In cadrul conferintei au fost dezbatute cele mai fierbinti subiecte din domeniu, precum provocarile legislative, oportunitatile si riscurile din piata in 2021, decontarea directa pe RCA, asigurari de sanatate, dar si solutii pentru dezvoltarea asigurarilor de locuinte.
Iulius Marian FIRCZAK, Deputat in Parlamentul Romaniei:
- Aceasta modificare (Decontarea directa obligatorie) este importanta pentru piata si, din ce stiu eu, urmeaza sa fie pusa printr-o Ordonanta de Urgenta pentru a putea intra cat mai repede in aplicare. Din acest motiv, sustin aceasta idee.
- Mai exista si o alta cale - cea a finalizarii Legii RCA care este in Parlament si care poate sa cuprinda aceasta modificare, pe langa alte cel putin doua mari probleme pe care le are piata - tarifele practicate la repararea autovehiculelor si problema mandatarului persoanei pe care poate sa o imputerniceasca clientul in momentul in care il reprezinta pe acesta in relatia cu asiguratorul.
- Serviciul de decontare directa generaza un cost care trebuie sa fie acoperit de catre client, deci nu se poate vinde acest serviciu si sa se ramana cu aceeasi tarifare, din punctul meu de vedere.
- Ma bucura faptul ca s-a gasit numitorul comun pe una din problemele pe care le-am identificat cu totii in piata. In momentul in care Ordonanta va intra intra in aprobare si va veni la Parliament pentru a primi o Lege de Aprobare, clar voi sustine aceasta Ordonanta si aceasta Lege pentru aprobarea ei. Sper sa iasa in forma prezentata de domnul vicepresedinte ASF.
- Asigurarile de locuinte - Exista vesnica problema cu ceea ce fac autoritatile locale si de ce nu pun in aplicare Legea asa cum trebuie. Primesc chiar si acum intrebari privind autoritatile, dar si care este solutia. Nu s-a gasit inca modalitatea prin care sa ii facem pe primari sa puna in aplicare aceasta Lege si cred ca este o provocare pentru 2021 sa vedem cum putem sa rezolvam si aceasta problema a cresterii a gradului de acoperire si practice de punere in aplicarea Legii.
- Pentru acest an o avem in vedere si, bineinteles, daca apar si alte idei care sa ne ajute pe noi legislativ sa modificam Legea si sa o facem cat mai aproape de 100%, desi inca suntem departe. Suntem deschisi sa ascultam orice idee.
Cristian ROSU, Vicepresedinte Sectorul Asigurari - Reasigurari, ASF:
- Anul 2020 a fost un an plin de provocari, pornind de la inceputurile acestei pandemii. Am contatat cu surprindere pozitiva ca absolut toti actorii pietei s-au adaptat extraordinar de bine acestei situatii peste care am trecut cu totii.
- Cresterea pietei pe parcursul anului 2020 nu este una spectaculoasa, dar in contextul pandemic, prin care s-au facut multe reduceri de activitati si de procese, o crestere de 4,8% in primele 9 luni arata o stabilitate si consolidare a pietei. Cu toate acestea, mai avem foarte multe lucruri de facut.
- Anul 2021 il vad ca un an al cresterii respectului fata de consumator, care s-a manifestat si pe parcursul anului 2020, si, de asemenea, o crestere durabila a businessurilor societatilor de asigurari si de brokeraj.
- Digitalizarea este un proces care ne-a demonstrat ca se poate, ca este un proces pe care cu totii l-am inteles; este un proces care ne va duce catre o eficientizare atat a activitatii, cat si a cresterilor de care vorbeam.
- Sper ca anul 2021 sa reprezinte o reasezare si o reechilibrare a pietei auto - care este o piata care nu ar trebui sa reprezinte marea majoritate de azi. Asigurarile auto reprezinta peste 71% din asigurarile generale si 57% din total piata. Nu este nici normal si nici sanatos pentru o piata in dezvoltare.
- Trebuie sa ne axam si pe alte linii de business, sa vedem potentialu de crestere din asigurarile de locuinte, de sanatate. Asigurarile de locuinte, de circa 2 ani, se aseaza in jurul procentului de 20% grad de cuprindere. Asigurarile de sanatate au avut un procent mare de crestere in ultimii 2-3 ani, care a dus la sfarsitul primelor 9 luni din 2020 ca aceste polite sa reprezinte 4,1% - 4,4% din total piata. Acest lucru ne arata ca asigurarile de sanatate pot reprezenta vedeta pietei si in 2021.
