Emisiunea a fost filmata in cadrul Galei Premiilor Pietei Asigurarilor 2020 (GPPA), un eveniment de traditie, marca si tinuta, care aduce de 20 de ani, recunoastere acestei importante industrii.
Gazda emisiunii a fost Daniela GHETU - Director Editorial, Publicatiile XPRIMM, avandu-i ca invitati pe:
- Aurel BADEA - Director General Adjunct, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari
- Adrian MARIN - CEO, GENERALI Romania
- Calin MATEI - Director General Adjunct, GROUPAMA Asigurari
- Costi STRATNIC - Vicepresedinte Directorat, OMNIASIG VIG
- Nicoleta RADU - Director General, PAID Romania
- Cristian FUGACIU - CEO, MARSH Romania
- Viorel VASILE - CEO, SAFETY Broker
- Alexandru CIUNCAN - Director General, UNSAR
PRINCIPALELE DECLARATII:
Cum s-au schimbat, in opinia dumneavoastra, comportamentul si asteptarile consumatorilor?
Adrian MARIN
- La GENERALI este perioada in care consumatorul ne-a aratat foarte clar ca si-a schimbat comportamentul si atentia. Este evident ca in criza se schimba perceptia riscurilor. Clientii sunt mult mai atenti la conditiile de asigurare din polite, sunt mult mai focusati pe viteza, pe digitalizare, pe un raspuns cat mai rapid, iar pentru ei este evident ca noi trebuie sa facem tot ce putem ca sa fim cat mai aproape. Noi mapam aceste comportamente si speram in continuare sa fim alaturi de ei.
- Se remarca si o prudenta mai mare asupra bugetelor, fiecare persoana este mai atenta la cat, unde si cum consuma.
- Suntem inca o piata dominata de auto si riscuri Property, dar vin din spate si riscuri legate de sanatate la care clientii sunt tot mai atenti.
Aurel BADEA
- Criza economica, completata cu pandemia, a dus la o schimbare a comportamentului clientilor fata de cumparare, dupa cumparare - adica a modului cum ar trebui sa functioneze serviciile de asigurare. Flexibilitatea sau elasticitatea, cum ii spunem noi, pe produsele de asigurare este mult mai stransa acum, asadar se vede impactul crizei economice. Este o schimbare care va ramane, trendul de cumparare digital cred ca va ramane si asteptarea pe serviciile care sa functioneze independent de crizele pandemice sau economice cred ca va ramane si ea. Industria, insa, este supusa unor presiuni suplimentare din partea clientilor, niste asteptari care ne ajuta pe undeva sa acceleram procesul de schimbare pe care l-am inceput la un moment dat, dar intr-un ritm mai accelerat acum.
- Cum se vede dezvoltarea unor noi riscuri, mai sunt necesare produse noi? Riscurile cibernetice au existat si inainte, acum riscul remanent este mult mai mare pentru ca intensitatea utilizarii mijloacelor digitale ste de 2-3 ori maai mare. Piata este inca in dezvoltare, numarul de cereri, desi este mai mare decat in trecut este la 5% din ceea ce ar trebui sa fie, avand in vedere cantitatea si expunerea care vine din aceasta zona de riscuri cibernetice. Solutii sunt, vorbind in numele ALLIANT-TIRIAC, poate concurenta este la inceput pe acest segment de riscuri cibernetice, insa se va dezvolta pe masura ce clientii si intermediarii vor pune mai multe cereri in piata.
Viorel VASILE
- Din fericire brokerii reusesc mereu sa se adapteze la orice situatie, in special la cele mai putin bune pentru business. Noi am fost surprinsi in luna mai, cand impactul a fost destul de mare asupra business-ului, ca vanzarile online au urcat la circa 10% din total, fata de 7-8% anterior. Discutam de digitalizare - acesta este trend-ul. In afara de partea de online, vedem, cel putin la nivelul primului semestru, cresteri foarte mari pe partea de sanatate. Consumatorul nostru are nevoie de mai multa acoperire in ceea ce priveste sanatatea, iar daca ne uitam la tarile din jur vedem ca suntem deficitari la accest capitol. Un alt lucru pozitiv - vedem o crestere foarte mare pe partea de asigurari de garantii, de construnctii, montaje. Acesta este efectul a faptului ca Guvernul a dat drumul la bani in piata si sunt in lucru investitiile mari, in special legate de drumuri.
