Potrivit acestuia, ASF a avut discutii fructuoase cu toti jucatorii din piata in ceea ce priveste dezbaterile Normei RCA, in vederea punerii in aplicare a prevederilor Legii RCA.
"Este important pentru noi sa stabilim o serie de reguli stabile, predictibile pentru functionarea pietei RCA. Vrem sa diversificam posibilitate de dezvoltare a acestei piete, dorim sa protejam interesele consumatorilor, dorim sa contribuim la dezvoltarea pietei. Avem mai multe aspecte discutate astazi (luni, 17 iulie 2017) si aceasta forma de proiect a Normei RCA reflecta efortul comun al tuturor partilor implicate in dezbaterile din ultimele doua saptamani, cat si din perioada anterioara", a precizat Leonardo BADEA.
"Reglementam elementele contractuale ale RCA, inclusiv posibilitatea reinoirii acestora, formatul politei, conditiile si criteriile de autorizare si practicare a asigurarii RCA pe teritoriul Romaniei, criteriile de risc si instrumentele utilizate atunci cand calculam tariful de referinta. Este un castig acest tarif de referinta pentru piata din Romania. Reglementam si clasele de risc, clasele bonus-malus, asupra carora ne-am pus de acord. De asemenea, reglementam modalitatea de decontare directa, o modalitate care va ajuta foarte mult consumatorul, cat si piata asigurarilor", a adaugat el.
Presedintele ASF a aratat ca importanta stabilirii unor noi reguli de functionare a pietei RCA este data de caracterul obligatoriu al asigurarii de raspundere civila auto, care induce o responsabilitate stricta si nenegociabila in relatia cu consumatorul pentru toti cei care au un rol determinant in acest sistem - asiguratori, brokeri sau service-uri auto. In sprijinul acestei abordari, Norma privind asigurarile auto din Romania detaliaza mecanismele necesare pentru ca principiile prevazute de legea RCA sa isi poata dovedi utilitatea.
Leonardo BADEA a mai precizat ca obiectivele sale la conducerea ASF sunt protectia consumatorului, cat si supravegherea si dezvoltarea tuturor celor trei piete (asigurari, pensii, piata de capital).
Totodata, Cornel COCA CONSTANTINESCU, Vicepresedinte pe Sectorul Asigurarilor - Reasigurarilor din cadrul ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara a subliniat ca, in cadrul dezbaterilor, au fost analizate toate articolele din proiectul de norma RCA.
"Cred ca noua Lege RCA este o lege la care toti factorii implicati au un aport deosebit si ma refer la service-urile auto, la asiguratorii auto, la transportatori, la asociatiile de protectia consumatorilor, la toti cei care au dorit sa participe la dezbaterea publica (a Normei RCA- n.red.)", a spus Cornel COCA CONSTANTINESCU.
"Pentru aceasta etapa de evolutie a pietei de asigurari din Romania, am spus cu totii ca trebuie sa invatam din istoria trecutului, astfel incat sa nu mai repetam aceleasi greseli in viitor. Totodata, trebuie sa avem instrumente noi, moderne, care sa ne ajute sa crestem gradul de protectie a consumatorului. Astazi, protectia consumatorului se afla in ADN-ul Autoritatii de Supraveghere Financiara. Vom face tot ceea ce se poate pentru ca asiguratul sa aiba un plus de respect", a adaugat el.
Conform acestuia, decontarea directa, tariful de referinta, factorul N, clientul cu risc ridicat, toate acestea inseamna un plus de protectie si stabilitate al pietei RCA, in care singurul obligat sa incheie aceasta asigurare este asiguratul, nimeni altcineva, nici asiguratorii, nici service-urile, nici intermediarii.
Intrebat daca exista multe modificari fata de proiectul de norma publicat initial, Vicepresedintele ASF a spus ca sunt cateva.
"Nu sunt modificari semnificative fata de proiectul publicat pe site. Numai in ceea ce priveste Sistemul Bonus-Malus am discutat cu toti cei implicati si am convenit ca cel care este asigurat si are un comportament adecvat in trafic trebuie sa fie bonusat, trebuie sa primeasca un discount semnificativ. Am crescut acest bonus de la 32% la 50%. Deci, astazi, cei care au un comportament adecvat in trafic primesc un discount de 50% la clasa Bonus 8. In ceea ce priveste categoria persoanelor care au un comportament inadecvat in trafic, care fac accidente, care ne imping in zona de crestere a tarifelor, vor fi malusate pana la [un coeficient de] 180%. Deci, vor plati mai mult cu 80%, ca urmare a faptului ca se afla in clasa Malus 8. Coeficientul era in proiect de 200%, dar 180% a rezultat in urma dezbaterilor cu asociatii de protectia a consumatorului, transportatori, service-uri", a declarat COCA CONSTANTINESCU.
"Obiectivul nostru este cresterea gradului de protectie a consumatorului", a adaugat acesta.
Cornel COCA CONSTANTINESCU a mai explicat ca clientii cu risc ridicat vor fi orientati catre Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romani (BAAR) dupa ce primesc 3 oferte peste tariful de referinta plus factorul N.
Prezent la dezbatere, Madalin ROSU, Responsabil Sectiunea de Asigurari Auto din cadrul UNSAR si Presedinte BAAR, a declarat ca Sistemul Bonus-Malus este perfectibil oricand, fiind un mare pas inainte pentru consumatori pentru ca discoutul creste de la 32% la 50%.
"In ceea ce priveste malusul, Madalin ROSU a spus ca prima varianta era mult mai agreata de asiguratori, adica un malus mai mare (coeficient aplicat primei de asigurare de 200% - n.red), pentru ca insemna o accentuare a responsabilitatii in trafic. Nu este rau nici 180%, e un prim pas", a precizat el.
Autoritatea de Supraveghere Financiara a organizat luni, 17 iulie 2017, cea de-a doua sesiune a dezbaterilor publice pentru definitivarea Proiectului de Norma privind asigurarile auto din Romania, pentru aplicarea noului cadru al pietei asigurarilor dat de Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto - Legea RCA -, care a intrat in vigoare pe data de 12 iulie 2017.