- Referitor la Decontarea directa - s-a tot vorbit in ultimele saptamani despre niste modificari ale legislatiei prin care aceasta decontare sa devina obligatorie. Acum e optionala. Prin introducerea obligativitatii incercam o responsabilizare suplimentara a pietei si a consumatorului - pentru ca acesta ca aleaga [polita RCA] in cunostinta de cauza si nu doar dupa pret, ci si dupa calitatea serviciilor.
- Fata de ceea ce este in prezent in legislatie, Decontarea directa aduce cateva noutati: faptul ca beneficiarul despagubirii se va adresa in mod direct propriului asigurator, care ii va intocmi tot dosarul de dauna. Exista posibilitatea ca in termen de 10 zile de la momentul in care s-a lichidat dauna asiguratorul persoanei pagubite sa emita cererea de despagubire catre asiguratorul emitent al politei de asigurare (asiguratorul persoanei vinovate de accident - n.red.) si acesta are obligatia ca in 10 zile sa plateasca despagubirea. In situatia in care acest lucru nu se va intampla, scrisoarea de rambursare este titlu executoriu, iar asiguratorul persoanei pagubite va putea sa execute prin sistemele judiciare asiguratorul emitent al politei.
- Tot la noutati, s-a vorbit de o casa de compensatii. Am incercat sa identificam o posibilitate de a face aceasta decontare prin intermediul unei structuri noi sau existente de compensare, dar la nivelul de structura al pietei romanesti aceasta nu va fi functionala. In prima faza in care se va introduce aceasta decontare directa va functiona dupa acest principiu pana in momentul in care piata va asigura un oarecare echilibru si abia atunci vom vedea in ce masura mai este oportun sau nu sa venim cu anumite corectii fata de acest mod de decontare.
- La Decontarea directa nu trebuie sa ne asteptam la niste rezultate spectaculoase pe termen scurt, schimbarea va incepe sa produca efecte, in opinia mea, in cel putin 6 luni dupa intrarea ei in vigoare.
- Forma OUG e depusa la Ministerul de Finante.
- La capitolul Sanctiuni se modifica cuantumul amenzilor . In actuala lege intervalul se sanctionare este intre 50.000 lei si 500.000 lei. In varianta care va fi propusa este intre 50.000 si 5 milioane de lei.
- In ceea ce priveste asigurarile de locuinte, speram sa reusim sa concretizam si sa aducem acele modificari aflate in dezbatere in camera Deputatilor si speram sa aducem acest produs (PAD - asigurarea obligatorie a locuintei) intr-o forma mult mai atractiva pentru detinatorii de imobile.
- Sa nu uitam ca fara brokeri sistemul este incomplet. Ei sunt sunt cei care vor veni si vor aduce valoare adaugata intregului sistem, avand putere de penetrare in aproape toate zonele si mediile acestei tari. Fara aportul lor nu cred ca vom putea sa gestionam sau sa consolidam si dezvoltam aceasta piata.
Adrian MARIN, Presedinte, UNSAR:
- Noi credem ca piata in sine isi va urma trendul. Primele 9 luni din 2020 au aratat cum putem incheia anul, nu cred ca vor fi mari diferente. Daca ma uit la cifre, fata de anul anterior, este o diferenta de 84 mil. euro, din care garantiile au adus 36 mil. euro. RCA-ul a avut circa 28 mil. euro, iar sanatatea a ajuns cu 9 mil. euro mai mare decat in primele 9 luni din 2019.
- Dca ne referim la ce asteptari au asiguratorii de la noul Executiv, multumim pentru mesajul de sustinere, de ajustare a acestor doua elemente legislative importante: RCA si locuinte. Vedem in autoritati parteneri importanti care au toate parghiile necesare pentru a sprijini initiative care in definitiv sunt benefice pentru consumatori.
- Uitandu-ne la prioritati, punem vorbi de sanatate, cu doua zone importante de reglementare unde se poate interveni legislativ. Prima zona vizeaza asigurarile complementare de sanatate prin utilizarea la scara mai larga a contributiilor personale pentru servicii de calitate superioara sau tehnologii inovatoare. Este prevazuta in legislatie, insa aplicarea ei a fost amanata pana in 2025 si credem ca ar trebui revenit asupra acestei decizii astfel incat sa le acceleram. A doua masura este legata de spitalele publice, unde exista un potential foarte mare pentru optimizarea serviciilor. Ar fi nevoie de un cadru legal foarte clar care sa permita spitalelor publice sa presteze servicii suplimentare fata de pachetul standard pe baza, prin posibilitatea decontarii lor de catre asigurarile voluntare. Ma refer si la procedurile administrative pentru ca managerii de spitale care sa incurajeze contracte cu asiguratorii.
