
Evenimentul a reunit federatii sportive din Romania, campioni nationali si mondiali, dar si institutii precum ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, ISF - Institutul de Studii Financiare si PRBAR - Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare - Reasigurare, precum si reprezentanti ai brokerilor si companiilor de asigurari.
"XPRIMM Time for Business: Cum asiguram sportul in Romania?" a fost organizat de XPRIMM Publications cu sprijinul Partenerului GROUPAMA Asigurari si al ISF - Institutul de Studii Financiare. Portalul juridice.ro sustine evenimentul in calitate de Partener Media.
Cristian JURA, Prof. Univ. Dr, Arbitru, Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv, Lausanne
- Exista 245.626 de sportivi legitimati in Romania in momentul de fata. Dintre acestia, doar 1% sunt asigurati (au o asigurare dedicata sportivului, pe termen lung).
- Practicantii sportului din Romania sunt mult mai multi: aproximativ 1 milion de persoane practica un sport intr-o forma sau alta astazi in Romania.
- In alte state, de exemplu in Italia, copiii la ora de sport de la scoala nu intra pe terenul de sport daca nu sunt asigurati; in Franta, daca vrei sa joci tenis, trebuie sa fii membru al Federatiei de Tenis - daca esti membru, automat trebuie sa ai si o asigurare.
- Exista competitii sportive in Romania unde sportivii participa pe baza unei declaratii de proprie raspundere.
- Unii sportivi participa la competitii in strainatate si incheie o simpla asigurare de calatorie.
- Din pacate, am identificat cateva cazuri tragice de sportivi care, in lipsa unei asigurari, au ajuns la situatii de dopaj: s-au accidentat, nu au avut asigurare, nu puteau sa se recupereze si, pentru a se recupera, au apelat la mijloace interzise.
- Am constatat lipsa unor solutii de economisire pentru sportivi. Iar discutiile acestea nu se opresc la sportivi. Discutam si de asigurarea infrastructurii sportive (a unui stadion, de exemplu), de asigurarea unei competitii, a unor cluburi, de sisteme financiare de sustinere si pregatire a sportivilor.
- Este nevoie de un studiu prin intermediul caruia sa vedem pe ce cladim viitorul colaborarii dintre industria sportului si industria asigurarilor.
- Cred ca este nevoie sa facem o analiza a ceea ce exista in momentul de fata din punct de vedere legislativ si sa vedem daca nu cumva este nevoie sa cream un cadrul legal specific asigurarilor sportive.
- Cresterea actiunilor de informare cu privire la asigurari.
Cornel COCA - CONSTANTINESCU, Vicepresedinte, Sectorul Asigurari - Reasigurari, ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara
- Statisticile din afara vorbesc de sute de mii de oameni accidentati in timpul sportului.
- O asigurare reprezinta o protectie financiara pentru pierderi cauzate de o gama larga si variata de riscuri.
- Asiguratorii au ca functii: 1) Compensarea financiara a pierderilor aparute din cauza materializarii riscurilor, 2) Prevenirea pagubelor, 3) Functia financiara (investitionala), 4) Economisirea (acumulare), 5) Reducerea costurilor statului
- Principiile asigurarilor includ: principiul mutualitatii, universalitatea, integralitatea, realizarea unei eficiente economico-sociale ridicate.
- Conceptele de competitie, risc, solidaritate si reguli sunt comune atat sportului, cat si asigurarilor.
- Fiecare organizatie are obligatia sa isi protejeze activele, inclusiv cele aferente activitatilor sportive - iar cel mai important activ este reprezentat de resursa umana.
- Sportivii au nevoie de asigurare deoarece: au un risc ridicat de accidentare, sunt expusi riscului de a fi lipsiti temporar/definitiv de capacitatea de a practica sportul (risc de invaliditate sau de deces). O asigurare poate acoperi costurile medicale aferente recuperarii fizice si plata indemnizatiilor pe perioada incapacitatii temporare sau definitive, sau in cazul decesului, conform contractului.
- Particularitatile produselor de asigurare pentru sportivii din domeniul olimpic si profesionist sunt, in general, date de specificul acestei activitati, respectiv de faptul ca in aceasta situatie activitatea respectiva genereaza si resursele financiare de care depinde persoana respectiva, influentand astfel sumele acoperite/asigurate in cazul producerii riscurilor.
