1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Norma nr. 5/2014

Norma nr. 5/2014 pentru completarea unor acte normative privind calculul marjei de solvabilitate de care dispune asiguratorul/reasiguratorul, al marjei de solvabilitate minime si al fondului de siguranța (Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 279 din 16.04.2014).

Potrivit Hotararii Consiliului Autoritații de Supraveghere Financiara din data de 10 martie 2014,prin care s-a aprobat completarea unor acte normative privind calculul marjei de solvabilitate de care dispune asiguratorul/reasiguratorul, al marjei de solvabilitate minime si al fondului de siguranța, in baza dispozițiilor art. 2 alin. (1) lit. b), art. 3 alin. (1) lit. b), art. 6 alin. (1) si (2) si ale art. 7 alin. (2) din Ordonanța de urgența a Guvernului nr. 93/2012 privind inființarea, organizarea si funcționarea Autoritații de Supraveghere Financiara, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 113/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza dispozițiilor art. 16 alin. (5) si (51) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, Autoritatea de Supraveghere Financiara emite urmatoarea norma:

Art. I. - La articolul 5 din Normele privind metodologia de calcul al marjei de solvabilitate de care dispune asiguratorul care practica asigurari generale, al marjei de solvabilitate minime si al fondului de siguranța, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 3/2008, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 346 din 6 mai 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa alineatul (5) se introduc patru noi alineate, alineatele (6) - (9), cu urmatorul cuprins:

"(6) Autoritatea de Supraveghere Financiara poate diminua reducerea, pe baza reasigurarii, a marjei de solvabilitate minime determinate in conformitate cu prevederile art. 4 - 8, in cazul in care:

a) conținutul sau calitatea contractelor de reasigurare s-a modificat semnificativ incepand cu ultimul exercițiu financiar;

b) contractele de reasigurare nu prevad niciun transfer de risc;

c) contractele de reasigurare prevad un transfer de risc nesemnificativ.

(7) Un transfer de risc este nesemnificativ daca valoarea asteptata a pierderilor nete ale reasiguratorului aferente contractului de reasigurare respectiv, actualizate la valoarea prezenta, este mai mica decat 1% din volumul primelor de reasigurare actualizate la valoarea prezenta.

(8) Asiguratorii au urmatoarele obligații:

a) sa efectueze propriile calcule privind transferul de risc realizat printr-un contract de reasigurare si, in cazul in care acesta este nesemnificativ, sa transmita Autoritații de Supraveghere Financiara contractul de reasigurare respectiv si calculele efectuate;

b) sa transmita Autoritații de Supraveghere Financiara contractele de reasigurare care nu prevad niciun transfer de risc.

(9) Documentele prevazute la alin. (8) vor fi transmise Autoritații de Supraveghere Financiara odata cu formularul de raportare privind marja de solvabilitate disponibila, marja de solvabilitate minima si fondul de siguranța, prevazut la art. 11 si/sau la solicitarea Autoritații de Supraveghere Financiara."

Art. II. - La articolul 4 din Normele privind metodologia de calcul al marjei de solvabilitate de care dispune asiguratorul care practica asigurari de viața, al marjei de solvabilitate minime si al fondului de siguranța, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 4/2008, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 346 din 6 mai 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa alineatul (7) se introduc patru noi alineate, alineatele (8) - (11), cu urmatorul cuprins:

"(8) Autoritatea de Supraveghere Financiara poate diminua reducerea, pe baza reasigurarii, a marjei de solvabilitate minime determinate in conformitate cu prevederile prezentului articol, in cazul in care:

a) conținutul sau calitatea contractelor de reasigurare s-a modificat semnificativ incepand cu ultimul exercițiu financiar;

b) contractele de reasigurare nu prevad niciun transfer de risc;

c) contractele de reasigurare prevad un transfer de risc nesemnificativ.

(9) Un transfer de risc este nesemnificativ daca valoarea asteptata a pierderilor nete ale reasiguratorului aferente contractului de reasigurare respectiv, actualizate la valoarea prezenta, este mai mica decat 1% din volumul primelor de reasigurare actualizate la valoarea prezenta.

(10) Asiguratorii au urmatoarele obligații:

a) sa efectueze propriile calcule privind transferul de risc realizat printr-un contract de reasigurare si, in cazul in care acesta este nesemnificativ, sa transmita Autoritații de Supraveghere Financiara contractul de reasigurare respectiv si calculele efectuate;

b) sa transmita Autoritații de Supraveghere Financiara contractele de reasigurare care nu prevad niciun transfer de risc.

(11) Documentele prevazute la alin. (10) vor fi transmise Autoritații de Supraveghere Financiara odata cu formularul de raportare privind marja de solvabilitate disponibila, marja de solvabilitate minima si fondul de siguranța, prevazut la art. 7 si/sau la solicitarea Autoritații de Supraveghere Financiara."

Art. III. - Asiguratorii ale caror contracte de reasigurare se incadreaza in prevederile art. 5 alin. (6) lit.b) si c) din Normele privind metodologia de calcul al marjei de solvabilitate de care dispune asiguratorul care practica asigurari generale, al marjei de solvabilitate minime si al fondului de siguranța, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 3/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu completarile aduse prin prezenta norma, si/sau in prevederile art. 4 alin. (8) lit. b) si c) din Normele privind metodologia de calcul al marjei de solvabilitate de care dispune asiguratorul care practica asigurari de viața, al marjei de solvabilitate minime si al fondului de siguranța, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 4/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu completarile aduse prin prezenta norma, sunt obligați sa prezinte Autoritații de Supraveghere Financiara aceste contracte, precum si calculul privind transferul de risc, in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei norme.

Art. IV. - Nerespectarea prevederilor prezentei norme constituie contravenție si se sancționeaza conform prevederilor art. 39 din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. V. - Prezenta norma intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Prim-Vicepresedintele Autoritații de Supraveghere Financiara,

Daniel Daianu

Bucuresti, 7 aprilie 2014

Nr. 5

Din aceeasi categorie
PROMO