- Pe Life vedem necesara acordarea deductibilitatii fiscale pentru asigurarile de viata, iar pentru locuinte asteptam modificarea legislatiei.
- Pe auto, este evident ca este segmentul cel mai activ din punct de vedere al modificarilor legislative, iar aici inceputul de an a venit cu decontarea directa. Sustinem ca principiu acele masuri care pot conduce la cresterea gradului de satisfactie a clientilor, ne exprimam deschiderea pentru dialog constructiv la nivel tehnic, avand in vedere complexitatea subiectului.
- Sa nu uitam ca si brokerii au rolul lor - au ajuns la circa 92% grad de intermediere pe RCA. Este o pondere importanta.
- Sunt esentiale astfel de discutii pe RCA pentru ca siguranta rutiera este o preocupare pentru romani, in conditiile in care 49% dintre soferi apreciaza ca riscul sa fie implicati intr-un accident auto este mare si foarte mare, cu 6% mai mare fata de studiul din 2019.
- Decontarea directa este si in beneficiul companiilor de asigurari daca exista toate parghiile necesare. Probabil ca vom invata si din mers. Ramane sa vedem daca lucrurile merg in directia discutata si gradul de penetrare se difuzeaza, nu mai ramane concentrarea din piata.
Dorel DUTA, Presedinte, UNSICAR:
- UNSICAR si-a manifestat sprijinul fata de implementarea clauzei de decontare directa ca fiind obligatorie. Consideram ca aceasta va contribui la constientizarea importantei politei de asigurare RCA. In sensul in care un client, in momentul in care isi va achizitiona o polita de asigurare, si fiind constient ca va fi o asigurare pentru el, va lua in calcul aspecte care sa fie in avantajul lui.
- Pentru ca acest mecanism sa functioneze, este nevoie ca lucrurile din spate sa fie functionale. Ele trebuie sa asigure o fluiditate a pietei si care sa evite eventuale blocaje pe termen lung.
- Rolul brokerilor in implementarea procesului si functionarea acestuia este foarte important.
- Se creaza premisele punerii pe piata a unor pachete de asigurari care sa cuprinda extensii de riscuri, nu doar unei asigurare RCA. Se creaza premisele ca brokerii, impreuna cu companiile de asigurari sa creeze produse adaptate nevoilor clientilor lor care pot fi puse pe piata in momentul in care ai clientul in fata.
- 2021 considaram ca trebuie sa fie un an al reasezarii relatiilor intre actorii din piata, in ceea ce priveste noua normalitate privind distributia de asigurari. Totodata, il consideram un an al responsabilitatii si reasezarii intre actori si clienti care sa aiba ca finalitate cresterea increderii in aceasta piata.
Adriana GRECU, Presedinte, PRBAR:
- PRBAR sustine aceasta modificare legislativa si motivele sunt: un rol pe partea consultativa a brokerilor, dar si determinarea clientului sa fie mai atent la calitate si mai putin la pret. Este anul in care este foarte importanta calitatea si respectul fata de client.
- Daca ne uitam (n.r. din punct de vedere Astrologic) la anul 2021, se anunta a fi unul genial, un an al creatiei si de intoarcere la autenticitate.
- La PRBAR am inceput prin crearea unui nou Consiliu Director, a unei noi liste de obiective. Unul dintre principalele noastre obiective are legatura cu legislatia, cu toate dezbaterile legislative mentionate si intentionam sa fim la fel de implicati si sa aducem o contributie consistenta in toate zonele de dezbatere pentru Normele si Legile aflate in dezbatere sau care vor mai aparea.
- Pentru 2021 luam o dezvoltare a organizatiei Patronale si o consolidare a ei, atat prin atragerea de noi membri, cat si prin crearea de noi parteneriate (ne dorim o asociere cu PR - Patronatul Industriei de Asigurari din Romania).
- PRBAR Academy va continua si va reactiva zone care au avut foarte mare succes. Se va readapta noii situatii si mediului de lucru la distanta.
- Vom lansa, incepand cu luna februarie, cateva proiecte care vor avea chiar si recurenta lunara.
Mihai TECAU, Presedinte, OMNIASIG VIG:
- Este un an diferit.
- Eu sunt pro client. Este obligatia principala pe care o am in fiecare zi.
- Decontarea directa este un lucru care vine intr-un moment, avand ca tinta sa rezolve o problema, iar timpul ne va arata daca se va intampla. Dupa parerea mea, piata functioneaza la momentul de fata, este super-reglementata.
- Sa nu uitam clientul din aceasta ecuatie, el este cel mai important, este cel care plateste primele de asigurare si are incredere in aceasta piata de asigurari si in serviciile pe care le oferim.
