1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO:  Dezbatere XTB - Trenduri ...

VIDEO: Dezbatere XTB - Trenduri demografice si impactul lor asupra viitorului financiar al romanilor

Cum vor afecta evolutiile demografice economia si sistemele de pensii? Care sunt principalele minusuri ale sistemului de pensii European, dar si cum arata perspectivele pentru generatiile viitoare. Despre toate acestea, dar si despre modul in care pandemia actuala de coronavirus va afecta plata pensiilor, au discutat Daniela GHETU, XPRIMM - Asigurari si Pensii, impreuna cu invitatii sai Adrian CODIRLASU, Presedinte, CFA Society Romania, Andreea NICA, Membru in Consiliul Director, CFA Society Romania, Dragos MANOLESCU, Membru, CFA Society Romania, in cea mai recenta editie a emisiunii-dezbatere Xprimm Time for Business (XTB).


"Romania trece printr-un trend demografic nefavorabil, pe de o parte avem spor negativ al populatiei, iar pe de alta parte avem o migratie fara precedent. Romania este a doua tara ca migratie, ceea ce inseamna ca la un moment dat vom ramane putini. Sunt diverse statistici care spun ca la orizontul 2050-2060 vom fi undeva in jur de 13-16 milioane de locuitori. In acest context va fi extrem de greu pentru sistemul public sa faca fata cererilor de pensie si va fi o mare problema a sustenabilitatii sistemului public de pensie", a precizat Adrian CODIRLASU.

"Din pacate, in Romania, persoanele varstnice peste 65 de ani vs. persoanele tinere sub 15 ani creaza o pondere de 1,18. Avem 1.200 de varstnici la 1.000 de copii, ceea ce ne arata perspectivele privind viitorul si sansa noastra de a putea interveni pe trendul scaderii demografice. De asemenea, vedem si faptul ca avem o crestere in ultimii ani a ponderii persoanelor inactive in populatia activa. Persoanele sub 15 ani si peste 65 de ani, raportate la persoanele in varsta de munca intre 15-64 de ani reprezinta o pondere de 52% si vorbim despre o populatie cu o varsta medie de 42 de ani, usor sub media Uniunii Europene care este in jur de 43 de ani. Vorbim asadar despre o populatie imbatranita", a completat Andreea NICA.

Ce impact au aceste aspecte asupra economiei in general?

Piramida inversata face acest sistem de pensii pe care il numim sistemul BISMARC este nesustenabil pe termen lung. Este o problema la nivelul Uniunii Europene pentru ca batranul Continent are acest sistem implementat, pe cand, in statele Unite spre exemplu exista conceptul de "social security" unde primesti un venit minim pentru a-ti permite niste cheltuieli minime, nu primesti o pensie de la stat. Acest sistem care a fost inventat intr-o perioada in care numarul persoanelor care ajungea la pensie era foarte mic, nu mai este sustenabil pe termen lung si atunci se pune presiune la nivelul european la cresterea varstei de pensionare.

Insa, desi sistemul de pensii European si, implicit, cel Romanesc are deja deficiente, la acestea se mai adauga si actuala criza generata de pandemia de coronavirus care va impacta capacitatea guvernelor de a se imprumuta pentru plata pensiilor.

"Aceasta criza va genera peste tot o crestere a datoriilor publice. Acestea cresc si datorita necesitatii de a efectua cheltuieli pemtru a lupta cu aceasta criza, dar si pentru a reporni economia. Asadar, guvernele vor avea posibilitati mai mici de finantare pentru a plati pensiile. Daca ne gandim la Romania, sistemul de pensii este in deficit, Romania se imprumuta sa plateasca pensiile. Va impacta aceasta criza capacitatea guvernelor de a se imprumuta", apreciaza Adrian CODIRLASU.

Mai multe declaratii, precum si dezbaterea video completa poate fi vizualizata aici.

Populatia rezidenta a Romaniei a fost de 19,414 milioane de locuitori, la 1 ianuarie 2019, iar comparativ cu 1 ianuarie 2018 se remarca adancirea fenomenului de imbatranire demografica, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica. Populatia feminina a fost majoritara, cuprinzand 9,914 milioane de persoane care reprezinta 51,1% din totalul populatiei rezidente.

La nivel European insa, in noua din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) s-a inregistrat in 2019 un declin al populatiei, printre care si Romania, in timp ce in 18 state UE populatia a crescut, arata datele prezentate vineri de Oficiul european de statistica (Eurostat).