1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
UNSAR: Vinerea - ziua cea mai ...

UNSAR: Vinerea - ziua cea mai neagra pe soselele din Romania

Vinerea este ziua cea mai neagra pe soselele din tara noastra, cand au loc cele mai multe accidente rutiere grave, arata datele prezentate de Politia Romana in Buletinul Sigurantei Rutiere 2021. Astfel, anul trecut, in zilele de vineri s-au produs peste 770 de accidente grave, in timp ce 717 au avut loc duminica. In restul zilelor saptamanii, tendinta este descrescatoare: 699 luni, 681 marti si 680 miercuri.

In medie, pe drumurile publice din Romania, in fiecare luna a anului 2021, au avut loc 410 accidente rutiere grave, in care si-au pierdut viata 148 persoane si au fost ranite grav 316. Lunile cu cele mai multe accidente rutiere grave sunt cele traditionale de vacanta (iulie, august). Dinamica pe luni a accidentelor grave reflecta scaderea numarului acestora in prima parte a anului, in timp ce, incepand cu luna mai, se constata o crestere a numarului acestora, pana in luna august - ca urmare a cresterii mobilitatii in contextul incalzirii vremii, urmata de o scadere pana in noiembrie.

Principalele cauze care contribuie la producerea accidentelor rutiere grave sunt neadaptarea vitezei la conditiile de drum si traversarea neregulamentara de catre pietoni. Cele mai multe accidente rutiere grave au loc in mediul rural.

Din pacate, Romania ocupa, in continuare, primul loc in UE in ceea ce priveste numarul deceselor cauzate anual de accidentele rutiere, iar Guvernul Romaniei a creat o Strategie Nationala privind Siguranta Rutiera, pe care industria de asigurari doreste sa o sprijine. La nivel local, in 2021, au fost inregistrate 93 de astfel de decese la un milion de locuitori, dublu fata de media europeana.

Pe de alta parte, in Uniunea Europeana, siguranta rutiera s-a imbunatatit considerabil in ultimele decenii, rata deceselor cauzate de accidentele rutiere fiind in scadere in ultimii 10 ani. Daca ne raportam la contextul mondial, Uniunea Europeana are printre cele mai sigure drumuri din lume, cu 44 de decese la un milion de locuitori.

In plus, Romania se afla printre tarile cu cele mai vechi flote de autoturisme, cu o vechime medie de 16,4 ani in 2021, comparativ cu media europeana de 11,5 ani. Iar invechirea parcului auto se accentueaza de un an la altul.

In acest context, la nivel local, siguranta rutiera ramane una dintre prioritatile cheie pentru industria de asigurari.

"Vom intensifica demersurile pe care le derulam deja alaturi de autoritati si de partenerii nostri, prin campanii de informare cu privire la importanta luarii unor masuri de siguranta si de preventie rutiera adecvate, si nu numai", au declarat reprezentantii UNSAR.

Pe langa suferinta umana profunda cauzata de aceste evenimente nefericite, toate aceste accidente se reflecta si sub aspect economic in despagubiri platite victimelor de asiguratorii RCA, atat pentru pierderile materiale, cat si pentru cele morale suferite. De altfel, frecventa daunelor RCA in Romania ramane una dintre cele mai ridicate la nivel european. Industria de asigurari din Romania a platit in fiecare zi calendaristica a anului trecut despagubiri de circa 2 milioane EUR doar pentru daunele RCA, aproape dublu fata de 2016.