- Cred ca prin asociatiile profesionale, prin BAAR, trebuie sa fim mai punctuali in discutiile pe care le avem cu ASF, cu Parlamentul, astfel incat aceasta legislatie sa iasa in cel mai bun mod.
Virgil SONCUTEAN, Director General, ALLIANZ-TIRIAC:
- Decontarea directa este un pas inainte. Salutam initoativa. Cu siguranta aduce vesti bune pentru clienti, iar asta ar trebui sa se vada si in numarul de reclamatii legate de linia de business RCA. Aduce vesti bune si pentru service-uri.
- Ramane un semn de intrebare in ce masura solutia este completa pentru a nu muta problema intre asiguratori si singura intrebare care pentru mine va defini succesul aceste initiative este daca cei care astazi inregistreaza valori ale penalizarilor la regrese egale cu valoarea soldului vor avea bani sa plateasca intr-un final. Practic, cine plateste ultima factura va inchide cercul si atunci vom vedea daca sistemul este sustenabil in intregimea lui sau doar am adus o veste buna pentru consumatori, ceea ce este un lucru extraordinar, este principalul motiv pentru care s-a luat initiativa si cred ca este un pas inainte, dar este important cum inchidem cercul.
Calin MATEI, Director General Adjunct, GROUPAMA Asigurari:
- Inteleg ca [decontarea directa] este in interesul consumatorului. Intrebarea este cum se inchide cercul. O veste buna este ca se prevede o solutie pentru a recupera acesti bani. Astazi avem o mare problema in recuperarea regreselor pe CASCO si asta este, din perspectiva mea, marea ingrijorare - cum se vor recupera acesti bani.
- Care va fi rezultatul acestui demers, o sa-l vedem probabil in 6 - 9 - 12 luni cat de eficienta a fost aceasta masura.
Madalin ROSU, Presedinte, BAAR:
- Au fost discutii cu autoritatea anul trecut si saptamanile trecute [privind decontarea directa]. Ramane de vazut punerea in aplicare.
- In 2020, in plina pandemie, am reusit verificarea video manuala a cetatenilor care au solicitat certificate de daunalitate in sttrainatat - peste 6000 de cazuri. Lucram la o solutie informatica cu recunoastere faciala - din cunostintele noastre, vom fi primii care implementeaza asta printr-un sistem de inteligenta artficiala (AI). Urmeaza sa lansam o gramada de solutii in special zona de tehnologizarii de informatii si aici probabil ca prima lansare va fi undeva prin martie si ne referim aici din nou catre consumator - solutii informatice prin care cetateanul roman va putea utiliza niste servicii printr-un sistem electronic astfel incat sa nu mai fie dependent de partea umana.
- Un lucru mai putin placut este faptul ca anul trecut Romania a incheiat pe locul 1 in sistem Carte Verde din cele 48 de Birouri, si asta e din pacate in zona negativa, dupa ce Romania a generat in 2020 70% din cererile de chemare in garantie la nivelul intregului sistem. Lucrul acesta ne-a ingrijorat. Pe de alta parte, Biroul a facut eforturi foarte mari, cu sprijinul tuturor membrilor.
- Anul asta, si nu numai, trebuie sa fie un an de responsabilitate, atat pe zona financiara, cat si pe partea de responsabilitate a obligatiilor pe care le avem fiecare ca si asigurator.
- Contam pe partea de tehnologizare a informatiei - acesta este punctul cheie in 2021.
- Exista si un proiect de norma la ASF care spune ca in viitor constatul amiabil poate fi si electronic. Avem in proiect si un astfel de concept de constat electronic si, cu siguranta, daca lucrurile vor merge in directia respectiva, suntem pregatiti tehnic sa ducem la buna indeplinire un astfel de proiect.
Viorel VASILE, CEO, SAFETY Broker:
- SAFETY detine aproximativ 10% din cota de piata RCA. Anul acesta trebuie sa ne ducem catre calitatea serviciilor, sa ne convingem clientii ca este mai bine sa cumpere de la un asigurator care sa ofere calitate.
- Vom incerca sa oferim clientului ceea ce se numeste "One Stop Shop". Cand vine la noi sa cumpere polita, daca are nevoie de suport in cazul dosarului de dauna sa-l asistam si in aceasta directie pana la incasarea banilor.
- Suntem incantati de ideea ca putem sa construim niste pachete de asigurari impreuna cu polita RCA. Cred ca riscam sa pierdem din CASCO in momentul in care adaugam decontarea directa obligatorie la pachet cu RCA. Si atunci cred ca o solutie buna ar fi sa mai aducem niste clauze care sunt pe polita CASCO, exact pe modelul politei motor din Germania unde exista un pachet de RCA+CASCO.
