1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: Efectele IDD: Numarul ...

VIDEO: Efectele IDD: Numarul intermediarilor s-a redus cu peste 17.000. Au ramas cei care erau activi



Numarul intermediarilor care activeaza pe piata locala de asigurari s-a redus, in 2019, cu peste 17.000, ca urmare a aplicarii noilor cerinte ale IDD - Directiva privind Distributia in Asigurari. Au ramas cei care erau activi cu adevarat, a declarat, marti, Catalin CAMPEANU, Directorul General Adjunct al Institutului de Studii Financiare (ISF), in cadrul emisiunii Ora de Risc by XPRIMM, la RFI Romania.

"S-a redus numarul persoanelor care activeaza in distributia de asigurari. Dar numarul real al celor care activeaza nu s-a redus, sau poate putin, nesemnificativ, insa vorbim de o primenire a acestei piete. Vorbim de cei care nu mai activau desi aveau un certificat care le-ar fi permis sa vanda asigurari, dar nu o faceau. Practic, acestia nu si-au indeplinit noile obligatii instituite de IDD - Directiva privind Distributia in Asigurari de a face cele 15 ore de formare profesionala continua, de a veni la certificare, de a sustine un examen. Si neindeplinindu-si ogligatiile, practic, ei au iesit din piata, dar de fapt ei ies din niste statistici pentru ca nu mai aveau activitate", a spus oficialul ISF.

"Erau aproximativ 55.000 de CNP-uri unice in RIS - Registrul intermediarilor secundari, din care au ramas in acest moment aproape 38.000 de intermediari. Avem circa 17.000 de persoane care nu si-au reinnoit certificarea sau nu si-au indeplinit obligatia de a face formarea profesionala continua", a precizat Catalin CAMPEANU.

Cine va profita dupa aceasta primenire a pietei?

"Din punctul meu de vedere, va profita clientul si poate intreaga piata de asigurari, pentru ca oameni mai bine pregatiti profesional inseamna o mai buna protectie a consumatorului, inseamna ca acel client are in fata un vanzator care stie mai multe, cunoaste mai bine produsele pe care le vinde, stie ce are de facut si cu atat mai mult ii va explica si va ajuta acel client sa aleag aprodusul potrivit pentru nevoile sale. Cel mai castigat din toata aceasta tevatura legislativa este clientul - consumatorul final", a spus invitatul lui Sergiu COSTACHE in emisiunea Ora de Risc.

El a mai spus ca in ceea ce priveste examinarea, gradul de promovabilitate depaseste 80%. Doar in 2019, aproximativ 12-13.000 de persoane au sustinut examenul de certificare initiala. "Schimbarile legislative au adus categorii noi de persoane care au necesitat aceasta certificare, de aceea acest numar nu se va repeta in acest an. Cifra medie a celor care sustineau examenul de certificare initiala era de 8.000. Sigur ca ne dorim ca aceasta piata sa fie si mai atractiva, sa vina mai multe persoane pentru ca aceasta industrie sa se dezvolte", a adaugat Catalin CAMPEANU.

Amintim ca pregatirea profesionala, reglementata prin Norma 20/2018, a adus o noutate in piata - pe langa certificarea la 3 ani, a aparut si obligatia de formare profesionala continua anuala de minim 15 ore, echivalentul a 20 de credite de formare profesionala continua. Cele doua conditii de conformare precizate de Norma ASF nr. 20/2018 se completeaza si, fara indeplinirea uneia dintre ele, distribuitorul pierde dreptul de ofertare de asigurari si este obligat sa reia procesul de pregatire initiala.

Mai multe declaratii gasiti in video-ul atasat, transmis live din timpul emisiunii. Nu uitati ca emisiunea este transmisa de RFI Romania in fiecare marti de la ora 17:30 si sambata de la ora 10:10.

Emisiunea "Ora de risc" este realizata de catre revista PRIMM - Asigurari & Pensii, cu sprijinul portalului 1asig.ro. Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".