1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
ASF: Gestionarea eficienta a ...

ASF: Gestionarea eficienta a riscurilor, factor determinant pentru asigurarea stabilitatii financiare a pietelor

Contextul actual geopolitic si macroeconomic la nivel global influenteaza stabilitatea pietelor financiare europene, motiv pentru care autoritatile de supraveghere trebuie sa monitorizeze cu atentie riscurile si sa-si utilizeze prerogativele pentru a interveni acolo unde este necesar.

Comitetul European pentru Riscuri Sistemice (CERS) atragea atentia, prin intermediul unui avertisment emis in aceasta toamna, asupra faptului ca a identificat anumite riscuri pentru stabilitatea financiara a Uniunii Europene si ca acestea se pot materializa simultan, interactionand intre ele si amplificandu-si reciproc impactul. Asta chiar daca sistemul financiar al Uniunii s-a dovedit rezilient pana in acest moment, in pofida cresterii incertitudinilor geopolitice si economice.

Expertii CERS subliniaza ca evolutiile geopolitice au un impact asupra preturilor energiei si aprovizionarii cu energie, implicand o noua crestere a presiunilor asupra bilantului pentru companii si gospodarii. In plus, inflatia peste asteptari inaspreste conditiile financiare, ceea ce ar putea amplifica stresul in sectorul financiar.

In avertismentul emis de CERS se arata ca este necesara contracararea vulnerabilitatilor si cresterea rezilientei institutiilor financiare nebancare si a finantarii de pe piata. Comitetul European pentru Riscuri Sistemice mentioneaza ca autoritatile ar putea fi nevoite sa isi utilizeze prerogativele de supraveghere pentru a atenua consecintele materializarii riscurilor la adresa stabilitatii financiare si pentru a preintampina disfunctionalitatile pietelor. Autoritatile relevante ar trebui, de asemenea, sa continue sa monitorizeze indeaproape riscurile si sa intensifice dialogul de supraveghere cu institutiile financiare nebancare supravegheate, acolo unde este necesar.

"Intr-un context dificil, care se reflecta in evolutiile economice inregistrate atat la nivel global, cat si local, trebuie sa actionam cu prudenta pentru mentinerea stabilitatii financiare a pietelor supravegheate. Trebuie, de asemenea, sa fim fermi in a controla si in a impune respectarea legilor, pentru o dezvoltare corecta si sustenabila a acestor piete", a declarat domnul Nicu MARCU, Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Institutiile financiare nebancare isi pot consolida si mai mult rezilienta, in contextul in care se asigura ca practicile lor de gestionare a riscurilor reflecta in mod adecvat deteriorarea mediului de risc si respecta indrumarile si asteptarile autoritatilor de supraveghere. "De exemplu, pentru fondurile de investitii, aceasta inseamna monitorizarea atenta si contracararea posibilelor decalaje excesive de lichiditate sau a indatorarii excesive; pentru contrapartile centrale (CPC), membrii compensatori si clientii acestora, inseamna monitorizarea expunerilor la instrumente financiare derivate, precum si contracararea riscului de concentrare si a prociclicitatii in practicile de marja de-a lungul lantului Contrapartii Centrale, membrilor compensatori si ai clientilor acestora; pentru asiguratori, aceasta inseamna acordarea unei atentii sporite riscurilor de piata si de lichiditate, care s-ar putea concretiza intr-un scenariu de volatilitate crescuta a pietei si incertitudini ridicate", se mai arata in documentul elaborat de CERS.

Despre Autoritatea de Supraveghere Financiara

Autoritatea de Supraveghere Financiara este autoritatea nationala, infiintata in anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobata prin Legea 113/2013, pentru reglementarea si supravegherea pietelor asigurarilor, a pensiilor private, precum si a pietei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de functionare a celor trei sectoare, care insumeaza peste 10 milioane de participanti. Mai multe informatii puteti gasi pe www.asfromania.ro.