1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Urmeaza schimbari pe piata ...

Urmeaza schimbari pe piata asigurarilor agricole? Ce este programul ”Prima Sera”

O initiativa legislativa care ii vizeaza pe fermieri se afla in dezbatere parlamentara si daca va intra in vigoare va avea impact asupra pietei de asigurari agricole. 

Este vorba despre programul ”Prima Sera”, propus de senatorul PNL, George SCARLAT, care prevede acordarea unui sprijin de 200.000 de euro/sera. Mai exact, ajutorul este pentru constructia de spatii protejate, adica infiintarea de noi sere de legume si fructe.

Ministrul Agriculturii, Florin BARBU, vrea ca spatiile sa fie unele performante pentru a da roade si in sezonul rece. In plus, doreste si depozite astfel incat legumele sa nu mai fie aruncate cand este supraproducție.

Totodata, cei 200.000 de euro includ si cumpararea de utilaje si sisteme de incalzire. Asa cum mai este mentionat in proiectul de lege, cu banii primiti agricultorii ar putea acoperi 80% din investitia necesara.

Daca va fi adoptata in Parlament, legea trebuie sa obtina si aprobare externa, din partea Comisiei Europene (CE). Ce se va intampla daca se va da un aviz pozitiv? Va creste sau nu piata asigurarilor agricole si cu cat? La aceasta intrebare a raspuns in exclusivitate pentru 1asig.ro Horia-Adrian LUPU, Director General al Agra Asigurari. El a explicat detaliat ce presupune proiectul: 

”In prezent, suprafata pe care se cultiva legume in sere si solarii pe teritoriul Romaniei este de aproximativ 4.600 ha, inregistrand o usoara crestere in ultimul deceniu, in jur de 15%.

Trebuie avut insa in vedere ca multe dintre acestea nu au un proiect de constructie a  structurilor de rezistenta si in acest caz nu pot fi nici asigurate. Astfel, in cazul unui eveniment meteorologic, productia este de cele mai multe ori compromisa, iar fermierul isi va putea relua activitatea foarte greu sau chiar poate renunta.

Daca ne raportam la consum, productiile realizate sunt oricum insuficiente, in Romania importurile de fructe si legume dublandu-se in ultimii zece ani.

Cel mai mare deficit apare in sezonul rece, acesta putand fi acoperit prin investitii in spatii protejate. Astfel, am putea consuma produse romanesti de calitate pe tot parcursul anului. Aceasta propunere legislativa, programul ”Prima Sera”, nu poate fi decat benefica pentru toata lumea, pentru producatori in primul rand, dar si pentru consumatori.

Programul vine cu criterii de selectie clare, fermierii putand realiza constructii care sa intruneasca toate normele in vigoare si dotarile necesare atat pentru maximizarea productiei cat si pentru depozitarea si pastrarea roadelor in spatii adecvate. Faptul ca isi pot recupera o parte semnificativa din investitie nu poate fi decat incurajator, avand in vedere costurile ridicate ale acestor constructii. Pentru a va putea face o idee, iata cateva valori orientative, in RON/m2, pentru materialele de constructie ale unui spatiu protejat:

O imagine care conține text, captură de ecran, Font, număr

Conținutul generat de inteligența artificială poate fi incorect.

Piata asigurarilor pe aceasta zona a spatiilor protejate este destul de scazuta fiind bineinteles raportata la suprafata totala acoperita de aceste structuri.

Avand acces la acest program, cu siguranta ca fermierii vor putea accesa mult mai usor si o asigurare a serei, care sa le ofere continuitate si stabilitate financiara indiferent de conditiile meteo.

Compania Agra Asigurari ofera protectie pentru sere si solarii prin produsul de asigurare Spatii protejate, impotriva riscurilor grindina si furtuna, incluzand daunele produse de greutatea stratului de zapada pentru constructiile care au sistem de incalzire functional si dimensionat corespunzator.

Pot fi asigurate atat structura de rezistenta, materialele de acoperire, sistemele de ecranare termica, economizoare de energie, sisteme de umbrire şi intunecare, dotarile interioare specifice din spatiile protejate, cat si culturile horticole cultivate. 

Fermierii au posibilitatea de a alege sumele asigurate, iar cand se produce o dauna sunt despagubiti cu suma asigurata selectata pentru fiecare m2 de materiale deteriorate si inlocuite (maximum costurile de reparatie). Pentru folia si sistemele de umbrire, care trebuie inlocuite in mod regulat, despagubirea corespunde vechimii materialelor”, a transmis Horia-Adrian LUPU pentru 1asig.ro