1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: Workshop Bancassurance - ...

VIDEO: Workshop Bancassurance - solutia win-win-win pentru clienti, asiguratori si banci. Principalele declaratii!

Workshop-ul online "Bancassurance - solutia win-win-win pentru clienti, asiguratori si banci" a putut fi urmarit LIVE pe pagina XPRIMM de Facebook, miercuri - 15 decembrie a.c. Cu aceasta ocazie au fost prezentate si dezbatute caile de dezvoltare a acestui canal de distributie in beneficiul consumatorilor. Urmariti principalele declaratii!

La eveniment au participat reprezentanti ai companiilor de asigurari, ai bancilor comerciale, precum si ai autoritatilor si organizatiilor profesionale in domeniu.

Principalele teme abordate au fost

- Europa Centrala si de Est - ce loc ocupa bancassurance in peisajul regional al intermedierii de asigurari?

- Modele de dezvoltare a sistemelor de distributie a asigurarilor prin banci - experienta poloneza

- Bancassurance - o solutie win-win-win pentru dezvoltarea pietei asigurarilor

- Provocarile parteneriatului banci - asiguratori:

  • Exista un flux suficient de informatii pentru a permite calibrarea corecta a operatiunilor bancassurance?
  • In epoca "revolutiei digitale", reusesc parteneriatele bancasurance sa foloseasca pe deplin oportunitatile oferite de tehnologie?
  • Dispun partenerii bancassurance de suficiente informatii pentru o adaptare optima a profuselor de asigurari pentru clientela bancii?
  • Modificari/clarificari legislative care ar putea ajuta dezvoltarea distributiei bancassurance

- Pregatirea profesionala pentru distributia de asigurari prin banci, intre necesitate si cerinte de legislatie.

PRINCIPALELE DECLARATII: 

Cristian ROSU, Vicepresedinte, ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara

- Bancassurance este o zona a distributiei care, din punctul meu de vedere, la acest moment, nu este nici restrictionata, dar nici reglementata. Este o zona in care noi ca Autoritate am permis, nu am interzis ca aceasta distributie prin sistemul bancar sa se poata face.

- Acest domeniu nu e definit complet. Trebuie sa pornim de la directiva care reglementeaza distributia, ea nefacand o distinctie clara si nu face o asezare a acestei zone. Pana cand se vor modifica directive, intrebarea este ce facem noi, cei care suntem actorii pietei, in aceasta zona pentru a o putea dezvolta si sa contribuim la cresterea cuprinderii in asigurari.

- Din punctul de vedere al datelor statistice, noi le analizam la nivel macro si pentru ca bancassurance este atat de firav nici nu ne-am gandit sa facem o granularizare a datelor. 

- Apetitul pentru bancassurance tine foarte mult de entitatile care pot face aceasta distributie.

- Vrem sa aducem mai multa cultura financiara in randul populatiei. Educatia financiara e cel mai important instrument cu care putem promova aceste elemente ale pietei financiare. 

- Distributia nu inseamna doar a vinde un produs, a incasa banii si a-i transmite asiguratorului, ci inseamna a-i prezenta clientului produsele a-i arata care sunt detaliile lor, a identifica nevoile lui particulare, a-i personaliza produsele cu care sa-si acopere riscurile. Toate aceste elemente duc la o dezvoltare pe care ne-o dorim cu totii.

- Bancassurance este un vector care poate sa duca la o crestere foarte spectaculoasa in anii urmatori, numai sa existe vointa.

Florin DANESCU, Presedinte Executiv, ARB - Asociatia Romana a Bancilor

- Industria bancara este un frate mai mare din perspectiva cifrelor pentru asiguratori. Si nici industria bancara nu se poate lauda cu reusite cantitative comparabile cu cele vestice. Intermedierea financiara din perspectiva bancara pozitioneaza Romania tot pe ultinul loc in Europa.

- Traim in secolul influentelor si perceptiilor psihologice, in perioada in care deciziile se iau in functie de distanta dintre perceptie si realitate. 

- Daca toti – industria bancara, de asigurari, cea de pensii, bursa etc -, impreuna cu domeniul decizional, am atrage atentia asupra importantei acestui domeniu pentru perspectiva de buna stare a romanilor. Am intelege cu totii care este dorinta si voita pe care o au aceste industrii, de a creste cantitatea si calitatea. Transmitand mesaje de incredere cred ca am reusi sa modificam unghiul grafic al evolutiei pozitive pe care o asteptam cu totii. 

