Romanii sunt din ce in ce mai expusi financiar in fata accidentelor, imbolnavirilor si deceselor. Practic, intr-o asemenea situatie neprevazuta cu impact negativ, o familie ar avea nevoie de 154.000 lei pentru a-si mentine nivelul de trai, suma cu circa 17% mai mare comparativ cu anul trecut, transmit reprezentantii UNSAR intr-un comunicat de presa.
Astfel, diferenta dintre resursele financiare necesare si cele disponibile la un moment dat in cazul producerii unui eveniment neprevazut a continuat sa creasca, deficitul de protectie al populatiei depasind 791 miliarde lei (160 miliarde euro), arata o analiza realizata la solicitarea UNSAR de catre un grup de experti independenti .
”Intr-un context economic si social marcat de tot mai multe vulnerabilitati, este esential sa ne concentram pe masuri proactive pentru reducerea deficitului de protectie financiara. Asigurarile de viata pot contribui semnificativ la diminuarea dezechilibrelor sociale si la reducerea dependentei populatiei de sistemul public de asistenta sociala. O politica de sustinere din partea statului, prin stimulente fiscale, cu un impact minim asupra bugetului public, poate avea beneficii considerabile pentru siguranta financiara a tuturor romanilor”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Presedinte & Director General al UNSAR.
Din ce in ce mai constienti, 6 din 10 romani se asteapta ca nivelul lor de bunastare sa creasca pe viitor, iar interesul ridicat privind starea de bine este reflectat si prin evolutia asigurarilor de viata, acest segment inregistrand o crestere de 13% .
,,Adancirea deficitului de protectie, chiar si in aceste conditii, evidentiaza nevoia de parteneriate de lunga durata intre mediul privat, ONG-uri, reprezentanti ai societatii civile si autoritati publice, pentru a ameliora riscurile financiare la care este expusa populatia si a creste sustenabil gradul de bunastare al romanilor”, a declarat Roxana BALUTA, Specialist Asigurari de Viata si Sanatate & Coordonator Programe UNSAR.