- Brokerii intermediaza 70% in politele CASCO din piata, deci cred ca pe partea de motor, implicarea si rolul nostru este foarte mare si trebuie sa gasim o solutie sa ne motivam si forta de vanzari sa ofere consumatorilor si calitate nu doar pret.
- Cred ca abia dupa sase luni putem sa tragem o concluzie [despre decontarea directa], pentru ca daca diferentele dintre pret vor fi de la simplu la dublu, ma indoiesc ca oricat ai vorbi de calitate clientului, el va vrea sa incheie o polita dubla ca si pret.
Romeo BOCANESCU, Director General, DESTINE Broker:
- Ca observator al transformarilor din piata in ultimii 20 de ani, cred ca pot afirma faptul ca masura decontarii directe este cea care va avea cel mai mare impact in normalizarea pietei RCA.
- Salut aceasta initiativa, era necesara de mai demult, dar este bine ca a venit acum, si da, exista un pericol al blocarii decontarii intre asiguratori.
- S-ar putea sa asteptam la o reasezare a preturilor, poate si asta inseamna o normalizare. Atata timp cat gradul de detinere a ficarui asigurator va fi comparabil, egal, si preturile vor fi unele corecte, iar clientul va sti ca obtine servicii corecte.
- In privinta noastra, facem tot ce putem pentru a ne ajuta clientii. Anul trecut am organizat multe cursuri online, am reusit sa ne adaptam transformarilor si cred ca a fost de succes o echipa formata tineri, pentru ca am beneficiat de forta, energia si initiativele lor, alaturi de cei mai experimentati am reusit sa ne crestem businessul, ceeea ce ne dorim si pentru anul acesta.
Gheorghe GRAD, General Manager, RENOMIA SRBA:
- Perspectiva este una foarte buna. Dupa garantii, care au fost sustinute de piata imobiliara si de investitiile statului, asigurarile de sanatate sunt cele care au fost in zona de dezvoltare in 2020, sustinute in mod cert de criza sanitara. S-a adancit interesul angajatorilor pentru sanatatea propriilor angajati, indiferent daca lucrau de acasa sau din birouri.
- In 2020 au intrat doi jucatori noi pe piata asigurarilor de sanatate, unul in zona de corporate, unul in retail, si, din cunostintele mele, in 2021 se prefigureaza inca un jucator nou care sa intre pe piata cu un produs care sa acopere servicii pe piata din strainatate.
- Cresterea de 9 milioane de lei la 9 luni este un lucru foarte bun, ceea ce denota ca interesul oamenilor pentru partea de sanatate este unul crescut in acest moment.
- Interesant este insa faptul ca interesul a crescut mult in zona angajatorilor si mai putin a persoanelor fizice.
- Ce cred ca mai trebuie dezvoltat in piata pentru a mentine acest trend crescator ar fi acoperirile care sa fie extinse si in zona serviciilor internationale, nu doar inspre cele oferite de clinicile medicale din Romania.
Nicoleta RADU, Director General, PAID:
- Anul 2020 ne-a adus fiecaruia dintre noi o experienta unica, ale carei lectii le putem invata sau nu. In ceea ce priv asigurarile, experinta noastra, dar si studiile sociologice facute de UNSAR si PAID, ne arata ca romanii invata putin mai greu din lectiile trecutului, iar comportamentul la risc este usor reticent, departe de a fi proactiv.
- Lipsa de informare, de intelegere, precum si lipsa de incredere pe care oamenii o au in sistemul de asigurari ne conduc la concluzia ca piata de asigurari din Romania nu poate sa creasca brusc si ne vor trebui ani de zile pana cand vom suplini acest vid de informare si de educare pe care trebuie sa ne concentram in urmatorii ani.
- Pe linia de asigurari de catastrofa am contatat ca oamenii nu constientizeaza suficient, nu percep riscurile acoperite ca fiind de impact major, nici macar riscul de cutremur nu este perceput asa cum trebuie, drept pentru care prognoza mea de crestere pentru 2021, in conditiile actuale de aplicare ale legii, este rezervata si se siueaza la maxim 5%. Daca vom avea de-a face si cu eforturi publice in cresterea gradului de asigurare si punerea in aplicare a legii atunci vom putea vorbi de o crestere mai mare, poate de 10-15%.
