1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Vezi noile tarife de referinta ...

Vezi noile tarife de referinta pentru RCA. Soferii din Capitala vor avea tarife mult mai mari!

ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara a publicat marti, 23 iulie 2024, noile tarife de referinta pentru RCA - asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie. Tarifele de referinta pentru soferii din Bucuresti si Ilfov sunt mult mai mari comparativ cu cele pentru soferii din restul tarii.

Explicatia pentru aceste scumpiri ar fi ca in Capitala si in judetul Ilfov accidentele sunt mai frecvente, iar valoarea daunelor este printre cele mai mari din tara.

Asta in conditiile in care, in premiera, noul mod de calcul al tarifelor de referinta RCA face diferenta intre Bucuresti-Ilfov si restul judetelor tarii. 

De exemplu, noul tarif de referinta pentru un sofer din Bucuresti / Ilfov, care are cel mult 30 de ani si conduce o masina cu o putere de maxim 50 kw, este de 3.260 de lei, in timp tariful pentru acelasi sofer din restul judetelor este de 1.884 lei.

Vicepresedintele ASF Sorin Mititelu a precizat ca cei care nu vor fi multumiti de preturile RCA vor putea sa apeleze la BAAR pentru a obtine pe tarif de risc ridicat pe baza tarifului de referinta. In plus, ASF lucreaza la un ghid cu recomandari bazate pe principii si bune practici in piata de asigurari, care va fi lansat cel mai probabil la inceputul lunii octombrie.

"Frecventa daunelor difera la un oras la altul. In Bucuresti, aceasta este de 6,2%, una dintre cele mai mari din Europa. De exemplu, in Praga este de 4% si doar Belgrad este undeva la 5%. Cand ai o frecventa atat de mare a daunelor, e normal sa ai o prima de risc mai mare. Fiecare sofer este parte dintr-un grup, pentru ca altfel nu se pot acoperi primele de risc. Solutia de scadere a pretului asigurarilor auto este Bonus Malus. A merge pe ideea ca nu am avut si sigur nu o sa am un eveniment in trafic, este total gresita. Cifrele ofera o situatie obiectiva a situatiei. Aceste valori sunt testate din punct de vedere al semnificatiei statistice. Pentru persoane fizice, cel mai mare segment ar fi cel al vehiculelor cu putere cuprinsa intre 51 si 75 Kw. Modelul de calcul nu il inventam noi", a declarat Mititelu.

Pe baza datelor statistice referitoare la piata asigurarilor RCA, in speta date istorice referitoare la politele de asigurare si daunele aferente, de la toate societatile de asigurare autorizate si reglementate de A.S.F., de la sucursalele care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei in baza dreptului de stabilire, care au practicat asigurari RCA in ultimii 5 ani anteriori datei de 31 decembrie 2023, s-a estimat tariful de referinta utilizand formula definita la art. 2 pct. 24 din Legea nr. 132/2017. Perioada de referinta pentru datele istorice utilizate in determinarea primei de risc de referinta, a factorilor de incarcare si a tarifului de referinta (sau prima bruta de referinta) este reprezentata de ultimii 5 ani de eveniment anteriori datei de referinta, in speta perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2023.

A blue and white table with numbers and text

Description automatically generated

Tarifele de referinta au fost estimate pentru fiecare segment de tarif, aferent urmatoarelor categorii de vehicule descrise prin Norma nr. 22/2017 privind metodologia de calcul al tarifelor de referinta pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie:

1. Vehicule destinate transportului de calatori, SUV-uri si autovehicule mixte cu o masa autorizata maxima de sub 3,5 tone si maxim 9 locuri

2. Autovehicule destinate transportului de calatori cu peste 9 locuri

3. Motociclete, mopede, motociclete electrice hibride si ATV-uri, cu sau fara atas

4. Tractoare rutiere

5. Autovehicule pentru transportul bunurilor

6. Remorci si semi-remorci

7. Alte vehicule, precum vehicule cu scop special, utilaje, vehicule electrice etc.

Pornind de la categoriile de vehicule descrise mai sus, segmentele de tarif au fost construite tinand cont de urmatoarele caracteristici referitoare la: 

- Persoana asigurata: tipul asiguratului (persoana fizica sau persoana juridica), varsta asiguratului (pentru persoane fizice); 

- Caracteristicile vehiculului: puterea motorului (KW), numarul de locuri pe scaune, capacitatea motorului (CMC), puterea motorului (CP), masa maxima admisa (Kg); 

- Zona geografica (grupe de judete).

Conform ASF, in calcului tarifului de referinta, marja de profit a fost stabilita la 5% din prima bruta de referinta.

Tariful de referinta a fost calculat utilizand formula definita la art. 2 pct. 24 din Legea nr. 132/2017:

Prima bruta de referinta = PR x (1+M) x (1+IBNR) x (1+i) x (1+s) / ((1-Ch-P) x (1-BM))

unde:

PR = dauna medie (Dm) x frecventa medie (Fm)

M = factorul de crestere pentru daune mari

BNR = factorul de incarcare IBNR

i = factorul privind inflatia daunelor

s = marja de siguranta

Ch = cheltuielile asiguratorului determinate la valoarea medie exprimate ca procent din prima bruta

P = marja de profit exprimata ca procent din prima bruta

BM = incarcarea datorita aplicarii sistemului bonus-malus

Dm si Fm sunt factori raportati la ultimii 5 ani

In tabelele de mai jos prezentam valorile factorilor de incarcare si TARIFELE DE REFERINTA, pentru fiecare segment de tarif, conform datelor ASF (click pe poze pentru marire):

A table with numbers and text

Description automatically generated
A table with numbers and numbers

Description automatically generated
A table with numbers and symbols

Description automatically generated
A screenshot of a table

Description automatically generated
A blue and white table with numbers and text

Description automatically generated
A table with numbers and text

Description automatically generated
A blue and white table with numbers and text

Description automatically generated

Piata RCA, inclusiv din activitatea derulata de sucursale, s-a situat la circa 2,15 miliarde de lei in primul trimestru din 2024, in scadere cu aproximativ 11% fata de volumul subscrierilor aferent trimestrului I 2023 (aproximativ 2,41 miliarde lei, inclusiv sucursale), conform raportului ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Pe ansamblul intregii piete, la 31 martie 2024, prima medie RCA anualizata s-a situat in jurul valorii de 1.386 lei, in crestere cu 18% comparativ cu trimestrul I 2023.