1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
UNSAR: Companiile de asigurari ...

UNSAR: Companiile de asigurari platesc zilnic despagubiri de aproape 3,5 milioane de euro

Asigurarile continua sa functioneze normal in aceasta perioada si sa ne protejeze impotriva tuturor riscurilor prevazute in polite, in conformitate cu cadrul legal din Romania si din Uniunea Europeana. Oameni si companii din Romania beneficiaza in fiecare zi calendaristica de plata unor despagubiri de circa 3,5 milioane euro, conform datelor ASF, au transmis oficialii UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania.

Conform acestora, "traversam impreuna o perioada dificila, cu provocari pe toate planurile, fie ca vorbim de contextul social, economic si mai ales de cel uman. Pandemia de COVID-19 a generat transformari majore in viata noastra de zi cu zi si a schimbat complet modul in care definim responsabilitatea, in plan individual, dar si in comunitate. Recent, declansarea conflictului din Ucraina, care a provocat o criza umanitara de proportii, a adaugat noi temeri in ceea ce priveste siguranta si protectia fiecaruia dintre noi. Este nevoie, astfel, de contributia noastra, a tuturor, pentru a gestiona aceasta criza sociala si de a ramane informati privind rolul nostru in societate si in asumarea responsabilitatii fata de noi si fata de cei din jur."

Din acest motiv, este important ca oamenii sa aiba toate informatiile necesare privind politele de asigurare, fie ca vorbim de cele de viata, de sanatate, locuinte sau de alte tipuri de asigurari care ne protejeaza financiar atunci cand se produc riscurile pentru care ne-am asigurat.

"Desigur, se discuta mult zilele acestea despre razboi in spatiul public. Si da, in general, riscul de razboi este neacoperit de majoritatea politelor de asigurare, asa cum se intampla si cu pierderile provocate de terorism sau lovituri de stat militare, tulburari sociale si alte asemenea fenomene. Acest lucru se intampla in intreaga lume, nu doar in Romania. Desigur, exista si exceptii, in functie de fiecare companie sau de tipul de asigurare respectiv. Explicatia este ca nimeni nu poate previziona pagubele, amploarea, durata sau urmarile economice ale unui razboi, motiv pentru care, ca principiu, companiile de reasigurari - printre cele mai performante entitati din lume in domeniul protectiei financiare si managementului de risc - nu includ razboiul printre acoperiri. Si, chiar daca ar putea fi cuantificat, pretul pentru care ar fi preluat de asiguratori ar fi unul extrem de ridicat, ceea ce ar risca sa faca asigurarea prohibitiva. In plus, sa nu uitam nici ca pe timp de razboi, in principiu, se aplica legea martiala, ceea ce schimba cadrul obisnuit social, medical si patrimonial", a explicat reprezentantii UNSAR.

"Sigur, actualul context global ne ingrijoreaza pe toti. Insa, din punct de vedere al securitatii, asa cum au declarat in nenumarate randuri autoritatile statului, Romania beneficiaza de garantiile de securitate ale celei mai puternice aliante politico-militare din lume, NATO, al carei membru este inca din 2004", au adaugat acestia.

Pe de alta parte, transmite UNSAR, tinand cont de toate aceste aspecte, este, totodata, din ce in ce mai evident ca riscurile vietii de zi cu zi devin cu atat mai presante. Prin urmare, o asigurare de viata sau una de sanatate care sa ne protejeze de evenimente nedorite si sa ne asigure confort psihic si financiar devin cu atat mai importante.

Spre exemplu, daca ne referim la asigurarile de viata, prin functia lor principala, cea de protectie, acestea pot contribui la reducerea vulnerabilitatii familiilor si a dezechilibrelor sociale. Interesul in crestere al romanilor pentru aceste produse ne arata ca acestia doresc sa fie mai bine protejati in calea riscurilor la care sunt expusi.

In acest sens, cele 1,4 milioane de polite de asigurare de viata, cele peste 350.000 polite de asigurare de sanatate, si nu numai, continua sa ofere protectie in fata unor evenimente frecvente precum accidentele si imbolnavirile, care pot avea drept consecinta chiar decesul, atenuand consecintele financiare si completand astfel mecanismele de sprijin existente in sistemul public. Practic, protectia contractata de oameni si de companii in 2021 prin intermediul asigurarilor de viata a crescut cu peste 17%, iar asigurarile de sanatate au continuat la randul lor sa inregistreze o dinamica pozitiva. In acelasi timp, cele peste 3,4 milioane de polite de asigurare a locuintelor vor oferi in continuare detinatorilor acestora protectia necesara, acoperind daunele produse de riscurile asigurate, conform termenilor si conditiilor acestora.

"Asadar, desi uneori este imposibil sa ne aparam de orice forma de manifestare a neprevazutului, asigurarile continua sa ne ofere un echilibru financiar in foarte multe momente critice. Din acest punct de vedere, asigurarile raman un sprijin vital pentru fiecare dintre noi", spun oficialii UNSAR.

Infiintata in 1994, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 20 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 90% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si promovarea dezvoltarii cat mai durabile a industriei de profil pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federatiei asiguratorilor si reasiguratorilor europeni - Insurance Europe.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Cum se folosesc asigurarile pe timp de razboi?