- Daca ne uitam la partea buna a acestei crize, ne referim aici la digitalizare - foarte mult online, la sanatate - Romania are nevoie sa constientizeze ca este nevoie de asigurari de sanatate; si este clar ca este nevoie de investitii de la stat, au existat investitii masive de la stat in prima parte a anului si speram ca vor continua si in urmatorii ani datorita banilor care vor veni de la UE. Per total, aceasta criza a adus ceva bun asupra mentalitatii si perceptiei oamenilor si cred ca trebuie sa fim foarte atenti la ce-si doreste consumatorul, el fiind foarte atent la ceea ce cumpara
Calin MATEI
- Noi observam o crestere a vanzarilor asigurarilor property in primele sapte luni din 2020. Vedem si o accelerare a daunelor, o frecventa mai ridicata pe zona de incendii, inundatii, insa nu doar la proprietati. Vedem o crestere a daunelor si pe zona asigurarilor de sanatate, de viata si vedem tot mai multe companii ingrijorare de pandemie, nu doar de COVID-19, ci de situatiile la care sunt expuse in pandemie.
- Avem pandemie, dar toate celelalte riscuri continua sa se intample. Am avut doua luni de lockdown, dar dupa aceea traficul rutier a revenit la parametrii normali. In continuare vom avea daune auto, atat pe CASCO, cat si pe RCA.
- Totodata, am avut un an foarte secetos, avem un an in care, dupa 15 ani, Guvernul este dispus sa plateasca indemnizatii fermierilor pe fondul secetei. Este o reala problema, avem o scadere de aproximativ 15% a productiei Agricole, in conditiile in care eram un exportator in intreaga Europa si cateva tari din Africa. Asadar, nu vorbim doar despre asigurari de proprietati, sau pandemie, ci despre riscuri in crestere la nivelul intregii societati.
Ce caracteristici cauta consumatorii la produsele de asigurare?
Alexandru CIUNCAN
- Realizam an de an cercetari sociologice dedicate si ma refer aici la Barometrul UNSAR - IRES, putand vedea astfel dinamica fata de anul anterior. Daca ne uitam la cifre, romanii sunt mai interesati, in 2020 - in plina pandemie, de asigurarile de sanatate, de locuinte sau de viata decat erau in 2019. Iar daca vorbim despre riscuri, romanii sunt ingrijorati de incendii in cea mai mare proportie, de imbolnaviri - care au crescut in clasament, cel mai probabil ca urmare a pandemiei COVID-19, de accidentele auto si altele.
- Cercetarile noastre sociologice releva si ingrijorarea oamenilor fata de nivelul veniturilor - sunt mult mai atenti la ceea ce fac cu bugetul companiilor si famililor.
- In mod clar,
ceea ce putem spune este ca digitalizarea este un proces pe care pandemia l-a
accelerat, iar una dintre directiile critice de care are nevoie industria este
sa avem un cadru de reglementare care sa fie actualizat constant, in functie de
evolutiile din piata si de asteptarile si nevoile consumatorilor.
- Vedem, spre
exemplu, in Barometrul UNSAR-IRES din 2020, ca procentul romanilor care prefera
sa achizitioneze polite de asigurare prin intermediul instrumentelor online s-a
dublat in 2020 fata de 2019, o tendinta care ne asteptam sa continue si in
perioada urmatoare.
- Acelasi studiu
arata ca aproximativ 1 din 5 romani (circa 18%) prefera serviciile online
pentru achizitionarea de polite sau pentru gestionarea acestora, in timp ce
ponderea celor care folosesc servicii online in general, altele decat cele de
asigurari, este de 59%. Din analiza acestor date reiese existenta unui potential
foarte mare neexploatat in domeniul serviciilor online de asigurari (potrivit
celor mai recente statistici oficiale, trei sferturi din gospodariile din Romania
au acces la internet).
Credeti ca este un moment in care se poate relansa interesul romanilor pentru asigurarile de locuinte?
Nicoleta RADU
- Ca dupa orice criza, gradul de constientizare creste putin; este normal. In ceea ce ne priveste noi suntem optimisti ca el va creste in continuare, insa destul de rezervati ca el va creste intr-un ritm accelerat pentru ca avem experienta a ceea ce se intamplat in ultimii 10 ani si ceea ce se intampla acum - cresterea asigurarilor de locuinte nu a fost atat de mare, desi pericolele, riscurile la care sunt supusi oamenii continua sa se intample, oamenii se confrunta cu situatii dificile.
- A fost un sezon de inundatii, poate unul dintre cele mai dificile din ultimii ani. Cu toate astea, cresterea in zona asigurarilor obligatorii de locuinte (polite PAD) nu a fost atat de mare. Ne asteptam sa fie o crestere de cel putin 5%.In continuare, 4 din 5 locuinte nu sunt asigurate impotriva dezastrelor naturale, desi ele se intampla.
- Ne confruntam cu aceasta pandemie, dar nu trebuie neglijate celelalte pericole, de aceea oricare dintre campaniile pe care noi le-am putea derula sunt binevenite. PAID pregateste o campanie pentru informarea populatiei pentru a intelege mai bine de ce sunt necesare asigurarile in viata noastra. Ramanem optimisti si suntem convinsi ca toate actiunile noastre vor avea in final rezultate bune, dar trebuie sa mai avem rabdare.
