu este o sanctiune contraventionala in temeiul legii de functionare a sectorului de asigurari, respectiv Legea 32/2000, ci doar o masura administrativa pe care autoritatea o poate dispune in vederea ameliorarii modului de administrare a entitatii supravegheate, in temeiul Legii 503/2004", a declarat Daniel TUDOR pentru Mediafax.
Acesta a mai mentionat ca, dupa infiintarea ASF, exercitarea activitatii de control asupra entitatilor de pe toate cele trei piete supravegheate a fost preluata in integralitate de o directie nou creata, aflata in subordinea directa a Presedintelui ASF, Dan Radu RUSANU.
"In calitate de vicepresedinte al ASF am solicitat Presedintelui RUSANU efectuarea mai multor controale inopinate la mai multe societati de asigurare, inclusiv la ASTRA Asigurari. Aceste controale aveau ca obiect principal verificarea modului de solutionare a reclamatiilor privind acordarea despagubirilor. Desi nu toate controalele solicitate de mine au fost in cele din urma efectuate, ASTRA Asigurari a fost verificata a doua oara prin control la sediu in mai putin de un an, perioada in care se afla in monitorizare prin plan de masuri".
Daniel TUDOR a preluat conducerea Comisiei de Supraveghere a Asiguarilor in octombrie 2012. In aprilie 2013, odata cu comasarea CSA, CNVM si CSSPP in cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiare, Daniel TUDOR a fost numit in functia de Vicepresedinte responsabil cu sectorul asigurarilor. Daniel TUDOR a demisionat din aceasta pozitie in octombrie 2013.
ASTRA Asigurari - scurt istoric si indicatori financiari
Compania a fost infiintata in anul 1991, cu capital de stat. Dan ADAMESCU a devenit actionar majoritar al companiei ASTRA pe 24 iulie 2002, cand APAPS si NOVA TRADE au semnat contractul de Vanzare-Cumparare actiuni pentru 75,67% din capitalul social al societatii.
In prezent, principalii actionari ai companiei sunt The NOVA Group Investments Romania SA - 72,68% si EPSILON Estate Provider SRL- 27,02%, ambele companii fiind controlate indirect de Dan ADAMESCU.
- La finalul lunii septembrie 2013, valoarea primelor brute subscrise pe segmentul de asigurari generale totaliza 792 milioane lei, dintre care 296 milioane lei - asigurari RCA, respectiv 235 milioane lei - asigurari de locuinta;
- Din punctul de vedere al numarului de contracte aflate in derulare, acesta se ridica la 4,3 milioane, dintre care circa 900 mii - RCA si 2 milioane - asigurari de locuinta;
- 21% din totalul politelor RCA din piata sunt incheiate la ASTRA;
- 51% din totalul politelor de locuinta aflate in derulare au fost emise de ASTRA;
- Prima medie a ASTRA Asigurari pe asigurarea RCA s-e ridica la 333 lei (la nivelul UNSAR s-a cifrat la circa 410 lei, toate companiile care emit RCA fiind membre UNSAR). Spre comparatie, in cazul GENERALI - companie care a decis sa isi reorganizeze portofoliul RCA, indicatorul se cifreaza la 505 lei;
- Prima media a ASTRA in cazul politei de locuinta la 116 lei (216 lei la nivelul UNSAR). Spre comparatie raportul subscrieri/numar de contracte in cazul ALLIANZ-TIRIAC este de 346 lei.