1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

ASF a anuntat noile tarife de referinta pentru politele RCA. Preturile sunt in crestere!

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat tarifele de referinta pentru politele auto obligatorii (RCA), conform prevederilor Legii si Normei RCA privind metodologia de calcul a acestora. Din datele ASF reiese ca atat tariful de referinta mediu pentru persoanele fizice, cat si pentru persoanele juridice este in crestere, cu 9%, respectiv 11%, comparativ cu tariful de referinta anterior.

Tarifele de referinta au fost calculate, potrivit prevederilor legale, de o companie independenta - DELOITTE Audit SRL - in functie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfa, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoana juridica/persoana fizica), de varsta asiguratilor in cazul persoanelor fizice, precum si de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numarul de locuri).

Tariful de referinta este un reper pentru consumatori in ceea ce priveste pretul politelor auto obligatorii si reprezinta, impreuna cu factorul N, elementele in baza carora este stabilit pragul aferent incadrarii unui asigurat in categoria de client cu risc ridicat, precizeaza ASF.

Schimbarea relativa a primei de risc de referinta comparativ cu cea din tariful de referinta anterior nu este consistenta la nivelul tuturor categoriilor de autovehicule, existand atat scaderi, cat si cresteri de valoare.

Tarifele de referinta vin in contextul creat de cadrul legislativ primar si secundar actual, care introduce prevederi si instrumente noi pentru piata. Printre acestea se numara si un sistem de Bonus-Malus care rasplateste comportamentul corect in trafic. Acum soferii care ajung la clasa maxima de bonus (B8) primesc o reducere de 50% a tarifului de prima, fata de 32% cat era prevazut de reglementarile anterioare. La data de 31.12.2017, conform datelor disponibile din baza de date CEDAM, aproximativ 83% din politele RCA pentru persoane fizice se afla in clasele de bonus B1-B8, in categoria maxima B8 aflandu-se 48% din polite. Pentru persoanele juridice, aproximativ 76% din polite se afla in clasele de bonus B1-B8, in categoria maxima B8 aflandu-se 26% din polite.

Astfel, ca urmare a modificarii legislatiei cu privire la sistemul de Bonus-Malus, reducerile procentuale disponibile sunt mai mari decat au fost aplicate in trecut.

Noile tarife de referinta

Tariful de referinta mediu ponderat in functie de numarul de expuneri pe fiecare segment pentru persoane fizice este de 756 lei, comparativ cu 692 lei conform tarifului de referinta anterior (+9%), iar pentru persoane juridice este de 1.752 lei comparativ cu 1.574 lei conform tarifului de referinta anterior (+11%).

"Publicarea tarifelor de referinta reprezinta un demers ce conduce la cresterea transparentei, la informarea si la transmiterea catre consumatori a unor informatii corecte si complete cu privire la politele RCA. Tarifele de referinta nu reprezinta tarife la care sunt incheiate politele RCA in piata", precizeaza ASF.

Calitatea datelor utilizate

Urmatoarele seturi diferite de date au fost colectate pentru fiecare societate de asigurari si utilizate in calculul tarifului de referinta:

1. Bazele de date cu polite subscrise pana la data de 30.06.2017;
2. Bazele de date cu daunele intamplate in perioada 01.01.2010 - 30.06.2017;
3. Triunghiurile cu daunele platite si intamplate in perioada 01.01.2010 - 30.06.2017.

Toate societatile de asigurari care practica la data prezentului raport activitate de asigurari RCA au furnizat date catre ASF.

Cele mai importante campuri din bazele de date de polite au fost cele referitoare la segmentare (tipul autoturismului, varsta, tipul asiguratului, parametrii motorului, numarul de locuri, masa maxima) si cele referitoare la expunere (datele de inceput si de sfarsit ale acoperirii).

In ceea ce priveste daunele, cele mai importante elemente au fost numarul politei (pentru corespondenta cu baza de date de polite), data daunei si valoarea daunei (platita si inregistrata in rezerva).

Pentru toate segmentele pietei definite in segmentarea tarifelor, s-a calculat o estimare a primei de risc ca produs dintre dauna medie si frecventa daunelor. Atat estimarea daunei medii cat si a frecventei daunelor sunt bazate pe datele istorice ale pietei RCA din Romania pentru perioada 1 iulie 2012 - 30 iunie 2017.

In cadrul procesului de construire a tarifului de referinta, au fost luate in considerare incarcari pentru costurile de achizitie si administrative, marja de profit si referintele Bonus-Malus. Incarcarile pentru costurile de achizitie si administrative si marja de profit au fost stabilite la valoarea de 25% (procent maxim prevazut de legislatia in vigoare) si respectiv de 3%. Incarcarea Bonus-Malus s-a aplicat pentru a compensa reducerile care vor fi acordate ca urmare a aplicarii sistemului Bonus-Malus. In consecinta, incarcari de 26,78% si 23,07% au fost calculate pentru persoane fizice si respectiv persoane juridice. Pentru a calcula valoarea medie Bonus-Malus, au fost luate in considerare politele care au avut data de inceput a acoperirii riscului in intervalul 1 ianuarie - 30 iunie 2017.