Zsolt Lorinc GYONGYOSSY, Subsecretar de stat in Ministerul Tineretului si Sportului
- Problema asigurarilor este educatia. Tot ce faceti dumneavoastra, ca asiguratori, trebuie inceput din scoli. Trebuie ca tineretul, ca viitorii clienti ai dumneavoastra, sa stie ce reprezinta asigurarile.
- 70-75% din sportul romanesc este administrat de Ministerul Educatiei Nationale.
- Trebuie ca si cluburile private sa fie integrate in sportul de performanta. Federatiile Nationale gestioneaza activitatea cluburilor.
- Trebuie sa cunoastem foarte bine ce servicii ofera companiile de asigurari. Trebuie ca pachetele de asigurari sa fie personalizate in functie de nevoile sportivilor si mai multi factori.
- Sportul de performanta nu este o obligatie, ci o optiune.
Daniela GHETU, Director Editorial, Publicatiile XPRIMM
- Lionel MESSI: si-a asigurat picioarele pentru 750 milioane euro, platind o prima de asigurare de 500.000 - 700.000 euro/an.
- David BECKHAM si-a asigurat corpul + clauza de desfigurare (riscul de a pierde oricare dintre veniturile care se bazeaza pe aspectul fizic), pentru suma asigurata de 195.000 milioane euro.
- Cristiano RONALDO si-a asigurat picioarele, suma asigurata fiind de 105.000 milioane euro (asigurarea este achizitionata de Real Madrid).
- Exista patru tipuri de asigurari adresate sportivilor si domeniului sportiv: 1) asigurari pentru riscul de incetare a carierei, 2) asigurari de accidente pentru sportivi de top, 3) asigurarea cluburilor sportive, 4) asigurari pentru organizatorii de competitii sportive.
- Asigurarile pentru riscul de incetare a carierei sunt, in general, in sarcina clubului - (sporturile de echipa "scumpe" - baschet, fotbal american, baseball, hochei (SUA) si in particular fotbal in Europa si restul lumii), dar si a sportivului (sporturile individuale - golf, tenis etc.). Aceasta acopera pierderea veniturilor financiare ale sportivului ca urmare a incapacitarii sale permanente dintr-un accident.
- Asigurarile de accidente pentru spotivi de top sunt folosite in cazul sporturilor de echipa "scumpe" - baschet, fotbal american, baseball, hochei (SUA) si in particular fotbal in Europa si restul lumii. Asigurarea acopera pierderile financiare ale clubului, survenite ca urmare a incapacitatii de joc a jucatorului asigurat; in general, polita plateste dupa o perioada minima de incapacitare.
- Asigurarile pentru cluburile sportive reprezinta o varietate de produse modulare, adaptabile nevoilor specifice. Cele mai complexe pachete acopera raspunderea civila fata de terti (public) si sportivi (angajati), raspunderea civila profesionala, daunele materiale - cladiri, echipamente etc., daune survenite ca urmare a incidentelor tip vandalism, pierderi din intreruperea activitatii, daune survenite ca urmare a pierderii licentei, raspunderea directorilor si managerilor etc.
- Asigurarile pentru organizatorii de evenimente sportive acopera: raspunderea civila a organizatorului pentru daune produse participantilor la eveniment - public, sportivi, angajati (in cazul sportivilor, numai accidentarile produse ca urmare a neglijentei organizatorului), daunele survenite la echipamente, riscul de anulare a evenimentului.
- Olimpiada din 2016 Brazilia - buget asigurari 1 miliard USD; riscuri pricipale: terorism, instabilitate politica, virusul Zika, apa poluata.
- Olimpiada din 2012 Londra - asigurare de 62 milioane Lire sterline numai pentru terorism.
- Olimpiada de iarna de la Sochi din 2014 - peste 3 miliarde USD pentru asigurari; cca. 500 milioane USD numai pentru riscul de anulare a evenimentului.
- Top 5 factori de risc in competitiile sportive: 1) Lovituri ale mingiilor de viteza (ex.: mingiile de baseball) - top dauna: antrenor de baseball lovit in fata de mingea trasa din teren, 1 milion USD dauna pentru deces, 2) Cazaturi - cea mai frecventa cauza de accidente atat pentru sportivi, cat si pentru public, 3) Vehicule - adeseori implicate in cazuri de ranire a spectatorilor sau distrugere de echipamente etc., 4) Copii nesupravegheati in zona unui eveniment sportiv, 5) Coliziuni intre jucatori sau cu echipamente din aria de joc.
