1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
UNSAR: 400.000 euro - valoarea ...

UNSAR: 400.000 euro - valoarea celei mai mari daune achitate anul trecut in baza unei asigurari de locuinte

Cea mai mare despagubire acordata anul trecut de asiguratorii Membri UNSAR in baza unei polite de asigurare facultativa pentru locuinte a fost de circa 400.000 de euro (1,9 milioane de lei), cu 145% mai mare fata de cea mai mare despagubire achitata in 2019.

Aceasta a fost achitata in vederea acoperirii daunelor cauzate de un incendiu, precizeaza UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania.

De altfel, incendiul este cauza generatoare a celor mai mari 5 daune achitate in 2020 in baza politelor destinate locuintelor. Anul trecut, valoarea acestui top 5 a fost de aproximativ 4.6 milioane lei, in crestere cu 66% fata de valoarea inregistrata in 2019.

"Aceste realitati confirma importanta protejarii unuia dintre cele mai importante bunuri pe care le avem - locuinta. Conform statisticilor, peste 95% dintre romani sunt proprietarii casei in care locuiesc. Cu toate acestea, la nivel national, sub 20% din totalul locuintelor sunt asigurate printr-o polita de asigurare facultativa", a declarat Adrian MARIN, Presedintele UNSAR.

In timp ce asigurarea obligatorie a locuintei PAD acopera riscurile catastrofale de cutremur, inundatii si alunecari de teren, pana la limita de 20.000 EUR / 10.000 EUR (in functie de tipul constructiei), o asigurare facultativa acopera, in plus, riscuri precum ar fi incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul - la sume asigurate care corespund valorii reale a locuintei.

Mai mult, politelor facultative li se pot atasa si clauze speciale, precum asigurarea instalatiilor interioare ale cladirii, asigurarea aparatelor electrice / electronice, bunurilor casabile, dar si raspunderea civila fata de terte persoane (cum ar fi pagubele provocate vecinilor). Spre exemplu, avariile accidentale ale instalatiilor interioare au generat 23% din numarul dosarelor de daune achitate in ultimii 2 ani de catre asiguratorii Membri UNSAR.

"Asigurarile ofera protectie financiara inclusiv pentru riscuri cu o frecventa foarte ridicata de producere, dar un impact relativ moderat, insa care creeaza neplaceri si genereaza costuri suplimentare multor familii. Prin urmare, accesarea unei solutii de asigurare poate fi un sprijin important in cazul unor situatii neprevazute", a precizat Alexandru CIUNCAN, Director General al UNSAR.

Infiintata in 1994, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 19 de companii de profil. Acestea detin o pondere de aproximativ 80% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si a dezvoltarii durabile a industriei de profil pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federatiei Asiguratorilor si Reasiguratorilor Europeni - Insurance Europe.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
UNSAR: 66% din cele mai mari 50 de daune achitate in baza asigurarilor pentru locuinte au fost provocate de incendii
EXCLUSIV: Topul jucatorilor de pe piata asigurarilor facultative de locuinte, in T1 2021