1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
UNSAR: Asiguratorii au platit ...

UNSAR: Asiguratorii au platit daune de 25,6 milioane de lei in urma incendiilor din 2021

In 2021, asiguratorii Membri ai UNSAR au platit despagubiri de peste 25,6 milioane lei in vederea acoperirii daunelor cauzate de incendii, in baza politelor de asigurare facultative pentru locuinte. Totodata, conform analizei efectuate la nivelul asociatiei, numarul total de dosare de dauna platite anul trecut ca urmare a producerii incendiilor a fost de 884.

In conditiile in care anul trecut companiile de asigurari Membre UNSAR au acordat despagubiri persoanelor pagubite in peste 20.300 de dosare de dauna deschise ca urmare a avizarii unor evenimente asigurate in baza asigurarilor facultative de locuinte, rezulta ca putin peste 4% au fost platite ca urmare a producerii riscului de incendiu. Cu toate acestea, impactul financiar pe care l-ar fi putut avea asupra bugetului unei familii nu este de neglijat.

De altfel, UNSAR aminteste faptul ca incendiul este riscul care a produs cele mai mari daune in Romania, avand in vedere ca 40 din primele cele mai mari 50 de despagubiri achitate anul trecut de asiguratorii Membri ai UNSAR in baza asigurarilor facultative de locuinte au fost ca urmare a pagubelor provocate de incendii. Valoarea acestora se ridica la 9,5 milioane de lei, in crestere cu 3,7% fata de 2020.

In tara noastra se produc nu mai putin de 19 incendii/zi care afecteaza locuintele, potrivit celui mai nou raport al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. Aceste cifre ne arata ca incendiile raman o amenintare importanta pentru locuintele si, implicit, pentru bugetele noastre. Dar o asigurare potrivita pentru locuinta noastra ne ofera protectie financiara in cazul producerii unor evenimente neprevazute, cum ar fi: incendii, explozii, furtuni, inundatii, furturi, avarierea instalatiilor interioare de apa, daunele produse vecinilor si multe altele”, a declarat Adrian MARIN, Presedinte UNSAR.

De altfel, incendiul ramane, totodata, riscul de care romanii se tem cel mai mult. 56% dintre respondentii unui studiu sociologic realizat de UNSAR impreuna cu IRES claseaza incendiul pe primul loc in ierarhia riscurilor care le-ar putea afecta locuintele.

Pentru a fi protejati in cazul unui incendiu, proprietarii locuintelor pot achizitiona o asigurare facultativa, cu conditia ca, in prealabil, sa aiba incheiata o asigurare obligatorie, PAD, conform legii. Polita PAD acopera riscurile catastrofale de cutremur, inundatie si alunecare de teren, pana la limita de 20.000 EUR / 10.000 EUR (in functie de tipul constructiei). In schimb, o asigurare facultativa ofera o protectie mai extinsa deoarece acopera, in plus, riscuri precum incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul – la sume asigurate care corespund valorii reale a locuintei. Acesteia i se pot atasa si clauze suplimentare, cum ar fi pentru: avariile instalatiilor interioare ale cladirii, daunele bunurilor electronice/electrocasnice, ale bunurilor casabile, servicii de asistenta la domiciliu pentru evenimente accidentale, daunele produse tertelor persoane (vecinilor) etc.

Infiintata in 1994, UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 20 de companii de profil. Acestea detin o pondere de aproximativ 90% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si a dezvoltarii durabile a industriei de profil pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federatiei Asiguratorilor si Reasiguratorilor Europeni – Insurance Europe.