- Sunteti pregatiti din punct de vedere operationala sa faceti fata constatarilor unui cutremur de 7 grade? In momentul de fata instrumentarea dosarelor este atribuita societatilor care emit politele PAD. Tocmai pentru ca am sesizat ca in situatia unui cutremur ca cel din 1977 numarul de dosare ar fi foarte mare, am inceput sa lucram impreuna cu toate companiile partenere la un plan de optimizare a modului in care am putea actiona toti in cazul unui dezastru major. Vom miza mult pe digitalizare, astfel incat timpul de instrumentare sa fie scazut cat de mult se va putea.
Alexandru CIUNCAN, Director General, UNSAR:
- Cred ca educatia financiara este extrem de importanta pentru foarte mult timp de acum inainte. Ne bucuram sa vedem ca ia o asemenea amploare partea de educatie financiara, regasita si in strategia ASF, a ISF, dar si in strategia membrilor nostri. Toti stakeholderii de pe piata actioneaza din ce in ce mai mult in aceasta zona. Este cheia de bolta a dezvoltarii.
- Nu vreau sa va vorbesc de cele 6 campanii de informare si awareness pe care UNSAR isi propune sa le realizeze in 2021, cele 11 Ghiduri si Documente Informative pentru clienti, 4 studii de perceptie si analize, ci as vrea sa va spun despre adaptarea produselor. Pentru prima data, in 2021, Barometrul UNSAR-IRES se va duce in acea directie, cea de solutii si vom analiza care sunt riscurile pe care romanii doresc sa le acoperite politele de asigurari - ne va ajuta in creionarea viitoarelor produse ale industriei.
CONCLUZII
Adrian MARIN:
- Totul va depinde de evolutia sanitara si de capacitatea de relansare economica. Industria de asigurari a dovedit si a fost rezilienta, riscurile si neprevazutul fac parte din ADN-ul industriei noastre. Asiguratorii si-au adaptat oferta si modul de lucru pentru a raspunde cat mai bine noilor provocari in 2020.
- Acum nevoia de asigurare se va mentine sau accelera in 2021, cu anumite variatii in functie de produse, de acoperiri. In noul an eu vad oportunitati atat pe retail, cat si pe corporate.
Dragos CALIN:
- Noi credem ca vom avea crestere in 2021, o crestere pe care o evaluam undeva la 10%. Cred in continuare in dezvoltarea asigurarilor de sanatate, de locuinte, in principal, si sa nu uitam de asigurarile de viata, unde vedem iarasi un avans al pietei.
Viorel VASILE:
- Un client cu educatie medie, poate intelege clauzele de excludere din politele de locuinte? Intelege. Este foarte important sa ii fie explicate foarte bine de catre agentul de asigurare care ii vinde polita. Insa PAD-ul nu este un produs complicat, este o polita clasica, tipica de retail care se vinde usor si ar trebui sa se vanda si mai usor. Asistentul in brokeraj sau agentul de asigurari ar trebui sa vanda nu doar polita PAD, ci ar trebui sa ii explice clientului aceste excluderi, ca este de preferat sa aiba si o asigurare facultativa, sa ii explice ca o suma asigurata de 20.000 de euro nu este suficienta, ca se poate sa ii curga apa de conducta etc, ca are nevoie de o asigurare de raspundere civila.
- Daca apar modificari si la RCA, vom incerca sa convingem clientul ca este benefic sa cumpere o polita de calitate
Nicoleta RADU:
- Am constatat cu surprindere placuta ca este pentru prima data cand in programul de guvernare exista un interes explicit fata de cresterea zonei de asigurari. Mai mult decat atat, zona asigurarilor obligatorii de locuinte este punctata special. Asta ne face sa speram ca vom avea parteneri puternici de discutii in zona publica, interesati in a gasi metodele prin care sa punem in aplicare acest mecanism de protectie pe care il avem, dar care este ineficient.
- Pe segmentul asigurarilor obligatorii de locuinte trebuie sa avem masuri clare de impunere, altfel nu se poate, iar pe zona asigurarilor facultative avem nevoie de educatie si informare. Numai asa putem creste increderea in acesta activitate, care este facuta din ce in ce mai profesionist.
Calin MATEI:
- Eu personal sunt optimist in ceea ce priveste dezvoltarea pe 2021 si, cu siguranta, vedetele pietei le vad in asigurarile de sanatate, dar sunt si alte linii de business mai mici care vor avea cresteri importante. Vedem investitii importante in zona de constructii, de infrastructura. Si in zona agricola exista potential de dezvoltare. Iar liniile traditionale de RCA, CASCO, locuinte se vor dezvolta si ele, dar intr-un ritm mai mic.