Care este situatia pe segmentul corporate?
Costi STRATNIC
- Reactia consumatorului corporate a fost mai retinuta si mai putin emotionala decat a clientului persoana fizica, cel putin in perioada de lockdown. Cred ca raspunsul pe care OMNIASIG l-a dat a fost unul bun, pentru ca am stiut sa raspundem solicitarilor de amanari de prima si la toate intrebarile care au venit in acea perioada. Nu am avut o scadere a cererilor de asigurare in acea perioada, am facut fata cu brio unor cereri de amanare la plata si vedem acum, in anumite segmente de business, o slabiciune, cel putin in zona HORECA, turism si mall-uri, insa, cred ca interesul lor pentru asigurare nu a scazut si asta vedem si din cifre pentru ca nu ne-au incetat un numar mare de contracte. Sper ca si business-urile lor sa revina pe un parcurs bun.
- Suntem la sapte luni cu toate liniile de business pe plus fata de anul trecut si asta inseamna ca echipa OMNIASIG a stiut sa faca fata acestei perioade. In acelasi timp, am sesizat o crestere a zonei de corporate care a functionat pentru ca sunt zone precum cele de constructii care au functionat si sper sa vina si mai tare din urma si sunt alte businessuri colaterale agriculturii precum cel de finatari care a functionat rezonabil, asa ca, as spune ca segmentul corpoarte a fost unul mai stabil in aceasta perioada.
- Totusi, ar trebui sa nu ne amagim si sa privim deja anul viitor pentru ca aici avem cu totii mai multe semne de intrebare si cautam sa vedem daca aceasta perioada ar putea sa treaca intr-un timp rezonabil astfel incat, business-urile tuturor sa continue.
Cristian FUGACIU
- Judecand efectele crizei pe termen lung sunt pe de o parte pozitive, iar pe de alta parte negative. Pandemia si criza care a inceput are efecte pozitive si cred ca cel mai mare castig al pietei a fost schimbarea comportamentului clientilor in sensul constietizarii riscurilor si aici nu sunt doar cele legate de pandemie, ci si altele care au fost ca o consecinta a pandemiei. Work from home este unul dintre ele, scaderea consumului este altul.
- La nivel de schimbari in piata au aparut in anumite industrii intreruperi de activitate sau scaderi ale volumelor, la nivel de diversificare a riscurilor, intr-adevar au aparut riscuri noi, ori s-au pus pe tapet alte riscuri care erau ignorate. Riscul cibernetic este unul care a crescut mult in aceasta perioada datorita faptului ca multe activitati care nu se desfasurau online sunt acum in mediul digital, iar cresterea dependentei societatii, economiei, a devenit mai puternica decat inainte si bineinteles si tentatia celor care vor sa atace anumite sisteme si companiile a devenit mai mare. Atacurile cibernetice vor fi mai multe si de o intensitate din ce in ce mai mare, acesta fiind un risc major.
- Alte riscuri despre care nu s-a discutat decat poate tangential este riscul de intrerupere a afacerii si riscul de pandemie. Companiile stiau ca au asigurat riscul de business interuption, dar nu le era tuturor foarte clar pentru ce anume este asigurat si unii dintre ei au avut asteptari sa primeasca despagubiri. Un alt risc este cel de credit comercial - aici companiile au devenit mai ingrijorate de piata de desfacere si de capacitatea beneficiarilor de a plati serviciile sau produsele pe care le livreaza si au dorit sa plateasca si mai mult decat inainte pentru acest risc de neplata, tocmai ca sa isi continue dezvoltarea.
Mai multe declaratii puteti urmari in video-ul de mai sus!
Emisiunea XPRIMM Time for Business "2020 - Un moment de relansare a pietei asigurarilor?" a fost transmisa joi pe Facebook si de YouTube.
Pentru a urmari toate dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM (si click pe clopotel)!
Credeti ca este un moment in care se poate relansa interesul romanilor pentru asigurarile de locuinte?
Nicoleta RADU
- Ca dupa orice criza, gradul de constientizare creste putin; este normal. In ceea ce ne priveste noi suntem optimisti ca el va creste in continuare, insa destul de rezervati ca el va creste intr-un ritm accelerat pentru ca avem experienta a ceea ce se intamplat in ultimii 10 ani si ceea ce se intampla acum - cresterea asigurarilor de locuinte nu a fost atat de mare, desi pericolele, riscurile la care sunt supusi oamenii continua sa se intample, oamenii se confrunta cu situatii dificile.