Nicu VLAD, Presedinte, Federatia Romana de Haltere
- Am avut situatii in care am avut accidente la competitie si nu am avut asigurare (2003: castigator la Campionatul Mondial din Canada - o saptamana mai tarziu i s-a rupt tendonul la o competitie din Atena. Avea doar asigurare de calatorie, care nu a acoperit cazul. Sportivul a pierdut participarea la Jocurile Olimpice).
- Este important sa gasim formule [de asigurare] care sa functioneze la nivelul la care suntem noi, in momentul de fata.
- Noi avem probleme si cu mentalitatea: "de ce sa ma asigur", "nu mi se intampla", "daca mi se intampla, stiu eu un doctor" etc.
Razvan PIRCALABU, Presedinte, Federatia Romana de Lupte
- In afara de asigurarile de calatorie, din cauza costurilor foarte ridicate si a bugetului redus avut la dispozitie, nu ne permitem sa incheiem asigurari pentru sportivii nostri.
- Ar trebui un cadrul legislativ special pentru sport si asigurarile din sport.
Dragos TATARU, Reprezentantul Comitetului Olimpic si Sportiv Roman.
- Comitetul Olimpic Roman are deja de cativa ani un asigurator oficial: GROUPAMA Asigurari.
- Deja au fost cateva situatii in care am apelat la partenerul nostru din asigurari: accidentari ale unor sportivi la Olimiada de la Rio si de la Festivalul Olimpic din acest an.
Cornel COCA - CONSTANTINESCU, Vicepresedinte, Sectorul Asigurari - Reasigurari, ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara
- In ceea ce priveste legea asigurarilor din sport, eu va impartasesc punctul meu de vedere: piata de asigurari din Romania este dependenta de asigurarile obligatorii. O lege care sa instituie o asigurare sportiva obligatorie poate deveni fie o povara, fie un avantaj.
- "Tailor-made products": trebuie sa aducem la aceeasi masa cererea si oferta.
- In anul 2014, basketball-ul a fost cel mai periculos sport, conform unei statistici din Statele Unite (522.000 de jucatori de basket au fost accidentati in SUA).
- O componenta esentiala a preventiei este educatia financiara.
Virgil STANESCU, Presedinte, Sports Hub International
- Partea de educatie [in ceea ce priveste asigurarile si rolul acestora] - o vad drept responsabilitatea sociala a mediului de afaceri (asiguratori, cluburi) cu un social return of investment de tipul preventiei.
- Ca Presedinte de Club sportiv, ma intereseaza predictibilitatea: intr-un mediul foarte volatil al sportului, eu trebuie sa dau performanta.
- Avem o responsabilitate fata de sportivi.
- Sportul de performanta necesita asigurarea continuitatii sportive. Costul principal este acoperirea nevoilor salariale in cazul sportivilor de performanta care au un venit semnificativ si care se accidenteaza.
- Nevoile mele de predictibilitate: cand un jucator mi se accidenteaza, sa pot sa imi iau un altul. Asigurarea ar trebui sa imi acopere aceasta nevoie: de a-mi aduce un alt jucator fara sa simt la nivelul bugetului clubului.
Francois COSTE, Director General, GROUPAMA Asigurari
- De ce un asigurator ca GROUPAMA sprijina sportul din Romania? Pentru ca suntem onorati sa contribuim la linistea de care sportivii romani au nevoie pentru performanta. Pentru ca avem o experienta internationala in domeniu. Pentru ca sportul este cea mai buna metoda de a preveni riscurile de sanatate, iar prevenirea riscurilor face parte din misiunea noastra de asigurator.
- Suntem mandri ca GROUPAMA este partener al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman.
- GROUPAMA, din ce in ce mai mult, acopera accidente in scoala, in pauze, la orele de sport in scoala si in afara scolii.
Mihai TECAU, Presedinte Directorat, OMNIASIG VIG
- Continuitate, predictibilitate - riscuri pe care noi, ca asiguratori, le simtim si le vedem zi de zi.
- E clar ca suntem de abia la inceput de drum: doar 1% din sportivii legitimati sunt asigurati in momentul de fata.