Madalin ROSU:
- Anul acesta facem lucruri, le punem in aplicare. Pana acum ne-am pregatit, am analizat foarte multe lucruri, am vazut ca necesitatile sunt putin diferite, iar sistemele si programele pe care le pregatim acum sunt pentru consumator, astfel incat sa facilitam si sa debirocratizam institutia, sa oferim un suport real ASF si membrilor asiguratori. Lucrurile par sa mearga in directia corecta.
Georgi Markov, Deputy CEO, EUROINS:
- Cum diversificam portofoliul? Noi, ca EUROINS, ne-am asumat responsabilitatile noastre si stim ce este de facut pentru a creste ponderea produselor non-RCA in portofoliul nostru.
- Vorbim de zeci de ani de educatie financiara, dar Romania ramane printre ultimele locuri cand vorbim de gradul de penetrare al asigurarilor in PIB si trebuie sa ne gandim la modul in care facem educatie financiara.
- Ne uitam la 2021 cu optimism si nu credem ca poate fi mai rau decat 2020.
Mihai NEACSU, Avocat:
- Din practica, cat dureaza o procedura de executare silita? Cateva saptamani, luni. Dar aici, in speta (decontarea directa), cred ca altceva este important. Cred ca titlul executoriu va face rau, cred ca trebuie sa se dea dreptul asiguratorilor persoanei vinovate (de accident) de a face o oferta de despagubire. Presiunea acestei acestei decontari directe se va duce catre asiguratori. Executarea silita ar trebui evitata in acest moment si sa se gaseasca solutii. Cred ca se va intelege ca se incalca legea in momentul in care se neaga asiguratorului persoanei vinovate dreptul de a face o oferta justificata. Nu cred ca titlul executoriu este solutia.
Romeo BOCANESCU:
- In 2021 rolul brokerului va fi acelasi ca si pana acum. Nu se schimba nimic. Si pana acum am pus accent pe educatia fortei de vanzari, dar si a clientului, atat cat am putut face fiecare dintre noi si nu se va schimba nimic in acest sens.
- Clientii cu educatie medie din Romania sunt foarte bine informati in privinta asigurarilor de viata si daca aceasta zona de business nu creste asa cum ar putea sa creasca, se datoreaza veniturilor relativ mici. Sustin ideea deductibilitatii asigurarilor de viata care a fost adusa in discutie de mai multe ori, de mai multi ani incoace si niciodata nu s-a ajuns la un cuantum corect, suficient, astfel incat sa incurajeze clientii sa isi incheie o asigurare de viata.
- Pentru 2021 eu mizez pe o crestere mai mare a intregii piete si a brokerajului in special.
Gheorghe GRAD:
- In continuare trebuie sa ne imbunatatim activitatea, este o constanta a vietii in care trebuie sa facem ceva mai bine decat am facut inainte si sa fim atenti la schimbarile de cerinte ale clientilor.
-Mi-as dori pentru 2021 ca asiguratorii sa fie mai curajosi in adoptarea unor produse noi, in modernizarea produselor existente. Avem un potential in zona produselor agricole extraordinar de mare. Noi avem in continuare produse care au fost facute in urma cu 15 ani si nu au fost adaptate la schimbarile climatice. Avem asigurarile de sanatate unde, intr-adevar, s-a facut ceva, avem asigurarile de garantii care vor evolua foarte bine si vor mai evolua in contextul in care investitiile statului in infrastructura sunt anuntate a fi in crestere, dar nu avem jucatori noi.
- In 2021 cred ca vom inregistra o crestere mai buna decat in anul precedent, probabil undeva intre 5-10%.
Dorel DUTA:
- Brokerii de asigurari reprezinta interfata dintre piata si client. El cunoaste cel mai bine nevoile consumatorilor. El cunoaste ce ofera piata ca produse, si daca aceste produse se muleaza pe nevoile lui, atunci lucrurile stau bine
- In ultima perioada nevoile clientilor s-au schimbat. Brokerii avand informatiile de la client, impreuna cu asiguratorii pe nevoia nisata de clienti pe care a constat-o poate sa creeze un anumit produs.
- Rolul brokerilor in noua perspectiva este foarte important. Cu siguranta la sfarsitul anului se va vedea acea scadere a clasei X in total prime intermediate de catre brokeri in piata. Brokerii si-au reorientat activitatea, au devenit mai pregatiti.
- Conform raportelor anuale din ultimii 5 ani, ponderea primelor intermediate pe clasa 10 RCA in total prime intermediate de brokeri a scazut constant, iar volumul primelor intermediate a crecut. Deci, brokerii si-au reorientat activitatea, au devenit mai pregatiti si mai bine dezvoltati financiar sa poata implementa programe de pregatire pentru echipele de vanzari, in sensul constientizarii a fortei de vanzari si a clientilor asupra faptului ca asigurarile non-auto pot reprezenta un avantaj si o solutie de protectie personala.
