1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO:  Cum convingem romanii ...

VIDEO: Cum convingem romanii sa-si asigure locuintele? Principalele declaratii din dezbaterea XPRIMM Time for Business

Pagubele produse de fenomenele meteo extreme (furtuni si inundatii) din luna iunie - cu un volum record de precipitatii pentru ultimii zeci de ani, evolutia politelor de asigurari obligatorii si facultative de locuinte, modificarile legislative si solutii de crestere a gradului de cuprindere in asigurare au fost principalele subiecte de discutii din cadrul dezbaterii online XPRIMM Time for Business, de joi, denumita "4 din 5 locuinte sunt neasigurate. Cum convingem romanii sa se asigure?". Urmariti principalele declaratii!


Discutia interactiva a fost transmisa pe pagina de Facebook a XPRIMM si pe platforma Zoom.

Invitatii lui Sergiu Costache au fost:
  • Iulius Marian FIRCZAK - Deputat in Parlamentul Romaniei
  • Nicoleta RADU - Director General, PAID Romania
  • Valentin IONESCU - Director al Directiei de Strategie si Stabilitate Financiara din cadrul ASF
  • Aurel BADEA - Responsabil Sectiunea Asigurari Generale non-auto UNSAR
  • Dorel DUTA - Presedinte UNSICAR
  • Antonio SOUVANNASOUCK - Presedinte PRBAR
  • Mihaela CIRCU - Secretar General APPA (Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor)
PRINCIPALELE DECLARATII:Care este situatia daunelor produse de inundatiile din iunie?

Nicoleta RADU

- Conform opiniei specialistilor, se pare ca ne confruntam cu niste inundatii cu cel mai mare impact din ultimii 50 - 60 ani, ele sunt comparabile cu cele din 1970 - 1975.

- PAID este pregatit in orice moment sa despagubeasca proprietarii de locuinte care sufera de pe urma acestor inundatii. Din pacate numarul locuintelor asigurate este destul de mic, doar 1 locuinta din 5 este asigurata, astfel ca mi-e teama ca nu foarte multe persoane afectate vor putea fi despagubite ca urmare a acestor inundatii.

- In momentul de fata avem 200 de dosare avizate pentru riscul de inundatii cu eveniment in iunie 2020. Cele mai afectate judete sunt Caras Severin, Mures, Bihor, Brasov, Harghita, Sibiu. Cam toate judetele din tara au fost afectate.

- Rezerva totala constituita pentru aceste daune este de circa 1 milion de lei, dar se va actualiza pe masura ce dosarele vor fi finalizate.

- Ar fi fost bine ca toate persoanele care au asigurare PAD sa aiba si o asigurare facultativa, pentru ca inundatiile au fost insotite de furtuni, grindina si multe dintre dosarele avizate nu pot fi despagubite pe polita obligatorie. Ele ar fi putut fi despagubite pe polita facultativa pentru o valoare mai mare a locuintei, pentru anexe si bunuri.

- In aceste situatii, cand avem de-a face cu evenimente atat de importante ne dam seama ca avem un grad atat de mic de acoperire si foarte multe persoane ar avea nevoie de o despagubire penttru a face fata acestor evenimente.

Valentin IONESCU

- In 2019 am constatat o crestere de 6% a subscrierilor asigurarilor facultative comparativ cu anul precedent, dar un semnal pentru noi si pentru companii este faptul ca a crescut valoarea indemnizatiilor brute platite cu 46%. PBS pe asigurari facultative au fost de aprox. 370 milioane lei in 2019, iar valoarea indemnizatiilor a fost de 93,4 milioane lei. Practic, indemnizatiile au crescut mult mai mult decat primele.

- In anul 2020, in primul trimestru, care a prins doar o mica parte din inceperea pandemiei COVID-19, totusi subscrierile pe asigurari facultative au inregistrat o crestere de 1% fata de T1 2019, in timp ce indemnizatiile au fost in usoara scadere. Si numarul de contracte noi a crescut cu circa 5%.

Aurel BADEA

- In momentul de fata nu avem, la nivel de UNSAR, o situatie centtralizata cu numarul de daune si persoane afectate pe riscul de inundatie si furtuna, dar putem face niste estimari. Este posibil ca circa 4.000 - 5.000 de persoane care detin asigurari facultative de locuinte sa fie afectate de furtuna, mai ales - pentru ca riscul de inundatie pana la 20.000 euroeste preluat de PAID, dar si grindina - fenomene atmosferice.