- Nu exista o deschidere si cred ca bugetele nu sunt create in acest sens - aici putem intra cu bartere si parteneriate. Cred ca e important sa fie prinse in bugetele cluburilor, scolilor sportive parti care sa fie dedicate asigurarilor, in asa fel incat sa existe acea continuitate si stabilitate in cazul unui accident.
- Ca asiguratori, avem nevoie de date statistice pentru a evalua riscurile si a face fata unor evenimente care se intampla la un moment dat.
- Suntem alaturi de sportivi.
Dan MIHAI, Partener, Jinaru, Mihai & Notingher, Law Offices & Tax Advisors
- Sportul are o mare facilitate: poate sa isi reglementeze foarte multe lucruri prin regulamentele proprii.
- In regulamentele respective se pot gasi toate specificitatile fiecarui sport.
- Toate aceasta legislatie secundara existenta se poate folosi si poate fi folosita ca un standard pentru sportul respectiv, in asa fel incat sa se asigure conformitatea cu legea.
- Se pot gasi solutii de jos in sus si trebuie lucrat un pic la ceea ce inseamna aceasta guvernanta sportiva. Cadrul legal pentru asigurari exista si acopera multe situatii.
Mihaela COJOCARU, Specialist Asigurari
- Am avut ocazia ca in urma cu 3 luni sa lucrez la un program de asigurare pentru gimnasti si ruigbisti.
- Am lucrat aproape 2 luni la acest program si am ajuns la o solutie destul de interesanta care insa s-a oprit din lipsa de comunicare. Era un program customizat, specializat pentru acesti sportivi, diferentiat pe cele doua sporturi. Dorinta mea ca reprezentat al companiei de asigurare (MediHelp) ar fi fost sa mergem sa prezentam la federatii sau la cluburi acest program. Era vorba de doua programe de asigurare de sanatate. Primele se situau undeva la 1.000-1.600 de euro per sportiv, iar serviciile medicale erau complexe, accentul fiind pus pe partea de recuperare (de aici venea si pretul considerat, de broker - ca voce a clientului, ridicat). In asigurarile de sanatate, partea de recuperare costa foarte mult.
- Pentru un sportiv care are interes sa revina cat mai repede in activitate, partea de recuperare este foarte importanta.
Claudia GEORGESCU, Directorul Federatiei Sportului Scolar si Universitar
- Sportul din Romania este organizat in: educatie fizica, sport scolar si universitar, sport pentru persoane cu handicap si sport de performanta.
- Este reglementat legislativ aspectul asigurarilor in ceea ce priveste sportul de performanta. Reglementarea legala exista. Ne trebuie acel standard minim, pe care il stabilim prin reglementarile specifice ale federatiilor sportive nationale.
- Trebuie penetrata zona organizatorilor deplasarilor delegatiilor Romaniei la competitiile de anvergura mondiale si europene
Cristian MIHAI, Consilier Juridic, Asociatia Fotbalistilor Amatori si NonAmatori din Romania
- Ar trebui sa plecam de la o abordare realista a ceea ce avem in Romania astazi in sport, deoarece noi ne-am comparat cu tari extrem de dezvoltate unde astfel de sporturi au finantare semnificativa si au devenit o adevarata industrie.
- Sportul amator si sportul juvenil necesita un tip de abordare, sportul de performanta, un alt tip de abordare, iar sportul profesionist, o a treia abordare.
- Sportivii, la final de cariera, trec printr-o perioada tranzitorie, devin niste necalificati. Ruptura este foarte mare, asa ca in Olanda s-a creat o asigurare de final de cariera: timp de cinci ani, sportivii care s-au retras din cariera primeau o indemnizatie ca sa se poata recalifica.
- In zona sportului profesionist, pana nu de mult era contractul individual de munca.
- Nu regasim in practica sportivi care sa aiba aceste asigurari stabilite prin lege. Nu stiu in ce masura sportivul poate sau are capacitatea de a sustine plata primei pentru aceste asigurari in mod constant.
- Ar trebui sa avem in vedere cine si cum ar trebui sa plateasca aceste asigurari.
Gheorghe GRAD, Country Manager Romania, RENOMIA SRBA
- Avem 16 departamente specializate in cadrul grupului RENOMIA - printre ele exista si un departament dedicat asigurarilor sportive.
- Se construiesc solutii exact pe baza nevoii de acoperire.
- Discutam clar termenii si conditiile de asigurare.
