1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
ASF: Obligatiunile municipale, un ...

ASF: Obligatiunile municipale, un instrument alternativ de finantare pentru dezvoltarea oraselor din Romania

Pe 19 septembrie, la Palatul Camerei de Comert si Industrie Bucuresti, a avut loc evenimentul „Dezvoltarea pietei obligatiunilor municipale”, organizat de compania de consultanta financiara VMB Partners, cu sprijinul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si al Bursei de Valori Bucuresti (BVB). 

Obiectivul evenimentului a fost acela de a discuta si a gasi solutii constructive pentru dezvoltarea pietei de obligatiuni municipale, ca instrument alternativ de finantare pentru cresterea localitatilor din Romania, a transmis ASF

In Romania, prima emisiune de obligatiuni verzi apartine municipiului Resita si se va lansa in luna octombrie acestui an.

Evenimentul s-a bucurat de participarea reprezentantilor Ministerului Finantelor, ai Cancelariei Primului-Ministru, ai Autoritatii de Supraveghere Financiara, Bursei de Valori Bucuresti, ai primariilor si consiliilor judetene, precum si al reprezentantilor investitorilor institutionali: fonduri de pensii, fonduri de investitii, societati de asigurari si intermediari. 

In deschiderea evenimentului, Gabriel Gradinescu, Vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, a subliniat importanta obligatiunilor municipale ca instrument de finantare a localitatilor si sprijinul ASF pentru completarea cadrului legislativ astfel incat obligatiunile municipale sa poata fi subscrise prin oferta publica. De asemenea, Vicepresedintele ASF a lansat dezbaterii o idee inovatoare potrivit careia mai multe localitati se pot asocia in cadrul unei companii de finantare care sa atraga, prin emiterea de obligatiuni, fonduri necesare unor proiecte de infrastructura care altfel nu ar putea fi realizate prin efortul unei singure localitati. 

Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, a reiterat sprijinul BVB pentru dezvoltarea acestei piete a obligatiunilor municipale, care pot constitui un mecanism flexibil de finantare.

Evenimentul a continuat cu un panel adresat autoritatilor locale, potentialii emitenti de obligatiuni municipale, cu tema „Cum acceleram dezvoltarea pietei obligatiunilor municipale”. Premisa sustinuta de Valentin Miron, Presedinte VMB Partners, si organizator al evenimentului, a fost faptul ca obligatiunile sunt un instrument de finantare exclusiv pentru proiecte de infrastructura, de investitii, ale oraselor, deservind astfel un obiectiv de crestere a comunitatilor locale. De asemenea, s-a subliniat importanta identificarii unor surse alternative de finantare a proiectelor municipalitatilor, sau de completare pe langa programele PNRR.

In cadrul panelului s-a discutat despre cadrul legislativ actual, stimulentele si mai ales barierele cu care se confrunta in acest moment municipiile care doresc sa obtina finantare prin acest instrument; s-au trecut in revista avantajele unui astfel de instrument pentru municipalitati si s-a vorbit despre planurile executivului de ajustare a cadrului legislativ pentru a permite contractarea de catre municipalitati de imprumuturi destinate cofinantarii programelor PNRR. 

In acelasi panel, Adrian Tanase, CEO al Bursei de Valori Bucuresti, a prezentat nevoile si asteptarile investitorilor, de care municipiile trebuie sa tina cont in planificarea emisiunilor. Alexandru Draghici, Director Executiv in Primaria Sectorului 4 a expus proiectele de investitie ale Primariei pe care o reprezinta, care la randul ei va emite obligatiuni municipale. 

Cel de-al doilea panel a pus in discutie atractivitatea obligatiunilor municipale pentru investitorii financiari institutionali. Reprezentanti ai institutiilor financiare internationale au oferit detalii despre programele lor in Romania si in Europa si au mentionat faptul ca obligatiunile verzi sunt in acest moment foarte atragatoare pentru investitorii institutionali.

In Romania, prima emisiune de obligatiuni verzi apartine municipiului Resita si se va lansa in luna octombrie a acestui an. Ioan Popa, Primarul orasului Resita, a prezentat aceasta premiera pe piata obligatiunilor municipale din Romania. In valoare de 17 milioane de Euro, emisiunea urmareste suplimentarea fondurilor de finantare pentru proiectul de reintroducere a tramvaiului electric in Resita, proiect aflat intr-un stadiu de finalizare de cca 85%. Resita este astfel primul oras din Romania care reintroduce tramvaiul dupa Revolutie, asigurand astfel un transport modern si confortabil care sa conecteze zonele orasului.

Andrei Carabelea, Primarul orasului Piatra-Neamt a explicat de asemenea decizia municipiului sau de a apela la o emisiune de obligatiuni municipale pentru refinantarea unor lucrari majore de infrastructura, amanate mult timp de administratiile anterioare, dar care acum sunt intr-un ritm accelerat de desfasurare. 

Alti reprezentanti ai investitorilor institutionali au subliniat nevoia primariilor de a construi si castiga incredere la nivelul investitorilor institutionali, ca o conditie foarte importanta a unui proces de emitere de obligatiuni. 

Evenimentul a fost apreciat ca o premiera benefica, care a adus impreuna reprezentanti ai tuturor institutiilor si organizatiilor interesate de obligatiuni municipale, din mediul public si privat, si care pot contribui la cresterea acestei piete si implicit la dezvoltarea comunitatilor locale din Romania.