1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

APPE: Peste 630.000 de prescolari si elevi studiaza "Educatia financiara"

Peste 630.000 de prescolari si elevi din invatamantul romanesc au invatat in ultimii 10 ani cum sa isi gestioneze banii, sa cheltuiasca responsabil sau sa economiseasca, in cadrul disciplinei optionale “Educatie financiara”, proiect sustinut de Asociatia pentru Promovarea Performantei in Educatie (APPE) inca de la infiintare.

Disciplina "Educatie financiara" a inceput sa fie predata in invatamantul primar din Romania in anul scolar 2013-2014. Proiectul a fost demarat, initial, de Banca Nationala a Romaniei, in colaborare cu Ministerul Educatiei, iar Asociatia pentru Promovarea Performantei in Educatie (APPE), membru afiliat INDE/OECD, a spijinit proiectul de la inceput, functionand ca un “liant” intre Ministerul Educatiei-BNR-banci si companii in vederea asigurarii implementarii unitare a strategiei de educatie financiara. 

„Anul scolar 2023-2024, reprezinta cel de al unsprezecelea an scolar de predare a acestui optional in invatamantul preuniversitar din Romania. Numarul celor care il studiaza a crescut de la an la an, respectiv peste 630.100 prescolari si elevi din invatamantul preuniversitar (din Bucuresti si din cele 41 judete) se bucura de predarea unei ore pe saptamana din acesta disciplina, sub forma de: optional - adica curriculum la decizia scolii; (CDS), interdisciplinar - cu istoria, matematica, limba romana, antreprenoriat, dezvoltare personala sau extracurricular. Totodata, in perioada 2013-2023, APPE a oferit cu titlu gratuit cca. 1,5 milioane de manuale”, a declarat Ligia Georgescu-Golosoiu, presedinte APPE. 

Numai in anul scolar 2023-2024 s-au inscris peste 25.100 prescolari si elevi, pe grupe de varsta: prescolari 4-5 ani, prescolari 5-6 ani, elevi din clasele pregatitoare, cls.I, cls.a II-a si elevi din  clasele a III-a si/sau a IV-a, elevii din invatamantul gimnazial si liceal au beneficiat atat de manuale, cat si de utilizarea platformei deschise e-learning https://scoala.appe.ro

Ca si in anii trecuti, proiectul de implementare a Educatiei financiare in invatamantul preuniversitar se deruleaza pe trei paliere:

  • unul formal (desfasurat prin scoala, pe baza manualelor scolare scrise dupa programele Ministerului Educatiei si avizate de catre acesta), 
  • unul non-formal (vizita la o banca, la un muzeu de istorie, la Muzeul BNR, la o companie etc.),
  • unul informal (prin utilizarea platformei deschise e-learning) de implementare a Educatiei financiare pe grupe de vasrta (invatamant prescolar-liceu). 

Predarea disciplinei Educatie financiara se realizeaza hibrid:

  1. folosind auxiliarele curriculare fizice si rezolvand exercitiile;
  2. folosind platforma e-learning gratuita atat pentru profesori, cat si pentru prescolari si elevi: Pe acesta platforma, se pot gasi manualele digitale si interactive, pe grupe de varsta. 

Si in acest an scolar, costul tuturor manualelor scolare a fost suportat de Asociatia pentru Promovarea Performantei in Educatie (APPE), cu sprijinul partenerilor traditionali Alpha Bank Romania SA, Banca Transilvania SA, CEC Bank SA, Garanti BBVA si Mastercard. Transportul gratuit al materialelor a fost asigurat de Fancurier SA.

Rezultatele obtinute in proiect : 

  • elaborarea de catre APPE si avizarea de catre minister a tuturor manualelor scolare pe grupe de varsta pentru tot invatamantul preuniversitar si a unei reviste trimestriale de educatie financiara.
  • monitorizare directa in scoli a proiectului national (vizita in scoli si gradinite din 35 judete );
  • evaluarea cunostintelor acumulate de elevi prin studierea Educatiei financiare realizandu-se prin concursul national de educatie financiara “Olimpiada Micilor Bancheri”;
  • evaluarea cunostintelor economice si de specialitate a profesorilor, prin Cursul de formare continua a celor implicati in predarea educatiei financiare; perfectionarea se realizeaza prin casa corpului didactic judeteaan cu metodistii acesteia.
  • dezvoltarea unei aplicatii de educatie  financiara online, „Kids-o afacere de succes”.
  • Incarcarea tuturor manualelor digitale si interactive pe platforma e-learning.

Numarul membrilor platformei este de 7.880 si este in continuaa crestere.

Platforma de invatare online include: 

  • Suportul de curs pentru cadrele didactice, pe grupe de varsta;
  • Materialele digitalizate si interactive, pe grupe de varsta;
  • Ghiduri de predare pentru profesori;
  • Revista Educatie Financiara pe Intelesul Tuturor, cu o periodicitate trimestriala, care a ajuns la nr.42 (https://appe.ro/despre-noi/proiecte/revista-educatie-financiara-pe-intelesul-tuturor/).
  • Glosare de terminologie financiar-bancara etc

Prin introducerea acestei noi discipline, s-a urmarit: utilizarea unor metode si tehnici inovatoare de predare de catre cadrele didactice (ghid de predare), precum si dezvoltarea gandirii logico-matemetice si creativitatea copiilor, ceea ce reprezinta inovatie in educatie.

Elevii, profesorii si parintii sunt incantati de acesta noua disciplina care ii invata cum sa-si gestioneze banii si cum sa se dezvolte in viata de zi cu zi si sa formeze niste tineri care pot fi independenti financiar, care stiu ce inseamna bugetul personal, cum sa cheltuiasca responsabil banii de care dispun, cum sa economiseasca, sa investeasca sau sa devina si generosi cu colegii lor care nu au aceleasi posibilitati. Manualele de educatie financiara reprezinta o baza a educatiei financiare din Romania si, in acest fel, elevii vor putea acumula noi cunostinte in domeniu si vor fi in masura sa ia decizii responsabile cu privire la bugetul personal. Vor deveni mai chibzuiti/responsabili si respectuosi fata de munca parintilor, fata de bani, de persoane si chiar de institutii.

In concluzie, proiectul de educatie financiara vizeaza o pregatire continua, permanenta si egala a copiilor, astfel incat investitia financiara in copiii din scolile si gradintele romanesti sa devina cat mai eficienta si benefica pentru economia romaneasca, asigurandu-se astfel o forta de munca calificata si capabila sa faca fata tuturor provocarilor unei economii de piata sanatoase.

Alte Planuri de viitor:

  • pregatirea si participarea elevilor la Olimpiada Micilor Bancheri – Editia a X a;
  • pregatirea si derularea unor activitati de educatie financiara in cadrul proiectului international Global Money Week, proiect derulat in parteneriat cu  OCDE/OECD si Ministerul Educatiei.
  • sarbatorirea Zilei Educatiei Financiare din Romania,.

Calendarul activitatilor de Educatie financiara desfasurate in acest an scolar este:

  • 18-24 martie 2024 – Global Money Week
  •  11 aprilie 2024 - Ziua Educatiei Financiare din Romania;
  •  martie – mai 2024 - Olimpiada Micilor Bancheri pentru invatamantul primar;
  •  31 octombrie  - Ziua Internationala a Economisirii.