O delegatie de experti din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara a participat la reuniunea Grupului de lucru privind Pensiile Private al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), desfasurata la Paris.
Conform ASF, in cadrul reuniunii a avut loc evaluarea sistemului de pensii private din Romania cu privire la stadiul alinierii la principiile de supraveghere si reglementare ale OCDE precum si la recomandarile pentru un design adecvat al schemelor de pensii private bazate pe contributii definite.
”La discutiile cu delegatii OCDE, la care au luat parte si reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Finantelor si Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, a fost prezentat cadrul legislativ aplicabil fondurilor de pensii private, stadiul actual al sistemului, precum si principalele prioritati pentru dezvoltarea si alinierea sistemului de pensii private la cele mai bune practici internationale”, mai spune ASF intr-o postare pe Facebook.
La 16 ani de activitate in beneficiul romanilor, Pilonul II de pensii private obligatorii traverseaza o perioada excelenta, atat din perspectiva rezultatelor investitionale obtinute, cat si a stabilitatii legislative si a pietelor financiare. Cele 7 fonduri de Pilon II administreaza in prezent sume de peste 135 de miliarde de lei (27 de miliarde de euro), o acumulare istorica de capital romanesc, care finanteaza atat cresterea economica si crearea de locuri de munca bine platite, cat si investitiile publice, prin achizitia de titluri de stat. Numarul participantilor la sistem a depasit 8 milioane, adica majoritatea covarsitoare a populatiei active a Romaniei, conform APAPR.
Valoarea contului mediu la nivelul intregului sistem este de cca. 17.000 RON, insa valoarea contului pentru participantii care au stagiu complet de cotizare este de circa 3 ori mai mare, ajungand la aproximativ 10.000 EUR de participant. Din sumele acumulate in conturile romanilor, circa 72% reprezinta contributiile virate, restul de 28% fiind castigul realizat de investitiile administratorilor, net de toate comisioanele percepute. Pe intreaga perioada de 16 ani de activitate, fondurile de Pilon II au inregistrat un randament mediu de 7,8% pe an, printre cele mai ridicate din Europa si OECD pe aceasta perioada.
Recenta majorare a contributiei virate la Pilonul II de la 3,75% la 4,75% din castigul brut lunar al participantilor reprezinta un mare pas in directia accelerarii acestei acumulari de capital care aduce beneficii atat economiei, cat si salariatilor romani, precizeaza APAPR. In prezent, volumul lunar de contributii virate in Pilonul II este cu 50% mai mare decat in urma cu un an si dublu fata de valoarea din urma cu 4 ani.