- A fost un sezon de inundatii, poate unul dintre cele mai dificile din ultimii ani. Cu toate astea, cresterea in zona asigurarilor obligatorii de locuinte (polite PAD) nu a fost atat de mare. Ne asteptam sa fie o crestere de cel putin 5%.In continuare, 4 din 5 locuinte nu sunt asigurate impotriva dezastrelor naturale, desi ele se intampla.
- Ne confruntam cu aceasta pandemie, dar nu trebuie neglijate celelalte pericole, de aceea oricare dintre campaniile pe care noi le-am putea derula sunt binevenite. PAID pregateste o campanie pentru informarea populatiei pentru a intelege mai bine de ce sunt necesare asigurarile in viata noastra. Ramanem optimisti si suntem convinsi ca toate actiunile noastre vor avea in final rezultate bune, dar trebuie sa mai avem rabdare.
Care este situatia pe segmentul corporate?
Costi STRATNIC
- Reactia consumatorului corporate a fost mai retinuta si mai putin emotionala decat a clientului persoana fizica, cel putin in perioada de lockdown. Cred ca raspunsul pe care OMNIASIG l-a dat a fost unul bun, pentru ca am stiut sa raspundem solicitarilor de amanari de prima si la toate intrebarile care au venit in acea perioada. Nu am avut o scadere a cererilor de asigurare in acea perioada, am facut fata cu brio unor cereri de amanare la plata si vedem acum, in anumite segmente de business, o slabiciune, cel putin in zona HORECA, turism si mall-uri, insa, cred ca interesul lor pentru asigurare nu a scazut si asta vedem si din cifre pentru ca nu ne-au incetat un numar mare de contracte. Sper ca si business-urile lor sa revina pe un parcurs bun.
- Suntem la sapte luni cu toate liniile de business pe plus fata de anul trecut si asta inseamna ca echipa OMNIASIG a stiut sa faca fata acestei perioade. In acelasi timp, am sesizat o crestere a zonei de corporate care a functionat pentru ca sunt zone precum cele de constructii care au functionat si sper sa vina si mai tare din urma si sunt alte businessuri colaterale agriculturii precum cel de finatari care a functionat rezonabil, asa ca, as spune ca segmentul corpoarte a fost unul mai stabil in aceasta perioada.
- Totusi, ar trebui sa nu ne amagim si sa privim deja anul viitor pentru ca aici avem cu totii mai multe semne de intrebare si cautam sa vedem daca aceasta perioada ar putea sa treaca intr-un timp rezonabil astfel incat, business-urile tuturor sa continue.
Cristian FUGACIU
- Judecand efectele crizei pe termen lung sunt pe de o parte pozitive, iar pe de alta parte negative. Pandemia si criza care a inceput are efecte pozitive si cred ca cel mai mare castig al pietei a fost schimbarea comportamentului clientilor in sensul constietizarii riscurilor si aici nu sunt doar cele legate de pandemie, ci si altele care au fost ca o consecinta a pandemiei. Work from home este unul dintre ele, scaderea consumului este altul.
- La nivel de schimbari in piata au aparut in anumite industrii intreruperi de activitate sau scaderi ale volumelor, la nivel de diversificare a riscurilor, intr-adevar au aparut riscuri noi, ori s-au pus pe tapet alte riscuri care erau ignorate. Riscul cibernetic este unul care a crescut mult in aceasta perioada datorita faptului ca multe activitati care nu se desfasurau online sunt acum in mediul digital, iar cresterea dependentei societatii, economiei, a devenit mai puternica decat inainte si bineinteles si tentatia celor care vor sa atace anumite sisteme si companiile a devenit mai mare. Atacurile cibernetice vor fi mai multe si de o intensitate din ce in ce mai mare, acesta fiind un risc major.
- Alte riscuri despre care nu s-a discutat decat poate tangential este riscul de intrerupere a afacerii si riscul de pandemie. Companiile stiau ca au asigurat riscul de business interuption, dar nu le era tuturor foarte clar pentru ce anume este asigurat si unii dintre ei au avut asteptari sa primeasca despagubiri. Un alt risc este cel de credit comercial - aici companiile au devenit mai ingrijorate de piata de desfacere si de capacitatea beneficiarilor de a plati serviciile sau produsele pe care le livreaza si au dorit sa plateasca si mai mult decat inainte pentru acest risc de neplata, tocmai ca sa isi continue dezvoltarea.
Mai multe declaratii puteti urmari in video-ul de mai sus!
Emisiunea XPRIMM Time for Business "2020 - Un moment de relansare a pietei asigurarilor?" a fost transmisa joi pe Facebook si de YouTube.
Pentru a urmari toate dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM (si click pe clopotel)!
• VIDEO: XPRIMM Time for Business - Cum raspunde piata asigurarilor preferintelor schimbate ale consumatorilor?