1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO:  Conferinta Europeana a ...

VIDEO: Conferinta Europeana a Serviciilor Financiare - ECFS2021 - Principalele declaratii!

ISF - Institutul de Studii Financiar a organizat joi, 11 martie a.c., Conferinta Europeana a Serviciilor Financiare - ECFS2021 "Provocarile noului deceniu in sectorul serviciilor financiare", editia a V-a. Urmariti principalele declaratii!

Dezbaterea a fost transmisa pe pagina de Facebook a ISF.Valentin IONESCU, Presedintele ISF:
- Incluziunea financiara este foarte importanta si reprezinta acel concept conform caruia indivizii dintr-o societate au acces la produse si servicii financiare utile si sunt accesibile si raspund nevoilor lor.
- In ultimul an s-au inregistrat progrese in materie de digitalizare pentru piata romaneasca de servicii financiare nebancare, asa cum in mod normal s-ar fi vazut in cel putin cativa ani. A fost o dezvoltare accelerata, fortata cumva si de pandemia pe care inca o parcurgem.
- Potrivit analizelor, avantajele digitalizarii sunt reducerea timpului, transparenta proceselor, siguranta si imbunatatirea experientelor utilizatorului si, bineinteles, reducere costurilor.
- Consider ca prin educatie financiara putem imbunatati performanta economica a fiecaruia, dar si bunastarea societatii in general.

Daniel ARMEANU, Vicepresedinte ASF:
- Unul dintre cele mai importante obiective ale ASF este cel de protectia consumatorilor. Aici includem investitorii din piata de capital, asiguratii din piata asigurarilor si participantii la piata pensiilor private. Acest obiectiv este realizat de catre ASF, atat prin activitatea de supraveghere si reglementare a entitatilor, cat si prin activitati de informare, de educare a consumatorului cu privire la produsele financiare pe care poate sa le utilizeze si la serviciile furnizate de entitatile care activeaza in aceste piete.
- Educatia financiara este o prioritate pe care trebuie sa o aiba in vedere orice tara, orice Guvern, dar este si o prioritate mai ales in contextul actual al crizei pandemice si al inovarii si digitalizarii produselor si serviciilor financiare. Practic, educatia financiara este complementara protectiei consumatorului, ceea ce presupune o si mai mare atentie din partea autoritatilor de supraveghere si aceasta atentie deriva mai mult si din faptul ca educatia financiara contrinbuie la pastrarea increderii in piete, cu efecte benefice asupra stabilitatii si stabilitatea fiind un alt obiectiv al Autoritatii.
- Un element foarte important care influenteaza si a influentat in ultimul an procesele economice, fluxurile financiare, precum si digitalizarea sistemului financiar este criza pandemica, care a schimbat paradigma modului de desfasurare a multor activitati, dar si relationarea cu clientii, in special in cazul institutiilor financiare. Avem practic o schimbare de paradigma in cazul dezvoltarii economice deoarece activitatea in multe domenii cunoaste o noua forma de realizare prin intermediul digitalizarii, iar riscurile, de multe ori, s-au schimbat iar uneori s-au amplificat.
- Impactul asupra potentialului de dezvoltare poate fi pozitiv in conditiile in care aceasta schimbare de paradigma se manifesta la nivel calitativ prin digitalizarea proceselor din economie si astfel are loc trecerea la un alt nivel - cel al dezvoltarii inteligentei sau al dezvoltarii digitale, acestea fiind doua 2 obiective asumate si la nivel european si pe care si Romania ar trebui sa si le asume.
- In acest context al crizei pandemice, raspunsul autoritatilor publice si de supraveghere a fost unul rapid si consistent, unul mult mai bun fata de perioada anterioara crizei. Astfel s-au luat decizii importante intr-o perioada scurta de timp pentru adaptarea la noua realitate si atenarea unor consecinte economice dificil de prezis ca impact, ca durata. Mai mult, la nivel european, cat si la nivel national, avem un raspuns la criza pandemica, un raspuns fiscal foarte generos, mare, probabil cel mai mare din ultimul secol, ajunge undeva in Europa la peste 10% din PIB. Este un raspuns fiscal si monetar mult superior fata de criza anterioara, din 2007 - 2008, in care stimulul fiscal a reprezentat doar cateva procente din PIB.
- Totodata, din punctul meu de vedere, criza a crescut ritmul digitalizarii, a pus o presiune pe ritmul de crestere al digitalizarii, devenind o prioritate si cred ca trebuie sa ramana si in viitor.
- Din punct de vedere al clientilor, acestia au dat dovada de adaptabilitate, au accesat serviciile financiare prin intermediul canalelor online - practic acestea au devenit principala modalitate de comunicare si informare si este clar ca odata familiarizati cu avantajele digitalizarii acestea vor fi utilizate si in viitor si sper si cred ca Viitorul serviciilor financiare consta in digitalizarea acestora. Astfel, constatam ca din perspectiva digitalizarii, criza a reprezentat o adevarata oportunitate, mai mult cred ca masura succesului in 2020 a fost determinata de crestere exponentiala a nevoii de digitalizare si putem considera anul trecut ca fiind anul de inceput al digitalizarii pe scara larga in economie.
- Educatia este cea care ramane dupa procesul de invatare, este cea care face diferenta, iar aceasta diferenta, in conditiile actuale, este direct proportionala cu procentul de digitalizare. Astfel, cred ca Romania trebuie sa investeasca mai mult in oameni, in invatamant si in digitalizare, pentru ca educatia si digitalizarea pot face diferenta atat din punct de vedere al dezvoltarii economice, cat si al dezvoltarii pietelor financiare.

