1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
APAPR: Sistemul se confrunta in ...

APAPR: Sistemul se confrunta in prezent cu un episod de volatilitate, manifestat printr-o depreciere temporara a activelor

Pilonul II de pensii private obigatorii a realizat performante remarcabile in pofida catorva episoade de volatilitate, avand contributii brute virate in sistem, in valoare de 72,5 miliarde lei si plati deja realizate de fonduri, de cca. 850 milioane lei, a prezentat azi, 15 iunie a.c., Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) intr-o conferinta de presa.

In perioada 2008-2021 performanta Pilonului II a depasit substantial inflatia cumulata din aceasta perioada. In prezent, insa, pietele financiare in special si economiile statelor in general traverseaza un episod negativ, pe de-o parte din cauza razboiului din Ucraina, pe de alta parte din cauza inflatiei record care afecteaza toate statele lumii, criza plecata de la preturile energiei si altor materii prime.

Inevitabil, aceasta volatilitate se manifesta si pe pietele financiare din Romania, iar Pilonul II de pensii private, ca sistem de economisire si investire, nu poate ramane imun, reflectand fidel evolutiile din economia reala si pietele financiare. Sistemul se confrunta in prezent cu un astfel de episod de volatilitate, manifestat printr-o depreciere temporara a activelor de circa 5,9% pe primele 5 luni din 2022 pentru Pilonul II.

"Momentele de volatilitate si scadere sunt firesti si apar periodic pe pietele financiare, insa ele nu sunt motiv de panica. Banii aflati in Pilonul II de pensii sunt administrati prudent si responsabil, conform tuturor reglementarilor in vigoare si celor mai bune principii de investitii si guvernanta", a declarat Radu CRACIUN, presedintele APAPR.

Aceasta reducere este cauzata in principal de deprecierea portofoliului de titluri de stat, in care fondurile de pensii private isi investesc aproximativ doua treimi din active. In ultimul an (iunie 2021 - iunie 2022), indicele de pret al tuturor titlurilor de stat emise de Romania a scazut cu 12%, dintre care 8% doar anul acesta. In acelasi timp, Bursa de la Bucuresti, unde fondurile de pensii investesc circa un sfert din bani, a performat mult mai bine decat alte piete din Europa si din lume, indicele BET-XT-TR, un reper pentru plasamentele Pilonului II, avand o scadere de doar 1% pe primele 5 luni.

Practic, deprecierile din aceasta perioada din Pilonul II nu sunt cauzate de scaderi bursiere, ci de deprecierea temporara a valorii titlurilor de stat din portofoliu. Insa, pentru faptul ca fondurile de pensii sunt investitori pe termen lung, care cumpara si pastreaza titlurile de stat pana la maturitate, practic aceasta scadere se va resorbi pana la maturitatea titlurilor, al caror pret revine invariabil la valoarea nominala. Practic, aceasta depreciere se va inversa imediat ce inflatia si dobanzile vor reveni pe tendinta descendenta, moment pe care analistii il estimeaza in trimestrele 3 sau 4 ale acestui an.

Actualul episod de volatilitate nu este nici primul, nici ultimul pentru Pilonul II. La finele lui 2018, pe fondul adoptarii OUG 114/2018, Bursa a cazut, iar Pilonul II a aratat o depreciere de 3% in doua luni. In anul urmator, adica 2019, Pilonul II a recuperat si a avut cel mai bun rezultat anual din ultimii 9 ani, respectiv 11,8%. De asemenea, acum 2 ani, cand a debutat pandemia Covid-19, in primele 3 luni din anul 2020 Pilonul II a aratat o scadere de aproape 7%, insa a recuperat la fel de rapid si a incheiat anul cu un rezultat pozitiv de 6,2% pe intreg anul 2020.