1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
APAPR: Cand si cum pot fi retrasi ...

APAPR: Cand si cum pot fi retrasi banii din Pilonul II de pensii private

Ca urmare a vehicularii in spatiul public a unor interpretari eronate a legislatiei si a unor informatii inexacte despre situatiile in care participantii la Pilonul II de pensii private obligatorii pot obtine banii acumulati in fondurile de pensii, APAPR a transmis o serie de precizari.

Potrivit legislatiei in vigoare (Legea 411/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, coroborata cu Norma ASF nr. 27/2017 consolidata), fondurile de pensii private din Pilonul II fac plati catre participanti si beneficiari exclusiv in urmatoarele trei situatii:

1) Cand participantul obtine decizia de pensionare pentru limita de varsta din sistemul public; 

2) Cand participantul obtine decizia de pensionare pentru invaliditate din sistemul public (indiferent de gradul de invaliditate);

3) In cazul nefericit al decesului participantului, situatie in care activul acumulat de participant in contul personal din Pilonul II este platit catre mostenitorii sai legali sau testamentari.

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) precizeaza de asemenea ca „incetarea calitatii de participant” nu inseamna altceva decat incasarea banilor din Pilonul II si iesirea din sistem. Nu exista situatii in care participantii nu incaseaza banii din fondurile de pensii in conditiile legale descrise mai sus, la fel cum nu pot fi speculate alte situatii decat cele prevazute de lege pentru obtinerea banilor din Pilonul II de pensii private. 

De la lansare si pana la finele lunii februarie 2024 (cele mai recente date publice disponibile), fondurile de pensii private din Pilonul II au facut plati totale in valoare de peste 2,2 miliarde de lei catre 161.000 de participanti si beneficiari.