Urmariti aici si mesajul transmis de Adrian MARIN, Presedintele UNSAR, cu ocazia conferintei ISF.

Virgil SONCUTEAN, CEO, ALLIANZ-TIRIAC:
- Realitatea pe care o traversam cu totii este o realitate care schimba a??jocula?? din jurul nostru. Pentru ca aceste schimbari aduc si oportunitati si amenintari, e important sa discutam deschisi despre ele si sa ne asiguram ca suntem suficient de pregatiti sa traversam cu succes aceasta perioada si sa iesim mai puternici decat am intrat.
- Incertitudinea si volatilitatea sunt mai prezente. Asta creeaza temeri suplimentare, expuneri suplimentare la riscuri. Creeaza si urgenta de a ne transforma si noi pentru a tine pasul cu schimbarile din jurul nostru. Aici ma refer la simplitate, flexibilitate, agilitate a?" cuvinte frumoase pe care teoretic le-am folosit si in trecut, dar cred ca vremea de a le pune in practica si a face mai mult decat a spune in acest perimetru este mai mult decat imperativ pentru a raspunde acestor incertitudini si volatilitati. Viteza de reactie a unei companii de asigurari este o tema de supravietuire acum, nu este o tema de diferentiere in fata competitiei.
- Mai este un trand puternic, care l-am observat si l-am urmarit cu atenti, respectiv achizitiile in mediul online. Indiferent de varsta, de pregatirea profesionala, de mediul rural sau urban, acum toata lumea e indemanatica in a face achizitii online. Acest obicei format nu va disparea, noi pariem pe aceasta abordare si in viitor.
- Viteza cu care se intampla lucrurile in jurul nostru poate duce si la oportunitati pe care pe care le valorificam rapid, dar si la socuri pe care nu putem gestiona daca nu suntem suficient de alerti si abili in a raspunde acestora. 
- O alta tendinta confirma un nivel in crestere a conostintelor de baza si asta e un lucru care ne bucura, pentru ca intotdeauna am invocat in ultimii ani faptul ca ne-am dori un nivel de constientizare mai mare vizavi de utilitatea asigurarilor. Acest mediu online are si o consecinta in a informa publicul larg, fara a subestima consecintele pozitive ale demersurilor din ultimii ani de asociatiile profesionale, de ISF, ASF, UNSAR, in a lansa programe de constientizare, programe care sa contribuie la componenta educationala si de intelegere a utilitatii acestor servicii. Serviciile de asigurari sunt servicii de valoare adaugata, cu o valoare sociala reala atunci cand clientii au cea mai mare nevoie, cand evenimente neprevazute lovesc si creeaza efecte negative. Aceasta componenta educationala este un pariu la care cred ca toata piata de asigurari si autoritatea de reglementare adera si ma astept la investitii si eforturi sustinute si in anii urmatori, pentru ca este un pariu pe termen lung, pe care il putem castiga si datorita faptului ca online-ul a devenit parte din viata noastra in toate paturile sociale. Este o oportunitate si un vehicul de comunicare de a duce mesajele noastre care sa ajute clientii si potentialii clienti, consumatorii de asigurari sa inteleaga utilitatea acestor produse si sa decida in cunostinta de cauza daca este oportun sa acceseze o solutie de asigurare sau nu.

