1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Topul riscurilor in primele 6 luni ...

Topul riscurilor in primele 6 luni ale anului: 7.500 de furturi din locuinta, 4.000 de case afectate de incendii, dar mai putine inundatii

Cum a aratat graficul riscurilor care au amenintat locuintele romanilor in prima jumatate a acestui an? Inundatii mai putine, dar incendii si furturi din locuinte la medii similare cu anii precedenti, arata datele institutiilor oficiale din domeniu solicitate si analizate de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor.

Date IGPR: Peste 7.500 de furturi din locuinte. Infractorii vizeaza cai de acces facile

In primele 6 luni ale anului in curs, la nivelul national, au fost inregistrate 7.669 de infractiuni de furt din locuinte, conform datelor Inspectoratului General al Politiei Romane - IGPR.

Autorii de furturi din locuinte ce actioneaza prin escaladarea ferestrelor imobilelor vizeaza cai de acces facile, fapt ce poate duce la o vulnerabilitate mai ridicata a imobilelor situate la etaje inferioare sau la ultimul etaj al unei cladiri, au atras atentia reprezentantii IGPR. Pe linia furturilor din locuinte comise prin efractie, principalele modalitati folosite de autori sunt fortarea cailor de acces (usi sau geamuri) si escaladare.

Date IGSU: Peste 4.000 de incendii au afectat locuinte in prima jumatate a anului

Datele IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta arata ca, in primele sase luni ale acestui an, s-au inregistrat, la nivel national, 27.483 de incendii, dintre care 4.195 s-au manifestat la locuinte.

Principalele cauze generatoare de incendii la locuinte in primul semestru din 2022 au inclus: cosuri de fum defecte sau necuratate (40%), instalatii electrice defecte sau improvizate (19%), mijloace de incalzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (12%) si fumatul (9%).

De asemenea, din cele 4.195 de incendii manifestate la locuinte, 3.605 au afectat locuinte de tip unifamilial (case de locuit) si 590 le-au afectat pe cele de tip multifamilial (locuinte in blocuri de locuit).

Cele mai multe incendii la locuinte au fost inregistrate in lunile ianuarie (1.072) si martie (993), iar judetele cele mai afectate au fost Bucuresti - Ilfov (295), Suceava (259), Bacau (223) si Prahova (195), au aratat datele IGSU.

In ceea ce priveste inundatiile, in primele 6 luni ale anului s-a intervenit in 348 de cazuri pentru limitarea/ inlaturarea efectelor inundatiilor, judetele cele mai afectate de acest tip de risc fiind Bucuresti - Ilfov (65), Dolj (32), Prahova (25) si Hundeoara (24). In comparatie cu perioada similar a anului trecut, se constata o scadere cu 71% a numarului interventiilor pentru limitarea/ inlaturarea efectelor inundatiilor.

Date INFP: 151 de cutremure de intensitati mici si medii

O analiza a datelor disponibile pe site-ul INFP - Institutul National pentru Fizica Pamantului releva ca, in prima jumatate a acestui an, au avut loc 151 de seisme pe teritoriul Romaniei, cu magnitudini cuprinse intre 2 si 4,7 grade pe scara Richter.

Chiar daca majoritatea cutremurelor au fost inregistrate in zona seismica Vrancea, au existat seisme si in Dobrogea, Muntenia, Moldova, Banat sau Crisana. Cele mai multe au avut loc in luna iunie (29).

"Luna Asigurarilor de Locuinte" vorbeste despre riscurile care ameninta locuintele romanilor si despre protectia financiara

Pentru al X-lea an consecutiv, campania nationala de informare "Luna Asigurarilor de Locuinte" le reaminteste romanilor de importanta asigurarii propriei case. Astfel, pe intreaga durata a lunii octombrie, informatiile de baza despre rolul si beneficiile asigurarilor de locuinte vor fi transmise alaturi de cele mai importante detalii pe care romanii trebuie sa le cunoasca despre riscurile care le ameninta casele si despre ce pot face pentru a reduce cat mai mult aparitia si efectele acestora.

Obiectivele proiectului includ:

  • Cresterea gradului de constientizare a romanilor cu privire la pericolele la care le este expusa locuinta
  • Informarea romanilor cu privire la formele de protectie financiara pe care le ofera incheierea unei asigurari obligatorii sau facultative de locuinta
  • Informarea romanilor cu privire la masurile de siguranta pe care le pot lua pentru a reduce aparitia acestor riscuri si, daca apar, pentru a se proteja financiar de impactul lor

Campania "Luna Asigurarilor de Locuinte" este initiata de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor si se desfasoara cu sprijinul PAID Romania, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor si UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania.

De asemenea, proiectul este realizat cu sprijinul Partenerilor EUROINS Romania, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, OMNIASIG VIG, ASIROM VIG, PRO FIDUCIARIA, GRAWE Romania, GROUPAMA Asigurari, DESTINE Broker, GENERALI Romania, SIGNAL IDUNA Asigurari, ASITO Kapital, GARANTA Asigurari, INTER Broker, RENOMIA SRBA Insurance Broker, GLOBASIG Broker, LION Broker, STELLAR RE, FDA - Fabrica de Asigurari, CAMPION Broker, PRESTIGE Broker, DAW Management Broker, MILLENIUM Insurance Broker, HOBBIT Broker si ASIGEST Broker.

Mesajele de informare ale campaniei sunt transmise catre publicul larg si cu sprijinul Partenerilor Media RFI Romania, Revista BIZ si ziuaveche.ro.