- Asiguram asistenta de daune 24/7 si putem gestiona tot ce inseamna linia de asigurari pentru client.
- Putem sa acoperim toata gama de asigurari specifice sportului, incepand cu raspunderea organizatorului de evenimente, a sportivilor pentru accidente sau pentru pierderile financiare cauzate de intreruperea activitatii competitionale, precum si riscuri mai putin cunoscute si uzuale cum ar fi cel de rapire si estorcare sau cheltuielile cu bonusurile de performanta sportiva in cadrul competitiilor.
- Pentru asigurarile sportive, RENOMIA colaboreaza la nivel international cu Partenerul sau LOCKTON.
- De ce nu ne asiguram? - una dintre intrebarile intalnite in cadrul evenimentului. V-as intreba: in structura de costuri a unei companii, atunci cand faceti bugetul, asigurarile ce prioritate au? Trebuie sa punem si asigurarile in buget. Trebuie sa ne asiguram, pentru ca putem gresi oricand, pentru ca angajatii nostri pot gresi, pentru ca oricand se poate intampla ceva - e suficient sa ne uitam la dezastrele care au loc in lume.
Alexandru-Virgil VOICU, Vicepresedinte de Onoare, Asociatia Internationala de Drept Sportiv
- Compensarea financiara a pierderilor cauzate ca urmare a practicariii sportului nu poate sa fie intotdeauna indeplinita. Acest raport juridic de asigurare are la randul lui drepturi si obligatii corelative.
- In actuala etapa de configurare a societatii romanesti, in care ocupatiile s-au profesionalizat, toti managerii intreprinderilor (de drept privat si de drept public) privesc obiectul activitatii lor ca pe propria lor afacere.
- Doua prevederi ale Legii nr.69 din 2000 a educatiei fizice si sportului, actualizata, nu sunt respectate in totalitatea activitatilor sportive, respectiv creeaza dificultati cu privire la asigurarea sportivilor de catre cluburile sportive.
Cristian MIHAI, Consilier Juridic, Asociatia Fotbalistilor Amatori si NonAmatori din Romania
- Sunt doua mari componente cand vine vorba de asigurarea competitiilor de tipul Maratonului Bucurestiului: sportivii care participa la competitii, respectiv organizatorii.
- Maratonul Bucurestiului: intre 90-95% sunt persoane cu studii superioare si persoane cu venituri de peste 5.000 lei pe luna. Acest tip de statistica a fost facuta de organizatorii competitiei respective.
- Nevoia de asigurare a Maratonului Bucuresti a venit dinspre Federatia Nationala de Atletism, deoarece dorea sa obtina "Bronz Label".
- Pe scurt, nevoia de asigurare nu a putut sa fie gasita in tara - conditiile pietei si legislatia au fost printre cauze. Toate aceste evenimente de masa sunt intre legislatii. Neputand fi asigurate autorizatiile de organizare, nici asiguratorii nu asigura acest eveniment. Produsul de asigurare s-a gasit in afara tarii.
- Am lucrat foarte mult la regulament, in asa fel incat cadrul in care s-a desfasurat aceasta competitie sa fie cat mai clar.
Sorana MANTHO, Director General, UNSAR
- Este foarte importanta intelegerea nevoii care exista pentru zona de sport de performanta, astfel ca UNSAR poate sa sprijine acest proiect de cercetare.
- S-a vorbit astazi foarte mult despre rolul si importanta educarii. Daca ne referim la zona sportiva, cred ca, prin programele pe care le planuim in 2018, am putea sa avem o contributie.
- Prin rolul pe care il avem, prin a reprezenta interesul membrilor nostri, sprijinim componenta de educare. Cred ca putem sa fim un canal de comunicare pentru initiative de acest gen.
Rodica FUICU, Director General, ASIG Management
- In Romania, asigurarile functioneaza.
- Brokerii reprezinta exclusiv interesele clientilor si ii reprezinta pe acestia in fata asiguratorilor. Trebuie sa existe un grad mare de transparenta intre reprezentantii managerilor de sport si asiguratori.
- Este nevoie de asa numita "fisa a sportivului", trebuie sa existe un istoric al sportivului care sa cuprinda, pe langa rezultatele sale profesionale, si o lista a accidentarilor, a perioadelor de refacere si a perioadei petrecute inainte ca sportivul sa fie reintrodus in antrenamente.