Violeta CIUREL, AXA:
- Anul 2020 a creat o situatie unica, o transformare foarte mare si rapida in industria asigurarilor, care a obligat companiile sa-si reevalueze conceptul de agilitate, sa redefineasca eficienta in noile conditii si masurarea acesteia, urmand in consec sa fie mult mai atente la modul in care sunt pregatite pentru a fi gata pentru noua normalitate.
- Din ceea ce am vazut eu in pietele europene si internationale, faptul ca acele companii care au avut deja o strategie implementata au fost cele care au castigat si au facut fata fara sa fie necesare adaptari mult mai mari. Au fost prinse pe un picior bun si au putut sa-si continue business-ul, sa-si pastreze pozitiile in piata si sa se dezvolte in continuare. Aceasta transformare digitala a si testat rezilienta organizatiilor si a angajatilor.
- In acelasi timp, ceea ce a accelerat aceasta criza a fost inovarea si pregatirea pentru provocarile viitoare. Din punctul de vedere al relatiei cu consumatorii, acestia au devenit prioritari si sunt cei care au fost, de asemenea, ajutati si de nevoie si de context sa se adapteze acestei transformari digitale. 
- Din punctul de vedere al modului in care se deruleaza businessul, in baza unui studiu facut de companiile americane, daca in martie 2020 a fost vorba de contact face to face pentru asigurarile de viata de circa 90%, in iulie 2020 proocentul a fost de numai 5%, ceea ce arata ca partea de digitalizare si transformarea tehnologiei are un impact foarte mare pe orice fel de relatie.
- In acelasi timp, ceea ce constatam este ca prioritatile se schimba, in sensul ca adaptarea companiilor la noile conditii se face din toate punctelor de vede a?" al ofertei, al proceselor, a modului de evaluare a riscului, al modului de administrare a daunelor, modului in care se evalueaza riscul si tipurile de risc la care sunt dispuse companiile de asigurari sa faca fata in continuare, la partea de distributie si la pregatirea angajatilor pentru noile tipuri de activitati si noul mod de lucru intr-un mod hibrid, cu activitatea de acasa si de la birou. 
- Se observa in toate pietele o crestere mult mai mare a constientizarii pentru nevoia de protectie si pentru nevoia de asigurari de sanatate. Din datele pe care le am, cel putin la nivelul grupului AXA, dar si la nivel global, cresterea este intre 15 si 20% si nu se refera doar la produsul de asigurare de sanatate, ci la toate serviciile adiacente pe care companiile le ofera clientilor. S-au creat ecosisteme, parteneriate cu clinici, societati mixte care sa serveasca interesele clientilor, servicii suplimentare precum teleconsultatiile, telemedicina, transportarea medicamentelor la domiciliul clientului. Un element foarte important este suportul psihologic pe care companiile il ofera clientilor, dar si anagajatilor.
- In Spania, in aceasta perioada, a crescut cu 30% accesul digital si self-service-ul clientului.

Adriana GRECU, Presedinte, PRBAR:
- Cruciala pentru o societate armonioasa se zice ca nu este egalitatea rezultatelor, ci abundenta oportunitatilor. Acum avem oportunitati de invatare in Romania, avem oameni care se implica serios, la un nivel ridicat de profesionalism, in proiecte si isi doresc sa impartaseasca, sa creasca piata.
- Ne miscam, jocul isi schimba regulile rapid, totusi de ce piata si societatea noastra ramane la un nivel atat de jos din punct de vedere al educatiei financiare? La nivel de mase implicarea este extrem de mica. Un semnal de alarma pe care il trag aici si pe care il sesizez ca provocare principala si in piata de asigurari din Romania a?" faptul ca cea mai vanduta polita de asigurare, de ani de zile, este raspunderea civila obligatorie auto - RCA arata care este nivelul nostru de educatie financiara. 
- Cheia, din punctul meu de vedere, este graficul acela prezentat de dl prof Murgescu, in care arata ca participarea adultilor la procesul de educatie este extrem de scazut. As atrage atentia asupra lipsei dorintei de ne instrui, de a invata, de a ne dezvolta, de a cunoaste si a intelege mecanismele macro, pentru ca de aici cred ca pleaca totul.
- Observam ca au aparut concepte noi, produse noi, cuvinte noi, vorbim despre digitalizare, despre fintech, cloud, blockchain, dar si despre agilitate, rezilienta. Acest lexic nou este binevenit si este necesar si fara a ni-l insusi nu putem merge mai departe. Dar ce ne facem atunci cand vocabularul nostru de baza este extrem de  sarac? Si dand acest exemplu lingvistic nu ma refer decat la o zona macro si este doar o metafora a ceea ce se intampla.
- Avem mult de recuperat din urma la nivel de individ si asta este provocarea principala si pentru noi ca si asociatii profesionale. PRBAR incearca sa aiba un aport in diverse programe de invatare.

Dorel DUTA, Presedinte, UNSICAR:
- UNSICAR  s-a implicat si se impica in actiuni si activitati care au ca obiectiv cresterea gradului de educatie financiara a participantilor la piata si consumatorilor de servicii financiare in general.
- Suntem implicati in programele de educatie financiara demarcate de ASF si ISF in acest an cu resurse umane si financiare, speram noi sub forma de internship. Unii dintre colegii nostri analizeaza posibilitatea de a pune la dispozitia unor absolventi astfel de oportunitati,
- Este de apreciat implicarea si larga participare a mediului academic in cadrul programelor ce privesc educatia financiara, mediu care consideram ca este o punte intre piata si noua generatie de consumatori de servicii financiare.
- Din punct de vedere al legislatiei, asteptam noua forma a legislatiei cu privire la pregatirea profesionala, legislatie care va aduce cu siguranta plus valoare in procesul de formare si pregatire profesionala a participantilor la piata.
- UNSICAR pregateste un nou proiect, denumit "Atelierele UNSICAR", prin care se doreste sa aduca plus valoare activitatii Uniunii si sa ajute la dezvoltarea profesionala a angajatilor si asistentilor din randul brokerilor de asigurare, si nu numai.

Mai multe declaratii gasiti in inregistrarea video de la sus!


CITITI PE ACEEASI TEMA:
VIDEO: Adrian MARIN - Comunicarea cu tanara generatie si educatia financiara reprezinta un pilon strategic al activitatii UNSAR