1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Un constatator finalizeaza, in medie, un dosar de dauna RCA pe zi. Vezi costurile aferente procesului de constatare

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a realizat o analiza a activitatii de constatare si reconstatare a daunelor despagubite in baza politelor RCA, din perspectiva eficientei si costurilor acestei activitati. In urma centralizarii datelor aferente anului 2016, colectate de la societatile de asigurari - in estimarea acestora - a rezultat faptul ca, pentru 8 societati din cele 9 care sunt autorizate RCA, un constatator daune, la nivelul pietei de asigurari RCA, a finalizat in medie un dosar pe zi.

Totalul numarului de constatatori la nivelul pietei RCA a fost anul trecut de 727 de persoane, iar numarul acestora a variat de la un minim de 42 de persoane per societate la un maxim de 160 de persoane per societate. Exista cazuri in care societatile folosesc acelasi personal pentru activitatea de constatare, acest serviciu fiind externalizat catre o societate specializata.

Potrivit informatiilor primite de ASF de la societatile autorizate sa emita polite RCA, totalul dosarelor de dauna avizate pe parcursul anului 2016 s-a ridicat la 186.579, cu un minim de 8.303 dosare avizate per societate si un maxim de 55.583 de dosare avizate per societate. Aceste puncte de minim si de maxim coincid cu societatile care au un numar minim, respectiv un numar maxim de constatatori. Numarul de dosare de dauna deschise in 2016 este de 278.093.

Aceasta statistica nu cuprinde: dosarele de dauna care nu au fost finalizate in anul de referinta, dosarele de dauna din activitatea FGA, precum si dosarele de dauna aferente activitatii unuia dintre asiguratorii ce desfasoara activitate in prezent si care nu a raportat aceasta statistica, precizeaza ASF.

La nivel national, gradul de ocupare al constatatorilor (numar de dosare avizate/numar de constatatori) a fost, in medie, de 257 de dosare/constatator in anul 2016 si a variat de la 99 de dosare/persoana/an la 537 de dosare/persoana/an.

In ceea ce priveste timpul mediu estimat alocat unei constatari, acesta a variat in 2016 de la 10-12 minute la 60 de minute/constatare. Din statistica timpilor medii estimati corelata cu calculul indicatorului grad de ocupare per zi sau per ora, reiese ca toate societatile au putut efectua activitatea de constatare fara sa inregistreze suprasolicitari de program.Din punct de vedere al costurilor aferente procesului de constatare, au fost identificate variatii destul de ridicate intre societati, de la 40 de lei cheltuiala directa si indirecta/constatare la 1.240 de lei cheltuiala directa si indirecta/constatare.Din punct de vedere al numarului de dosare avizate raportat la numarul de constatari efectuate in anul 2016, maximul este la nivelul de 12.739 dosare avizate/constatari, iar minimul este de 0.

"Se observa o anumita diferenta intre numarul de constatari si cel al dosarelor avizate, aceste diferente putand fi datorate unor situatii, asa cum ar fi cazul in care dosarul avizat initial nu a mai fost supus procesului de constatare, cazul in care anumite dosare au fost avizate la sfarsitul anului 2016 si programate la constatare in anul 2017, anumite cazuri de posibile dosare neconforme s.a.", explica ASF.

In ceea ce priveste cel mai mare numar de reconstatari raportate la totalul dosarelor de dauna avizate, acesta s-a ridicat la 5.303, iar cea mai mare pondere a reconstatarilor in totalul dosarelor de dauna avizate a fost de 32,18%.

De asemenea, la nivelul timpului mediu de reconstatare se identifica situatia in care timpul difera in functie de societate care face operatiunea de reconstatare, astfel acesta variaza de la 3-5 minute (timpul cel mai scurt) la 90 minute. Se observa ca timpii medii de reconstatare difera de cei alocati constatarii, fiind de regula mai mici fata de acestia din urma.

Datele referitoare la distributia geografica privind punctele de constatare, constatatorii, constatarile, dosarele avizate si reconstatarile din 2016 releva urmatoarele:
  • cele mai multe puncte de constatare la nivel national se regasesc in regiunea Centru (113 puncte de constatare);
  • cel mai mare numar de constatatori este in zona Bucuresti-Ilfov (119 constatatori);
  • la nivel national se observa o distributie relativ uniforma a numarului de constatatori;
  • frecventa cea mai ridicata a constatarilor la nivel national se inregistreaza pentru zona Bucuresti-Ilfov pentru toate societatile de asigurare. Pentru aceasta zona, cel mai ridicat grad de ocupare al unui constatator este de 709 dosare;
  • cele mai numeroase operatiuni de reconstatare se identifica in regiunea Bucuresti-Ilfov.
Regiunile avute in vedere in prezenta analiza sunt definite astfel: Bucuresti si Judetul Ilfov; Regiunea Centru - judetele Alba, Mures, Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu; Regiunea Nord-Est - judetele Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Vaslui, Bacau; Regiunea Nord-Vest - judetele Bihor, Satu Mare, Salaj, Maramures, Cluj, Bistrita Nasaud; Regiunea Sud - judetele Arges, Prahova, Dambovita, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita; Regiunea Sud-Est - judetele Vrancea, Galati, Braila, Tulcea, Constanta, Buzau; Regiunea Sud-Vest - judetele Mehedinti, Gorj, Valcea, Olt, Dolj; Regiunea Vest - judetele Caras Severin, Hunedoara, Arad, Timisoara.

Mai multe detalii referitoare la analiza statistica privind activitatea de constatare si reconstatare daune in baza RCA si distributia acestei activitati la nivel regional 2016 puteti gasi AICI.

PROMO