- Estimam ca aceste dosare reprezinta circa 15 milioane de lei pe care asiguratorii urmeaza sa-i plateasca sau sunt deja in decurs de a-i plati.

- Numarul daunelor si cuantumul despagubirilor sunt in crestere pe asigurari facultative. Majoritatea acestor daunelor vin din riscurile atmosferice - fenomenele atmosferice au devenit mai prezente in ultimii ani, doar ca in 2018, 2019 au venit mai mult in prima parte a anului, in general in martie - aprilie, iar anul acesta diferenta vine din faptul ca iarna a fost blanda si toate evenimentele s-au acumulat in iunie.

- Industria asigurarilor este pregatita, colegii isi administreaza daunele.

- Linia de asigurari de locuinte este si cea care are aproape 0 reclamatii, ceea ce arata ca, in general, clientii/consumatorii sunt multumiti de serviciile oferite de asiguratori.

Dorel DUTA

- Nu avem inca date centralizate, dar din discutiile cu colegii meu am sesizat o crestere usoara a numarului de polite emise pe partea de dezastre naturale, dublate cu cele facultative. Cresterea se datoreaza faptului ca o mare parte dintre oameni au lucrat de acasa si au constientizat cat de importanta este locuinta, gandindu-se probabil si la riscurile care se produc cu o amploare mai mare, precum spargerea de conducte, inundatii de la vecini - riscuri cu o probabilitate mai mare in perioada asta.

- Dupa cum am constatat cu totii, se pare ca sfarsitul primaverii a fost furtunos, iar inceputul verii a venit cu fenomene meteo extreme si asta se intampal de cativa ani buni.

Pe partea de persoane fizice, cred ca ar contribui mult mai mult la cresterea gradului de acoperire daca am vedea la tv ca autoritatile nu ar mai sari atat de repede cu bani in caz de dezastre, sa creeze fonduri care sa acopere acele pagube, si cred ca indemnarea de a-si face asigurari ar contribui la cresterea numarului de locuinte asigurate.

- La UNSICAR am facut un studiu printre membrii nostri cu privire la cum s-a desfasurat activitatea noastra in perioada din acesta pandemie si una dintre intrebri a fost Cum vedeti evolutia pietei in 2020 din punct de vedere al subcrierilor? si 48% dintre ei considera ca voloarea PBS se va mentine la nivelul anului trecut sau va scadea, dar nu mai mult de 10%.

Antonio SOUVANNASOUCK

- Nu avem nici noi date centralizate la nivelul organizatiiei, dar observam o usoara crestere a asigurarilor de locuinte. In pandemie, oamenii, stand acasa, au constientizat si riscurile; oamenii au inteles cat de importanta e locuinta lor.

- De unde vine apetitul brokerilor pentru asigurari de locuinte? Asigurarea locuintei este un driver, iti permite sa intri si sa dezvolti un portofoliu de asigurari non-obligatorii, ii faci clientului si alte tipuri de oferte. Iti castigi un client pentru anul asta, dar si pentru anii viitori. Un client care este multumit de cel care ofera un serviciu nu pleaca niciodata, eu am (la ASIGEST Broker) clienti si de peste 20 de ani.

Exista in dezbatere o propunere de modificare a Legii 260. Care sunt principalele modificari propuse? Sunt acestea in masura sa creasca gradul de cuprindere?

Iulius Marian FIRCZAK

- Proiectul de lege nu a ajuns inca la noi la Comisie, la dezbatere; a trecut de Senat si este la Camera Deputatilor, dar nu este inca in dezbatere.

- Sunt cateva modificari dorite acolo si trebuie dezbatute de toti specialistii din piata, sa vedem daca putem, cu aceste modificari, sa indreptam lucrurile, sa crestem gradul de acoperire sau mai mult complicam situatia. Unii doresc ca amenzile date pentru cei care nu incheie politele obligatorii sa nu mai fie trecute in lege, altii au ca si idee sa crestem numarul de riscuri acoperitte de polita PAD.

- Trebuie gasita solutia cea mai buna entru a creste gradul de cuprindere in asigurare. Suntem in plin proces de culegere de informatii, de ascultarea specialistilor din piata, sa vedem ce trebuie facut pentru ca legea sa iasa bine.

Mai multe declaratii puteti urmari in video de mai sus!