- Reteaua industriei bancare ar putea ajuta si la nivel de educatie financiara. Strategia bancilor din Romania contine educatia financiara la nivel de pilon strategic si am facut pasi mari inainte, dar mai este cale lunga. 

Alexandru CIUNCAN, Director General, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania

- Indiferent ca vorbim despre asigurari sau despre produse bancare este clar ca doar impreuna putem creste nivelul de intermediere financiara in Romania si putem ajunge la clienti, fie ei oameni sau companii. Iar bancile reprezinta un partener de incredere pentru noi, ca industrie.

- Bancassurance nu inseamna numai asigurari de viata. Insa, vedem ca romanii au un important deficit de protectie in zona aceasta, estimat la peste 120 miliarde euro, potrivit unui white paper realizat de un grup de experti independenti pentru UNSAR. Si acest deficit creste de la an la an.

- Aceste deficit este oglinda vulnerabilitatii financiare a familiilor din Romania. Este diferenta intre resursele financiare necesare si cele disponibile la un moment dat intr-o familie pentru a mentine standardul de viata in cazul producerii unui eveniment neprevazut, precum un deces, un accident, o imbolnavire etc.

- Exista vesti bune din aceasta perspectiva, pentru ca aceasta crestere de 22% a PBS afecrente asigurarilor de viata, la 9 luni, inseamna o crestere  cu 22% a protectiei financiare de care beneficiaza romanii.

- In Romania, densitatea Asigurari de viata, respectiv cat cheltuie romanii cu asigurarile de viata, este de putin peste 20 euro pe cap de locuitor, in timp ce media europeana este de peste 1.100 euro. Ceea ce arata ca exista un important potential si impreuna cu bancile, si nu numai, putem ajunge cu produse customizate catre un numar cat mia mare de romani.

- Rolul asigurarilor s-a vazut cu atat mai mult in perioada de pandemie, cand, in baza politelor de sanatate si viata, au fost platite indemnizatii de peste 9,37 milioane euro, aferente riscurilor asociate COVID-19.

Octavian COSENCO, UNSAR si CRO, Membru Directorat, BCR Asigurari de Viata VIG

- Dezbatem un topic, care este de viitor si care poate sustine foarte bine atat economia Romaniei, cat si acoperirea deficitului de protectie.

- Voi discuta despre 3 componente esentiale ale pietei asigurarilor:

1 Reglementarile care guverneaza piata financiara – Nu este o reglementare specifica, dar bancassurance-ul se supune cerintelor legale ale pietelor bancare si de asigurari.

2 Componenta sociala a asigurarilor – Asigurarile au un puternic caracter social deoarece pot ajuta la reducerea deficitului de protectie. 

3 Asiguratorii ajuta la dezvoltarea economiei nationale – Asiguratorii sunt importanti investitori in economia nationala, cu active de 22,48 mld. lei a 30 iunie.

- Pentru a facilita si mai mult accesul la asigurari de viata, poate o discutie referitoare la deductibilitatea fiscala ar fi bine venita. Asa cum exista deductibilitati fiscale pentru pensii si pentru asigurari de sanatate, am putea sa avem o discutie si referitoare la asigurarile de viata,

Workshop-ul a fost moderat de Alexandra SMEDOIU, CFA - Presedinte CFA Romania, si Partener, Deloitte Romania, avandu-i co-moderatori pe Sergiu COSTACHE, Presedinte, XPRIMM, si Daniela GHETU, Director Editorial, XPRIMM.

Daniela GHETU a prezentat o serie de informatii importante din prima editie a Raportului privind distributia de asigurari in Europa Centrala si de Est, realizat de XPRIMM, in cooperare cu IAIS - Asociatia Internationala a Supraveghetorilor de Asigurari. Raportul ofera o noua abordare, analizand importanta fiecarei categorii de intermediari in asigurari prin evaluarea contributiei lor la valoarea subscrierilor din piata. Raportul poate fi rasfoit AICI!

Conform acesteia, distributia prin bancassurance are o pondere de 10,57% din valoarea primelor intermediate in 2019 la nivelul ECE – Europa Centrala si de Est. Pentru Romania nu exista date oficiale prinvind distributia asigurarilor prin intermediul bancilor, aceasta fiind estimata la circa 5%.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul oficial al UNSAR, CFA Romania si ARB, avand ca Parteneri Principali companiile GENERALI Romania si METROPOLITAN Life. De asemenea, ALTIOR Consulting, ProFiduciaria si UNIQA Asigurari au sustinut evenimentul in calitate de Parteneri.