- In ceea ce priveste perspectivele, sunt optimist moderat pentru acest an.
Virgil SONCUTEAN:
- Noi vom deschide un nou capitol in acest an. Sub rezerva avizelor autoritatilor, vom un prim proiect de achizitie al unei companii din piata [GOTHAER Asigurari], ocazie cu care vom intra si in actionariatul PAID Romania si asta este un lucru care ne bucura.
- O referire la asigurarile obligatorii si facultative de locuinte - este clar ca modul in care este data legea in acest moment actioneaza ca o frana pentru asigurarile facultative atata timp cat cele obligatorii nu se dezvolta. Atata timp cat vorbim de asigurarile obligatorii, trebuie gandit un sistem mai clar de consecinte pozitive si negative, altfel ramane o teorie pe care o repetam constant, dar lucrurile nu se intampla dincolo de ceea ce vedem.
- In ceea ce priveste asigurarile de sanatate, ne-am pozitionat inca de la inceput ca un jucator important. Acum un an volumul de asigurari de sanatate in ALLIANZ-TIRIAC insemna un milion de euro cifra de afaceri, iar anul trecut a depasit 20 de milioane de euro. Deficitul si disfunctionalitatile din sistemul public au impins nevoia de asigurare spre acces la servicii private. Si in discutiile cu UNSAR, partenerii si autoritatile avem pe agenda aceasta prioritate de a deschide asigurarile voluntare de sanatate si catre sistemul de stat, astfel incat sa ne pozitionam si ca un partener, parte din solutia finantarii sistemului public.
- Asigurarile de viata - aici as puncta faptul ca pentru noi a fost un an fantastic pentru asigurarile de viata. Nu am avut niciodata o crestere de 14-15% in istoria companiei, intr-un an in care piata life a scazut. Am observat ca sunt o lini care, in portofoliul nostru, au inceput sa concureze cu RCA-ul.
- In 2021 avem o doza de precautie, dar avem toata increderea ca va fi un an bun si cred ca am invatat multe anul trecut pe care sa le aplicam anul acesta. Sper sa pastram aceeasi urgenta de anul trecut in a schimba lucrurile pentru ca pandemia nu va pleca in 2021.
Mihai TECAU:
- Anul 2020 ne-a dat posibilitatea sa punem in practica mai multe proiecte, sa fim mai decizi in anumite masuri pe care sa le luam si cred ca acest lucru trebuie continuat si in 2021. Ritmul acesta ne va fi impus si nu vom putea sa il schimbam. Suntem, intr-un fel, beneficiari ai acestei situatii fiindca sunt sigur ca anumiti potentiali clienti ne-au devenit clienti in aceasta perioada datorita necesitatii de a avea asigurare.
- Imi doresc intotdeauna sa ne atingem tintele strategice pe care pe avem in cadrul companiei. Clientul nu trebuie parasit niciodata, in nicio situatie, nici in 2021, el este cel care ne furnizeaza si potentialul si cel care trebuie satisfacut din punct de vedere al obligatiilor pe care le avem.
- Pe sanatate am devenit independenti si ne-am demonstrat capacitatea de a fi un jucator activ. Ne continuam acest traseu si in 2021.
- Pe partea de asigurari de locuinte, furnizam servicii de calitate si in acelasi timp ne-am creat un potential de a vinde mai mult aceasta forma de asigurare.
- 2021 este o continuitate a 2020, nu este o diferenta foarte mare. Sper ca diferenta sa se faca prin campania de vaccinare, lucrurile sa revina la normal, dar nu trebuie sa ne pierdem energia si masurile pe care le-am decis anul trecut si care au dus la cresterea pietei de aproape 5% la 9 luni si care e de apreciat intr-o perioada atat de diferita
Iulius Marian FIRCZAK:
- Concluziile sunt mai multe: avem doua urgente clare legate de indreptarea Legilor celor doua produse obligatorii RCA si PAD. Sunt multe discutii privind ce se poate si ce nu se poate face din punct de vedere Legislativ, dar cred ca aceste doua proiecte sunt urgent de rezolvat in Parlamentul Romaniei. Legile sunt aproape de finalul procedurii Parlamentare si sper sa iasa asa cum trebuie. Daca va iesi Ordonanta de Urgenta pentru decontarea directa si va produce direct efecte, este clar ca pe Legea RCA din Parlament avem mai putine modificari de facut.
- Sper ca pe parcursul anului 2021 sa avem alte intalniri de acest gen pe care sa le discutam, cum am facut astazi aici.