1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

3 secunde

3 secunde sunt suficiente sa scrii cam doua-trei cuvinte pe o pagina. Sau sa citesti trei-patru cuvinte dintr-un text. 3 secunde reprezinta timpul in care faci 10 pasi. Si tot 3 secunde - de neatentie - sunt suficiente ca un accident rutier sa aiba loc, spun statisticile.

3 secunde reprezinta un interval in care realizam gesturi mici de care, poate, nici macar nu suntem constienti. Sa deschizi o carte, sa raspunzi la un mesaj, sa iti pornesti masina, sa citesti un mesaj pe telefon - sunt, toate, gesturi marunte care pot avea, insa, consecinte importante. Mai ales daca, pe unele din ele, alegi sa le faci in timp ce esti la volan.

Neatentia soferilor este o problema generala, accentuata, in ultimii ani, de utilizarea, din ce in ce mai mult, a telefoanelor mobile pentru diverse activitati, de la conversatii si transmiterea de mesaje, pana la accesarea social media, urmarirea serialelor sau chiar realizarea de filmulete in timp real, prin "live-uri". Desigur, cauzele neatentiei la volan sunt multiple si nu se limiteaza doar la folosirea smartphone-ului: consumatul de alimente la volan, cautatul unui obiect in masina sau chiar o discutie aprinsa cu un pasager sunt, la randul lor, factori de risc.

In cadrul acestei editii a campaniei nationale de siguranta si preventie rutiera "FII TREAZ LA VOLAN!", au fost realizate, printre altele, o serie de experimente practice care demonstreaza cat de mult pot distrage atentia gesturi si actiuni simple la volan. De exemplu, atunci cand raspunzi mesajelor pe WhatsApp in timp ce conduci, ajungi sa stai in continuu cu ochii in telefon in reprize de aproximativ 3 secunde. Si tot in reprize de 3 secunde te uiti la telefon cand cauti o adresa pe Waze. Ai nevoie de 4 secunde sa bei o gura de cafea. Iar exemplele pot continua.

Gesturile mici de la volan, de care uneori nici macar nu suntem constienti, ne pot pune in pericol mai mult decat am crede. Insa, tot cu gesturi mici putem schimba aceasta situatie: sa alegem sa nu vorbim la telefon cand conducem, sa nu ne bem cafeaua la volan, sa cautam o adresa inainte de a pleca la drum sunt, la randul lor, gesturi mici, de 3 secunde sau chiar mai putin, care pot face diferenta.